Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Povjerenstvo za sukob interesa prekoračilo je svoje ovlasti

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović drži kako je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka ‘zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti Predsjednice Republike’, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja”, priopćila je Kolinda Grabar Kitarović komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Postupak Povjerenstva pokrenut je zbog raspodjele naknade od 1,17 milijuna kuna koje je Grabar Kitarović dobila za troškove svoje predsjedničke kampanje. Taj je novac Grabar Kitarović proslijedila HDZ-u, te je isti doniran u humanitarne svrhe. Postupak je pokrenut zato što Povjerenstvo želi utvrditi je li Grabar Kitarović, kako se pisalo u medijima, odlučivala o tome kome će se taj novac donirati. Grabar Kitarović nije smjela imati pravo upravljati raspodjelom predmetnih sredstava nakon što ih je uplatila svojoj bivšoj stranci.

Odluka ima uporište u zakonu

Povjerenstvo je svoju odluku donijelo temeljem članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji glasi:

“(1) Dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana.

(2) Dužnosnici su osobno odgovorni za svoje djelovanje u obnašanju javnih dužnosti na koje su imenovani, odnosno izabrani prema tijelu ili građanima koji su ih imenovali ili izabrali.

(3) Dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana. Dužnosnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.

(4) Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, a koje su u vezi s obnašanjem njihove dužnosti”.

Nisu propisane sankcije

U 6. članku istog Zakona propisano je da “u slučaju dvojbe je li neko ponašanje u skladu s načelima javnih dužnosti, dužnosnici moraju zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”.

Ovakvu odluku Povjerenstva novinarima je pojasnila predsjednica tog tijela Dalija Orešković (Hina/RTL): “Bez obzira što zakonom nije propisana mogućnost izricanja sankcije zbog povrede načela, nesporno je da i poštivanje načela predstavlja obvezu svakog dužnosnika, a pogotovo onih koji obnašaju najviše javne dužnosti. Ovakva tumačenja povjerenstva potvrdili su i upravni sudovi u svojim presudama”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.