Pod povećalom

Tanka većina

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Pola sata prije ponoći, u petak 22. siječnja, Vlada Tihomira Oreškovića konačno je dobila povjerenje Hrvatskog sabora (Vecernji.hr). Vladu je u Saboru podržalo 83 zastupnika, pa bi se neupućenima moglo učiniti da savez HDZ-ove Domoljubne koalicije MOST-a ima komotnu većinu, ali radi se o varljivoj brojci.

Za Oreškovićevu Vladu ruke je u Saboru podiglo 60 zastupnika Domoljubne koalicije (u čije redove brojimo i Gordanu Rusak, koja je iz MOST-a prebjegla u Hrid pa zatim u HSLS, op.a.), 14 zastupnika MOST-a, dvoje zastupnika stranke Milana Bandića, dvoje zastupnika HDSSB-a, reformist Radimir Čačić, te četvero zastupnika manjina: bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnik češke manjine Vladimir Bilek i zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas.

Protiv Vlade Tihomira Oreškovića glasalo je 61 zastupnika, petero ih je bilo suzdržano, a dvoje zastupnika Hridi – Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vukasnović – nisu bili nazočni na sjednici.

Lovrinović, Martinović i Mišić na izlaznim vratima

Na izglasavanju u Saboru podršku Vladi u konačnici je uskratio zastupnik MOST-a Ivan Lovrinović. Objasnio je da mu je “važnije zaštititi vlastiti obraz interese građana”, te da ne može podržati Vladu jer je “MOST odustao od ključnih momenata ekonomskog programa” (Večernji list). Lako je moguće da će MOST uskoro ostati bez još dvoje zastupnika; Juro Martinović i Ivica Mišić članovi su Lovrinovićeve udruge Promijenimo Hrvatsku, a medijima su potvrdili da razmišljaju o osnivanju vlastitog kluba zastupnika (Dnevnik.hr).

HDSSB podršku uvjetuje proračunom, Čačić već kritizira

Zastupnike HDSSB-a, baš kao niti Radimira Čačića, ne treba pribrojavati vladajućoj većini. Oni su to u svojim izjavama vrlo jasno dali do znanja. Branimir Glavaš (HDSSB) u svom je saborskom govoru, kada je i objavio da će podržati formiranje vlasti, poručio da će “prvi veliki test za Vladu biti donošenje državnog proračuna” (RTL). Drugim riječima, HDSSB ostat će uz Oreškovića i njegove ministre ukoliko to bude usklađeno s financijskim interesima njihove regije.

Zastupnik reformista Radimir Čačić u razgovoru za televiziju N1 vrlo je jasno poručio da nova Vlada “nije dobro krenula”. Dodao je i da je svoje povjerenje poklonio premijeru Oreškoviću, a ne njegovom kabinetu, te objasnio da je ruku za Vladu digao u dogovoru s manjinskim zastupnicima.

“Ono što smo mi učinili je dogovor Kluba manjinaca i Kluba reformista i SDSS-a, ali u našem klubu reformista i SDSS-a su dva manjinca jer imaju privilegiju biti u dva kluba. Dogovor je bio da manjinci putem predsjednika Juhasa pošalju poruku dobre volje da se Oreškovća podrži. Ono što je očito je da nažalost već u samom startu se ide ispod razine očekivanog i da ovo što imamo prilike vidjeti ne treba zaključivati unaprijed, ali ima puno argumenata da prve naznake nisu dobre”, rekao je Čačić.

Manjinci teoretski otvoreni za dogovor, ali žestoko napadaju HDZ

Sličnu stvar kazao je i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji i dalje otvara vrata mogućem sporazumu između manjinaca i vladajuće većine, ali istovremeno žestoko osuđuje istupe desnijeg krila Domoljubne koalicije (Glas Istre). “Ako bi se poduzeo samo manji dio onoga što su pojedini zastupnici desnice najavili prilikom predstavljanja vladinog programa, ili neki ministri izrekli ovih dana, Hrvatska bi postala europsko ruglo”, izjavio je Radin.

Mogućnost naknadne podrške Oreškovićevoj vladi nije još sasvim otklonio ni Milorad Pupovac (Index.hr), ali prema njegovim recentnim izjavama izglednijom se čini mogućnost da do toga ipak neće doći. U razgovoru za RTS Pupovac je kazao da se u programu aktualne Vlade manjine gotovo da i ne spominju, dodavši da je u hrvatskom društvu vidljiv porast govora mržnje, pozivanja na nasilje i ograničavanja prava manjina.

Oreškovićevoj vladi mogu presuditi dva glasa

Imajući sve ovo u vidu, ostaje nam samo da zbrajamo: Oreškovićeva vlada u Saboru zasad može sa stopostotnom sigurnošću računati samo na glasove 60 zastupnika Domoljubne koalicije, 12 zastupnika MOST-a, dvoje zastupnika Bandićeve stranke, bivšeg SDSS-ovca Raškovića te manjinaca Bileka i Lekaj Prljaskaj, koji su se pridružili Klubu zastupnika stranke Bandić Milan 365. Ukupno se radi o 77 ruku – što je samo jedan glas više od natpolovične većine u parlamentu koji broji 151 zastupnika.

Ukoliko HDZ izgubi povjerenje samo dvoje zastupnika, Vlada bi lako mogla pasti. A situacija u vladajućoj koaliciji daleko je od idilične: Božo Petrov već je izjavio da bi “inzistiranje na registru izdajnika moglo dovesti u pitanje cijelu suradnju” (HRT), Darinko Kosor (HSLS) zamjerio je Ivanu Tepešu (HSP AS) sudjelovanje u prosvjedu protiv Agencije za elektroničke medije (Index.hr), Miro Bulj (MOST) na Facebooku je etiketirao određene članove HDZ-a “salonskim desničarima” koji su “opljačkali Republiku Hrvatsku”…

U izvornoj verziji ovog teksta potkrala nam se greška: parlamentarnoj većini zaboravili smo pribrojiti Mirka Raškovića, zbog čega je netočna bila tvrdnja da vladajuća većina u Saboru može računati samo na 76 glasova. Ova nenamjerna pogreška u međuvremenu je ispravljena.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.