Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Afera s MiG-ovima nije samo pitanje korupcije, to je veleizdaja

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Ako se dokaže da je netko svjesno kupio MiG-ove koji ne odgovaraju dokumentaciji i pet godina su stariji nego što je prikazano te sklepani iz različitih dijelova, onda to nije samo pitanje korupcije, političke ili vojne. To je pitanje veleizdaje zato što se ‘igrate’ i svjesno smanjujete jednu od ključnih vojnih sposobnosti Republike Hrvatske”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (Hina/Vecernji.hr).

Veleizdaja u Kaznenom zakonu

Kazneno djelo veleizdaje, na koje se predsjednica u svojoj izjavi referira, definirano je člankom 340. Kaznenog zakona. Za ovo kazneno djelo propisana je zatvorska kazna od minimalnih pet godina. Evo zakonskog članka koji definira veleizdaju:

“Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Za veleizdaju, dakle, mogu biti osuđene samo one osobe koje silom ili prijetnjama ugrožavaju hrvatski državni teritorij ili trodiobu vlasti u RH na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Prema članku 7. Ustava RH, oružanim snagama doista jest povjerena zaštita suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH.

Podrivanje vojne i obrambene moći u Kaznenom zakonu

Aferu oko MiG-ova je, podsjećamo, pokrenuo Jutarnji list, koji javlja da postoje sumnje kako je Hrvatska od Ukrajine kupila avione starije nego što dokumentacija sugerira, kao i da plaćeni remont nije obavljen profesionalno (a možda ni uopće). No, čak i ako nadležni organi potvrde pisanje Jutarnjeg lista, i dalje bi se teško moglo govoriti o veleizdaji, s obzirom da je u Kaznenom zakonu definirano posebno kazneno djelo koje se primjenjuje upravo u ovakvim situacijama.

Nadležan za takvo kazneno djelo bio bi članak 345. Kaznenog zakona, također dio zakonskih propisa koja definiraju kaznena djela protiv Republike Hrvatske, a koji propisuje sankcije u slučaju podrivanja vojne i obrambene moći države.

“Tko uništi, učini neuporabljivim ili omogući da prijeđu u neprijateljske ruke obrambena postrojenja, objekti, položaji, naoružanje ili druga vojna i obrambena sredstva ili preda trupe neprijatelju ili na drugi način omete ili dovede u opasnost vojne i obrambene mjere i moć Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina”, stoji u 345. članku KZ-a.

Predsjednica i ranije optuživala za veleizdaju

Predsjednica Grabar Kitarović i ranije se terminom veleizdaja olako koristila. U prosincu 2014. čak dvaput je bivšu Vladu RH optužila za veleizdaju: najprije je izjavila da je veleizdaja slabo korištenje kohezijskih fondova EU (Večernji list), a zatim je poručila i da bi veleizdaja bila i davanje autocesta u koncesiju (Media servis/Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.