Pod povećalom

Ministarstvo kulture Subversive Festivalu dalo nula kuna

Subversive Festival

Ministarstvo kulture za održavanje ovogodišnjeg devetog po redu Subversive festivala dalo je nula kuna, potvrdio je za Faktograf direktor festivala Nikola Mišo Devčić.

Na pitanje kakvo je službeno objašnjenje dobio odgovara: „Službeno objašnjenje nismo dobili, ali niti ne očekujemo ništa suvislo ni argumentirano“.

Dosadašnja sredstva Ministarstva kulture, objašnjava Devčić, realizirana su putem natječaja u sklopu Međunarodne suradnje u iznosu od 100.000 kuna; na izdavačkoj djelatnosti za “Up&Underground critical theory dossier” u iznosu od 60.000 te na inovativnim umjetničkim i kulturnim praksama u iznosu od 50.000 kuna. Na stranici Ministarstva navedeno je kako su im sredstva iz programa Međunarodna suradnja odbijena.

„Vijeća su odradila predikciju svih programa u mandatu prošle Vlade i sve predala novoj Vladi čiji je ministar većinu preporuka poništio i ocijenio prema novoj političkoj paradigmi“, navodi Devčić, dodajući kako je „već odavno i onima najnaivnijima jasno da Ministarstvo kulture neće podržati ne samo Subversive Festival nego apsolutno nijedan civilnodruštveni projekt“.

Jutarnji list navodi kako je uz Subversive – festival koji je u Zagreb dovodio neke od najznačajnijih mislilaca današnjice, a čijoj je međunarodnoj slavi pridonio i podatak da su se upravo ovdje upoznali sadašnji grčki premijer Aleksis Cipras i njegov bivši ministar financija Janis Varufakis – Ministarstvo kulture odustalo i od financiranja teatra Ulysses, kao i Festivala svjetskog kazališta.

Ministar kulture ustvrdio je za Jutarnji list kako će njihovo financiranje ići preko „drugih programa“, a ne preko Međunarodne suradnje te da će „konačni budžet imati do srijede ili četvrtka idućeg tjedna“.

Ovogodišnji Subversive Festival počinje 1. svibnja i traje do 15. svibnja. Informaciju hoće li dobiti sredstva organizatori bi dakle trebali čekati gotovo do pred sam početak održavanja. Devčić, nam, međutim kaže kako nikakve dobre vijesti ne očekuje i da ga ovakvo ministarstvo više niti ne zanima.

Politike prijateljstva

„Ovogodišnje deveto izdanje u petnaest programskih dana u fokus postavlja ‘Politike prijateljstva’. Podsjećam da Subversive Festival čine Subversive Film Festival, Međunarodna konferencija, Subversive Forum, Mediterranean Forum, Škola suvremene humanistike, Sajam angažirane književnosti, PEN i SubLit Caffe te umjetničke akcije i performansi“, objašnjava Devčić, dodajući kako tako složen program zahtijeva i značajna financijska sredstva. Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba za ovogodišnji Subversive će kroz tri programa dati 145.000 kuna, što je za 30 posto manje nego godinu ranije, dok je HAVC sa 130.000 kuna ostao na prošlogodišnjoj razini. Devčić pojašnjava da će se i uz izostanak sredstava Ministarstva kulture Festival održati te da će uz pomoć partnera kao što su CMS, CŽS, IPE, FES, slovenska Združena levica te francuska i talijanska ambasada u fokus postaviti aktere novog svjetskog geopolitičkog poretka te prikazati preko 50 filmova.

„Program počinje Prvomajskim sletom na Zrinjevcu, uz večernje predavanje u velikoj dvorani kina Europa i završava 14. svibnja dodjelom nagrada “Wild Dreamer” za najbolja filmska ostvarenja“ kaže Devčić, najavljujući „borbu protiv političkog katolicizma, protiv fašizacije društva i borbu protiv neoliberalnog barbarizma“.

Pad Berlinskog zida

Ministarstvo kulture ove je godine dobilo manje proračunskih sredstava nego što je to bilo ranije, međutim da Subversivu nije presudila štednja nego politika može se pretpostaviti na osnovi najava ministra Hasanbegovića u nastupnom intervjuu Večernjem listu s kraja siječnja. On je tada govorio o „subverzivnim“ diverzantima na državni proračun koji su „ljutiti jer im je jasno da se teorijsko-subverzivni aktivizam i medijsko djelovanje prebacuje s državnog kazana na ‘neoliberalno tržište’

„Vrijeme je da za hrvatsku kulturu padne Berlinski zid pa kao što u politici postoje ‘lijevi’ i ‘desni’ koji se voljom naroda izmjenjuju na vlasti, nema razloga da kulturu monopolizira samozvana lijeva avangarda kulturnjačke klase“, kazao je tom prilikom Hasanbegović.

Bio je to nastavak na njegove prethodne stavove, izrečene u intervjuu Glasu koncila još 2013. kada je, upitan za mišljenje o tadašnjem šestom Subversive festivalu, kao povjesničar ocijenio „subverzivnu družinu licemjera i lobotomijskih teoretičara sa zagrebačke špice i iz kafića oko kina Europa“ kao „za mlađi naraštaj i budućnost ključni problem ‘tranzicije’ titoističkog i komunističkog nasljeđa u našem društvu, važniji i od same rasprave o naravi Drugog svjetskog rata i njegovih sudionika na hrvatskom prostoru“.

> Hasanbegović neprofitnim medijima oduzima i novac iz EU fondova

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.