Ocjena točnosti

Strenja Linić: Oboljeli od malignih bolesti ne plaćaju dopunsko osiguranje

Hina / Zvonimir Kuhtić / zk

“Jako malo se govori o ljudima koji su oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja. Siromašni građani i kompletne grupacije sve djece do 18 godina, redoviti studenti, svi oboljeli od malignih bolesti, psihijatrijski bolesnici… Kako bismo zadržali taj sustav morali smo ići i s ovim povećanjem”, izjavila je saborska zastupnica MOST-a Ines Strenja Linić (Televizija N1).

U istom intervjuu za emisiju “Novi dan” Strenja Linić odgovorila je i na pitanje koju vrstu osiguranja koristi i koliko ga plaća: “Ja sam kao branitelj oslobođena plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali to je polica HZZO-a”.

Tko sve ima pravo na “besplatno” dopunsko zdravstveno

Tko je sve oslobođen plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, odnosno koje društvene skupine imaju pravo na dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna RH, lako se može provjeriti na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. A tamo stoji sljedeća informacija:

Pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna ostvaruju:

1. osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,
2. osigurane osobe darivatelje dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,
3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godina,
5. osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice, a što u ovom momentu iznosi 1.516,32 kn (prihodovni cenzus), a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31% proračunske osnovice tj. 1.939,39 kn”.

Maligne bolesti nisu osnova za oslobađanje od plaćanja

Navedena prava ugroženih skupina proizlaze iz Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i Pravilnika o postupku, uvjetima i načinu utvrđivanja prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna. Iz Zakona i Pravilnika jasno proizlazi da plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja nisu oslobođene sve osobe oboljele od malignih bolesti.

Također, plaćanja dopunskog osiguranja nisu oslobođeni ni svi pripadnici braniteljskog korpusa. Prema članku 11. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, od participacije su oslobođeni članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30%.

Nisu ni svi siromašni oslobođeni plaćanja

Nadalje, neprecizna je formulacija prema kojoj su plaćanja dopunskog osiguranja oslobođeni svi siromašni građani RH. Kao što je na webu HZZO-a jasno navedeno, dopunsko zdravstveno na teret proračuna imaju samci čiji mjesečni prihodi ne prelaze 1.939,39 kuna, te obitelji u kojima mjesečni prihod po članu obitelji nije veći od 1.516,32 kuna.

No, prema Pokazateljima siromaštva u 2014. godini, dokumentu kojeg je Državni zavod za statistiku objavio 30. rujna 2015. godine, granica siromaštva u Hrvatskoj ipak je nešto veća. Smatra se da su ispod praga rizika od siromaštva samci s godišnjim prihodima od 23.760 kuna, odnosno 1980 kuna mjesečno. Za četveročlanu obitelj prag rizika od siromaštva iznosi 49.896 kuna godišnje, odnosno 1039,5 kuna mjesečno po članu kućanstva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.