Pod povećalom

Europski regulatori protiv Vlade i Sabora: Europska komisija mora zaštititi neovisnost VEM-a

HINA/ Daniel KASAP / dk

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) izrazila je ozbiljnu zabrinutost za stanje jednog od svojih članova – Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj te pozvala Europsku komisiju da osigura neovisno i učinkovito funkcioniranje svih medijskih regulatora u Europskoj uniji.

U priopćenju datiranom 8. travnja ERGA je situaciju u Hrvatskoj praktički poistovjetila sa stanjem medijskih regulatora u Poljskoj, zemlji koja je pod velikim pritiskom EU nakon promjena provedenih poslije jesenskih izbora, te u Grčkoj.

“Hrvatska vlada predložila je parlamentu da razriješi sve sadašnje članove Vijeća za elektorničke medije, neovisnog medijskog regulatora u Hrvatskoj, na temelju navoda da je bilo nekih propusta u godišnjem izvješću za 2014.

Takav Vladin prijedlog mogao bi imati negativan utjecaj na neovisno i učinkovito funkcioniranje AEM-a”, navodi se te podsjeća kako je “pod prijetnjom razrješenja svih članova Vijeća, Mirjana Rakić, koja je i potpredsjednica Odbora ERGA-e, odlučila podnijeti ostavku na mjesto predsjednice Vijeća i ravnateljice Agencije za elektroničke medije”.

U društvu Poljske i Grčke

U druge zabrinjavajuće trendove vezane uz neovisnost medijskih regulatora, ERGA ubraja  problem grčkog regulatora, gdje su prije pet mjeseci razriješeni svi osim jednog člana grčkog nacionalnog vijeća za radio i TV, a ovlasti Vijeća djelomično su prenesene na vladu.

“Kako bi mogli nadzirati vrijednosti koje su ključne za javnost, regulatorima se mora omogućiti da dužnosti koje su im zadane od strane zakonodavca provode na učinkovit i neovisan način, odnosno oni za to moraju imati ovlasti.

Situacija u Hrvatskoj i Grčkoj djeluje kao dio europskog trenda u kojem se neki od regulatora za audiovizualne djelatnosti bore s okolnostima koje mogu ugroziti njihovu neovisnost i učinkovito funkcioniranje”, zaključuje se u priopćenju. Podsjeća se i kako je ranije ove godine ERGA svojom izjavom izrazila zabrinutost zbog situacije u Poljskoj gdje je javni servis podvrgnut novim zakonima.

ERGA poziva Europsku komisiju da uzme u obzir ove trendove prilikom izrade revidiranog EU okvira za regulatore audivizulanih usluga, na način da se osigura neovisnost tih tijela.

ERGA okuplja čelnike nacionalnih regulatornih tijela s područja audiovizalnih usluga kako bi savjetovala Europsku komisiju po pitanju provedbe Direktive o uslugama audiovizualnih medija (AVMSD).

Usprkos europskoj zabrinutosti, razrješenje VEM-a uvršteno u dnevni red Sabora

Hrvatski Sabor je pod točkom 29. na dnevni red  upravo započete sjednice uvrstio Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije uz priloženo negativno mišljenje Vlade od 7.ožujka 2016. godine.

U svom mišljenju Vlada je  kao razlog za odbijanje izvješća navela kako Vijeće “niti u jednom dijelu predmetnog izvješća o radu ne spominje da je u 2014. godini nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge, iako iz uvida u Godišnji program rada Vijeća i Agencije za 2014 godinu proizlazi da je i u 2014. godini utvrđena obveza nastavka aktivnosti financijskog nadzora sukladno Zakonu o HRT-u”.

Također, navodi se, “predmetno Izvješče o radu ne sadrži informaciju o postupanju Vijeća vezano uz činjenicu da je za jednog člana Vijeća, u odnosu na tu dužnost, utvrđen sukob interesa”.

Uz neprihvaćanje izvješća, Vlada traži razriješnje predsjednika i članova Vijeća prije istjeka mandata “zbog neispunjavanja ciljeva i zadaća utvrđenih godišnjim programom rada Agencije za 2014”, pozivajući se na članak 68 stavak 11. podstavak 8. Zakona o elektroničkim medijima.

Prema navedenim odredbama, Hrvatski sabor može razriješiti predsjednika, odnosno člana Vijeća prije istjeka mandata na prijedlog Vlade radi “neispunjavanja ciljeva i zadaća utvrđenih godišnjim programom rada Agencije”, ali ne spominje se i kolektivno razrješenje Vijeća. Vezano uz ono što im se stavlja na teret, Vijeće je 10. ožujka objavilo svoj odgovor iz kojeg je razvidno da su provodili nadzor nad HRT-om kako je bilo predviđeno programom te se objašnjavaju okolnosti oko imenovanja članice Vijeća Gordane Simonović za koju je utvrđen sukob interesa.

Za svoje predstavnike koji će biti nazočni na sjednicama Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela, za koje se još ne zna kada će biti održane, Vlada je odredila ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, njegovu zamjenicu Anu Ledere te pomoćnike ministra Ivu Hraste Sočo i Blaža Žilića.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.