Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: U Hrvatskoj se nije javljala protuizbjeglička desnica

Hina / Denis Cerić / dc

“Ima nekih kritika, ali Hrvatskoj se jako uvažava držanje u migrantskoj krizi, gdje se pokazala kao izrazito tolerantna država. Ovdje se nije javljala nekakva radikalna, protuizbjeglička desnica”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Jutarnji list.

Grabar Kitarović retoriku prema izbjeglicama znatno je promijenila otkad ih u Hrvatskoj – zbog zatvaranja tzv. balkanske rute – više ni nema. No, nemoguće je zaboraviti kako je upravo predsjednica RH prošle godine bila među najglasnijim zagovornicima podizanja žice i/ili slanja vojske na granicu (Jutarnji list, Novi list/Hina, Index.hr), a uvjeravala je i javnost – kako hrvatsku, tako i svjetsku – da je prolazak izbjeglica kroz Hrvatsku imao štetan utjecaj na zaradu od turizma (CNBC), iako takva tvrdnja nije u skladu sa službenim podacima Ministarstva turizma.

Slične su tvrdnje dolazile i iz njene bivše stranke HDZ-a. Aktualni prvi potpredsjednik Vlade, a tada još uvijek šef oporbe Tomislav Karamarko hrvatsku je javnost zastrašivao tvrdnjama da se priprema izbjeglička ruta kroz Dalmaciju i da će na Prevlaci biti sabirni centar (Vecernji.hr, Hdz.hr). Također, Karamarko je tvrdio i da će izbjeglice preoteti Hrvatima radna mjesta (24sata.hr).

“Mi moramo reći stop jer ćemo možda u jednom momentu mi postati humanitarni problem Europe. Čujem da se priprema izgradnja prihvatnog centra na Prevlaci. To bi bila katastrofa. To je sad točka do koje smo došli kad moramo reći to mi više nećemo jer pazite što bi značili na deseci tisuća ljudi koji bi bili stacionirani po Dalmaciji i otocima, što bi bilo s našim turizmom”, govorio je Karamarko dok je trajala izbjeglička kriza (Nova TV).

Predsjednik HDZ-a nije bio jedini istaknuti član te stranke kojem je smetala prisutnost izbjeglice u Hrvatskoj. Svjedoče o tome izjave visokopozicioniranih članova HDZ-a koje se mogu pronaći na službenim stranicama stranke (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje ili ovdje). Ne čudi stoga što je upravo Domoljubna koalicija po dolasku na vlast donijela zakonske izmjene koje omogućuju slanje vojske na granicu.

Najzapaženiji javni istup usmjeren protiv izbjeglica na televiziji N1 imao je Ladislav Ilčić, saborski zastupnik Hrasta koji je u parlament ušao na listi Domoljubne koalicije, a u Saboru i djeluje kroz Klub zastupnika HDZ-a. Ilčić je u predmetnom intervjuu zagovarao podizanje bodljikave žice na granicu, objašnjavao da su muslimani “biološki jači od Europljana” isticao da “između muslimana i Hrvata postoji velika razlika u radnim navikama, odnosu na život, idealima, prema ženama”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.