Ocjena točnosti

Špika: Životni vijek u Hrvatskoj je manji nego u EU

Hina / Damir Senčar / ds

“Ne možemo uspoređivati Hrvatsku s Europskom unijom budući da je životni vijek u Hrvatskoj manji nego u EU. Što znači penalizacija? Tko će uspjeti zaraditi puni staž sa 70 godina?”, izrazio je Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) svoje neslaganje s najavljenom reformom mirovinskog sustava (Televizija N1).

Životni vijek hrvatskih građana je, prema podacima Eurostata za 2013. godinu, doista kraći od europskog prosjeka. Prosječni očekivani životni vijek u Hrvatskoj 2013. godine bio je 77,8 godina, dok je EU prosjek iznosio 80,6 godina.

Prema istim podacima, žene žive osjetno duže nego muškarci; očekivani životni vijek žena u Hrvatskoj iznosio je 81 godinu, a muškaraca 74,5 godina. U oba slučajeva se radi o brojkama ispod EU prosjeka. U Europskoj uniji očekivani životni vijek žena je 83,3 godine, a muškaraca 77,8 godina.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) za 2015. godinu, očekivani životni vijek hrvatskih građana u međuvremenu se dodatno smanjio. Prosječni životni vijek u Hrvatskoj, navodi UN, iznosi 77,05 godina – muškarcima se prognozira prosječni životni vijek od 73,64 godine, a ženama 80,38 godina.

Podsjećamo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na čelu s ministricom Nadom Šikić (HDZ) predložilo je da se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu već od 2028. godine podigne na 67 godina. Reforma zahvaća sve rođene nakon 1961. godine. Istovremeno bi se povećavala i dob za prijevremeni odlazak u mirovinu, a one koji se odluče za takvu mogućnost bi se dodatno penaliziralo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.