Pod povećalom

Europska komisija objasnila Hasanbegoviću da mora povećati nezavisnost VEM-a

Hina / Ministarstvo kulture / mm

“Ovo je meni prvi sastanak. Glavne teme su bili donošenje zaključaka o Europeainiji, Europskoj kulturnoj inicijativi, o digitalizaciji Europske kulturne baštine. Ministarstvo kulture podupire tu inicijativu budući da želimo da se hrvatska kulturna baština što jače uključi u taj projekt kako bi bila dostupna svim internetskim korisnicima.

Druga tema je bila revizija audio vizualne direktive. Raspravljalo se o predstavljanju i proizvodnji europskih audio vizualnih sadržaja, razmjeni, i ono što je posebice za nas važno, a što sam rekao u raspravi, je očuvanje hrvatskih kulturnih sadržaja, očuvanje jezične baštine, što sve treba biti uključeno u izmjeni i reviziji ove direktive”, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sjednice koja je u Bruxellesu okupila ministre obrazovanja, mladih, kulture i sporta. S te se sjednice ministar Predrag Šustar vratio u Zagreb na hitan sastanak s Borisom Jokićem koji mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala na Pantovčaku.

Ono što ministar Hasanbegović nije izjavio jest da predviđena revizija Direktive, uz bolju regulaciju tržišta i programa na online platformama poput YouTubea (zaštita djece i zaštita od širenja govora mržnje prema pripadnicima druge rase, nacije…), naglasak stavlja i na – veću samostalnost regulatornih tijela poput hrvatskog Vijeća i Agencije za elektroničke medije.

Prema nacrtu izmjena Direktive, regulatorna tijela trebala bi biti zakonski odvojena i funkcionalno nezavisna od bilo kojeg drugog javnog ili privatnog tijela; ne bi smjela tražiti ili dobivati instrukcije od bilo kojeg drugog tijela pri obavljanju svog posla te svoje dužnosti trebaju obavljati nepristrano i transparentno i u skladu s ciljevima Direktive, s posebnim naglasom na medijski pluralizam, kulturnu raznolikost, zaštitu potrošača, unutarnjeg tržišta i promociju poštenog natjecanja.

Opseg prava i dužnosti tih tijela trebaju biti na jasan način propisana zakonom te moraju imati adekvatne ovlasti kako bi mogla obavljati svoje dužnosti na učinkovit način.

Čelna osoba nacionalnog regulatornog tijela ili članovi kolektivnog tijela mogu biti raspušteni samo ako više ne ispunjavaju uvjete za obavljanje dužnosti, navodi se u Direktivi.

Europska komisija nadgledat će primjenu ovih načela u zemljama članicama i poduzeti akciju ako se ona ne budu poštivala, stoji u izmjenama Direktive koje su po svoj prilici inspirirali i događaji u Hrvatskoj. Direktivom se, naime, jača i uloga udruženja regulatora ERGA-e, udruženja koje je, podsjetimo 12. travnja izrazilo zabrinutost zbog „alarmirajućeg razvoja događaja“ i pritiska na VEM u Hrvatskoj te pozvalo na poštivanje neovisnosti regulatornih tijela.

Prema tweetovima sa sjednice, ministri, među kojima i ministar Hasanbegović, bez većih disonantnih tonova podržali su izmjene Direktive.

Nakon što ove izmjene usvoji Komisija, na odlučivanje bi trebale ići u Vijeće i u Europski parlament. Nakon prihvaćanja na razini EU, države članice imat će najviše godinu dana da implementiraju tu Direktivu u svoje zakonodavstvo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.