Ocjena točnosti

Jandroković: Zastupnici HDZ-a ne mogu samostalno odlučivati

Hina / Zvonimir Kuhtić / zk

“Klub zastupnika nije samostalno tijelo u stranci i ima obvezu poštovati odluke središnjih tijela HDZ-a”, izjavio je u razgovoru za Hinu saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Jandroković, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto potpredsjednika kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, tim je riječima opravdao činjenicu da je potpisao zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića iako se s istim, kako tvrdi, ne slaže u potpunosti.

Ovakva Jandrokovićeva tvrdnja doista ima uporište u Statutu Hrvatske demokratske zajednice koji de facto propisuje da HDZ-ovi saborski zastupnici nemaju pravo na samostalno formuliranje vlastitih stavova, već moraju izvršavati ono što im stranka naredi.

“Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru u okviru Programa HDZ-a i odluka središnjih tijela HDZ-a zauzima stajališta o prijedlozima zakona i drugih odluka iz djelokruga Hrvatskog sabora”, stoji u 2. stavku 53. članka HDZ-ovog statuta.

Središnja tijela HDZ-a, po članku 29. stranačkog statuta, su opći sabor, predsjednik, predsjedništvo, nacionalno vijeće, središnji odbor, klub zastupnika, visoki časni sud i nadzorni odbor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.