Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Nisam ih trebala nazvati orjunašima, to su teroristi

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Moram vam reći da sam pogriješila kad sam ih tako nazvala (orjunašima, op.a.). Trebalo ih je nazvati teroristima jer to je pravi izraz za njih”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za televiziju N1.

Kazneno djelo terorizma jasno je definirano člankom 97. Kaznenog zakona RH. Teroristima se tako mogu smatrati osobe čiji je cilj zastrašivanje stanovništva, prisiljavanje države ili međunarodne organizacije da nešto učini ili ne učini, kao i uništavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države. No, da bi ih se gonilo za kazneno djelo terorizma, osobe s takvim ciljevima moraju biti i počinitelji vrlo teških kaznenih djela.

Za terorizam mogu odgovarati osobe koje počine neko od sljedećih kaznenih djela: napad na život osobe koji može prouzročiti smrt, napad na tijelo drugoga; otmica ili uzimanje talaca; uništavanje imovine s ciljem ugrožavanja života ili prouzročavanja znatne štete; otmica sredstava prijevoza; izrada ili korištenje oružja, eksploziva, nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja, kao i istraživanje i razvoj nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja; ispuštanje opasnih tvari ili prouzročenje požara, eksplozija ili poplava; ometanje ili obustava opskrbe vodom, električnom energijom ili drugim osnovnim prirodnim resursima; posjedovanje ili korištenje radio aktivnih tvari, što uključuje i oštećivanje nuklearnog objekta.

DORH ne vidi terorizam

Da izgredi počinjeni u francuskom gradu Saint-Etienneu ne sadrže elemente kaznenog djela terorizma evidentno je iz priopćenja županijskih državnih odvjetništava u Dubrovniku, Osijeku, Splitu i Šibeniku, zaduženih za procesuiranje privedenih huligana. Svi se osumnjičenici terete za kršenje članka 324. Kaznenog zakona, koji se odnosi na kazneno djelo izazivanja nereda.

“Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, stoji u Kaznenom zakonu. Ukoliko se predmetno kazneno djelo počini iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja, dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili dovede do znatne imovinske štete, zapriječena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Štoviše, analiza Slobodne Dalmacije pokazala je da različiti sudovi nad izgrednicima tretiraju i različitu razinu strogoće, iako još nije sigurno ni da je kazneno djelo za koje ih se tereti usklađeno sa zakonima Francuske, države na čijem teritoriju je zakon prekršen.

Orjuna ne postoji već 87 godina

Nogometne huligane koji su izazvali nerede na utakmici Europskog prvenstva u Francuskoj između Hrvatske i Češke predsjednica je ranije nazvala “orjunašima”, odnosno pripadnicima Organizacije jugoslavenskih nacionalista (Orjuna). Prema Hrvatskoj enciklopediji, Orjuna je bila politička i teroristička organizacija bliska fašizmu, koja je djelovala od 1921. do 1929. godine. Primarni cilj Orjune bila je borba protiv komunizma i separatizma.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.