Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Neću dopustiti odugovlačenje

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost, i nisu put prema izgradnji stabilne Vlade. Hrvatska nema vremena za nova nadmudrivanja”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (Televizija N1).

Jasno je da je predsjednica svoje obraćanje adresirala prvenstveno na Božu Petrova i članove mosta. Javnost i dalje pamti lanjske maratonske tripartitne pregovore o formiranju Vlade, koja je u Saboru na koncu potvrđena tek dva i pol mjeseca nakon izbora. No, ovakvim porukama Grabar Kitarović izlazi iz okvira svojih ustavnih ovlasti; postizborni proces jasno je propisan pa predsjednica neće ni na koji način moći spriječiti eventualno “odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju javnost”.

Prema članku 74. Ustava RH, prvo zasjedanje Sabora mora se održati najkasnije u roku od 20 dana nakon provedenih izbora. Sabor se najprije mora konstituirati, i to na način da se većinom od 76 ruku izabere predsjednik parlamenta. Sjednicom Sabora će do izbora novog predsjednika zasjedati Željko Reiner.

Predsjednica ne može nametnuti vremenska ograničenja

Da bi se Sabor mogao konstituirati potrebna je, dakle, jasna većina koja će zatim izglasati i povjerenje budućoj Vladi. Tradicionalno se ta većina slaže u postizbornim pregovorima, na način da izborni pobjednik – a u ovom slučaju evidentno se radi o Andreju Plenkoviću – prikupi natpolovičnu podršku izabranih saborskih zastupnika.

Prema članku 98. Ustava, jedna od zadaća predsjednice je da povjeri mandat za sastavljanje Vlade “osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje svih zastupnika”. Ustavom, međutim, nije propisan rok u kojem predsjednica mora izbornom pobjedniku uručiti mandat. Također, Ustav ne predviđa ni mogućnost raspisivanja novih izbora prije nego barem dva različita kandidata pokušaju u Saboru formirati većinu.

Prema članku 110. Ustava, Vladu sastavlja osoba koja je od predsjednice za to dobila mandat. Rok za sastavljanje Vlade je 30 dana nakon prihvaćanja mandata, a taj se rok voljom predsjednice može produljiti za dodatnih 30 dana. Ako u roku od 60 dana Vlada nije sastavljena, predsjednica mora mandat za sastavljanje Vlade najprije povjeriti drugoj osobi, a tek zatim, ako ni drugi kandidat ne uspije složiti Vladu, Grabar Kitarović može, prema članku 112. Ustava, imenovati privremenu nestranačku Vladu i istovremeno raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.