Pod povećalom

Kako će izgledati buduća Vlada? Pet je mogućih kombinacija

Hina / Denis Cerić / dc

Zoran Milanović svojim je skretanjem udesno uspio uvjerljivo izgubiti izbore koji su se donedavno činili unaprijed dobivenima. Izgubio je time Milanović vjerojatno i šansu da predvodi SDP u nekim narednim parlamentarnim izborima, kad god oni bili. Iako lider SDP-a teoretski još ima šanse da participira u budućoj Vladi RH, izgledi za takav rasplet gotovo su zanemarivi. Faktograf je proanalizirao moguće varijante za formiranje nove Vlade, a najprije ćemo se pozabaviti vjerojatnijim ishodima.

U trenutku pisanja ovog teksta obrađeno je 95 posto biračkih mjesta. Prema još uvijek nepotpunim DIP-ovim rezultatima, HDZ ima 62 mandata, Narodna koalicija 53 mandata, MOST 12 mandata, Živi zid osam mandata, IDS četiri mandata, stranka Milana Bandića dva mandata, a HDSSB i Nezavisna lista Željka Glasnovića po jedan mandat.

1) Koalicija HDZ-a, MOST-a i zastupnika nacionalnih manjina

Navedena kombinacija rezultirala bi relativno stabilnom Vladom koju bi u Saboru podržavao 81 zastupnik. Koalicija HDZ-a i MOST-a praktički je neupitna, a u izbornoj noći doznali smo i da MOST želi fotelju predsjednika Sabora, koji će na dnevni red stavljati njihove zakonske prijedloge. Zajedno imaju 74 mandata, a kad se pridoda još osam manjinaca rezultat je vladajuća većina kojoj ne bi trebao biti naročit problem očuvati kvorum u sabornici. Milorad Pupovac, najutjecajniji među manjinskim zastupnicima, praktički je već ponudio suradnju šefu HDZ-a. “Srbi će, nakon četiri i više godina koje su izgubili zbog nedovoljnog sudjelovanja u vlasti i nemogućnosti da rješavaju značajna i teška pitanja Srba u Hrvatskoj i sredina u kojima oni žive, ovog puta tu priliku iskoristiti”, izrazio je Pupovac u razgovoru za Blic svoju namjeru da SDSS postane dio buduće Vlade. Pa odmah dodao i da Andrej Plenković, za razliku od Milanovića, “nije vodio antisrpsku kampanju, niti je govorio ružno o Srbiji”. Dogovor s manjincima ujedno bi bio sasvim u skladu s liderskim stilom kakvog je Plenković odlučio prakticirati u HDZ-u; ruka pomirenja pružena prema predstavnicima nacionalnih manjina bio bi konkretan indikator transformiranja HDZ-a u modernu demokršćansku konzervativnu stranku.

2) Koalicija HDZ-a i MOST-a bez zastupnika nacionalnih manjina

No, ako Plenković i ne bude spreman pristati na zahtjeve kojima će manjinci uvjetovati svoju podršku, za sastavljanje Vlade ima i drugih opcija. Već mu bivši koalicijski partner Milan Bandić donosi minimalnu većinu od 76 ruku, a dogovor će se lako postići i s dojučerašnjim HDZ-ovim zastupnikom Željkom Glasnovićem. Dio HDZ-ove većine mogao bi biti i HDSSB sa svojim jednim zastupnikom, a ne treba isključiti ni mogućnost osipanja Živog zida. Ivan Lovrinović sa svojim je najbližim suradnicima Jurom Martinovićem (kojeg je ovoga puta iz Sabora preferencijalnim glasovima izgurao Ivan Pernar) i Ivicom Mišićem bio spreman i kao član MOST-a sudjelovati u pokušaju preslagivanja Tomislava Karamarka pa sasvim sigurno i s Plenkovićem može pronaći zajednički jezik.

3) Velika koalicija HDZ-a i SDP-a

Plenković ju je u kampanji više-manje dosljedno otklanjao, a Milanović ju je nakon izbornog poraza počeo uvijeno zazivati. Velika koalicija HDZ-a i SDP-a u Saboru bi činila uvjerljivu većinu, ali bi funkcioniranje Vlade i usprkos tome vjerojatno bilo otežano. Još važnije, Plenković sklapanjem takvog saveza nikako ne može profitirati. Vladu ionako može relativno lako složiti bez ruku SDP-ovih zastupnika, a savez najvećih protivnika izazvao bi ogorčenje u stranačkim bazama i dugoročno vjerojatno oštetio rejting obje strane.

4) Vlada HDZ-a bez MOST-a

Plenković je kroz čitavu kampanju naglašavao da nakon izbora neće pristajati na ucjene i ultimatume potencijalnih koalicijskih partnera. Pa ako zahtjevi Bože Petrova HDZ-ovcima budu pretjerano ličili na ucjene, Plenković matematički ima mogućnost složiti Vladu i bez MOST-a. No, da bi na taj način došli do 76 ruku u Saboru, HDZ-u je potreban savez s osam manjinskih zastupnika i barem dvojicom zastupnika Živog zida. I to pod uvjetom da HDZ može računati i na podršku Bandića, Glasnovića i HDSSB-a.

5) SDP-ova koalicija sa (skoro) svima ostalima

Mimo velike koalicije, Milanović ima samo jedan način da sastavi SDP-ovu vladu: morao bi u koaliciju dovući i MOST i Živi zid. Sve tri opcije zajedno raspolažu sa 73 mandata, što znači da im za vrlo tanku većinu trebaju još četiri mandata IDS-a. Ova kombinacija i u startu je praktički nemoguća, a dodatno je otežava činjenica da je Ivan Vrdoljak jasno i direktno poručio da HNS ne može sudjelovati ni u kakvoj vladi s MOST-om. A u tom slučaju SDP-ovci većinu ne bi mogli složiti čak ni da se u razgovorima s MOST-om i Živim zidom pokažu kao vrsni pregovarači.

6) Ponovljeni izbori

Ovaj ishod moguć je samo ako HDZ i MOST ne uspiju dogovoriti koaliciju. No, s obzirom da bi još jedni izbori u ovom trenutku odgovarali samo Narodnoj koaliciji, dok bi rejting HDZ-a i MOST-a potencijalno ugrozili, ne treba sumnjati da će Plenković i Božo Petrov napraviti sve kako bi izbjegli takav rasplet.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.