Ocjena točnosti

Grabar-Kitarović: Kod nas su anketiranja prečesta

HINA/ Miljenko KLEPAC/

“Praćenje rejtinga postaje kontraproduktivno, provodi se neuobičajeno često u odnosu na neke druge zapadne zemlje u kojima sam živjela i to često postane anketarenje, a ne anketiranje“, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj rejting od 11,7 posto koji oslikava rekordnu nepopularnost nekog hrvatskog predsjednika od vremena uspostave hrvatske države.

Predsjednica se tako osvrnula na zadnje rezultate CRO Demoskopa koji svoja istraživanja radi na mjesečnoj bazi. U istraživanju kojeg je CRO Demoskop proveo početkom listopada predsjedničina se popularnost kretala na 14,3 posto. Jasno je kako i dva mjeseca nakon izbora predsjednica nastavlja svoj put prema dolje.

Neobična je, međutim, njena opaska o prečestom anketiranju, naročito u usporedbi sa zapadnim državama u kojima je predsjednica živjela. Na osnovi njene službene biografije, pretpostavljamo da se predsjednica referira na SAD, Kanadu ili Belgiju.

Dnevni nadzor nad Obamom

U Sjedinjenim Državama u kojima je Kolinda Grabar-Kitarović provela dio školovanja, da bi se potom u tu zemlju vratila kao veleposlanica RH, čitav niz uglednih agencija za istraživanje javnog mnijenja bavi se redovitim mjerenjem rejtinga američkog predsjednika Baracka Obame. Ne samo da se ne čeka da istekne mjesec dana, kao što je to u slučaju CRO Demoskopa, Obamina se popularnost mjeri na dnevnoj bazi. Na dan 6. studenog Obama, prema Gallupu, postiže gotovo 60-postotnu popularnost. Ipak, zadnja tjedna prosječna ocjena – za tjedan od 24. do 30. listopada –  iznosila je 54 posto. Podaci se dnevno prikupljaju telefonskim anketiranjem, a na stranici je dostupna svakovrsna statistika iz koje se može doznati kako je Obama listopad, svoj posljednji puni mjesec na mjestu predsjednika SAD-a, završio uz natprosječnu popularnost, ali i nižu od popularnosti s kojom su mandat završili Bill Clinton (63), Ronald Reagan (57) ili Dwight Eisenhower (59).

Dnevne podatke o Obaminom rejtingu možete provjeriti i na drugim mjestima, pa tako Rasmussen Reports navodi kako je u ponedjeljak (posljednji podatak s obzirom na vremensku razliku) Obamin rejting bio 52 posto.

Nedostižni Trudeau

Prije Sjedinjenih Država, Kolinda Grabar-Kitarović službovala je i u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi. Za potrebe ovog teksta nismo ulazili u specifičnost odnosa Kanade s britanskom krunom, već smo za referentna uzeli istraživanja javnog mnijenja koja se bave popularnošću kanadskog premijera Justina Trudeaua, odnosno glavnih kanadskih stranaka. Pronašli smo da se i tamo istraživanja objavljuju češće nego u Hrvatskoj, odnosno na tjednoj bazi. Popularnost kanadskog premijera u blagom je padu, ali on još uvijek uživa za našu predsjednicu nedostižnih 49,6 posto.

Možda je predsjednica mislila na Belgiju, gdje je radila kao savjetnica u NATO-u prije nego je izabrana na Pantovčak? Belgija je kraljevina, u velikoj mjeri decentralizirana, pa također nisu moguće automatske paralele, ali ako kao ekvivalent uzmemo mjerenje popularnost belgijskog premijera, vidjet ćemo da se i tamo mogu pronaći dnevna mjerenja.  Premijer Charles Michel trenutačno uživa popularnost od 41,5 posto.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.