Ocjena točnosti

Bačić: SDP je 2002. prepustio Inu mađarskom MOL-u

Hina / Denis Cerić / dc

“Upustio se u prozivanje afera, proziva bivše vlade, ali propustio je reći da je zbog Zakona o privatizaciji Ine iz 2002. MOL postao strateški partner. Kako to da tada strateški partner MOL s 25 posto dionica dobiva upravljačka prava koja su bila izjednačena s pravima RH koja je bila 75 posto vlasnik dionica? Kako je dobio upravljačka prava koja nisu bila sastavni dio ugovora?”, izjavio je u Saboru HDZ-ov zastupnik Branko Bačić (Večernji list).

Bio je to Bačićev odgovor na izlaganje predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je tražio da se saborske zastupnike obavijesti što se događa u procesu oko Ine. Iako je točno da je privatizacija Ine započela za vrijeme Vlade Ivice Račana, upravljačka prava je mađarski MOL dobio zahvaljujući odlukama HDZ-ove vlade predvođene Ivom Sanaderom.

Privatizaciju započeo Račanov SDP

Prvi korak u privatizaciji Ine ostvaren je u skladu s odredbama Zakona o privatizaciji INA-Industrije nafte d.d. kojeg je Hrvatski sabor izglasao 1. ožujka 2002. godine. U tom zakonu stajalo je da će se strateškom ulagatelju prodati najviše 25 posto plus jedna dionica hrvatske naftne kompanije. Na sjednici održanoj 17. srpnja 2003. godine Vlada predvođena Ivicom Račanom donijela je Odluku o prodaji 25% plus jedne dionice INA-Industrije nafte d.d. mađarskom MOL-u u nominalnoj vrijednosti od 900 kuna po dionici.

Istog dana je između Vlade RH i MOL-a potpisan Ugovor o međusobnim odnosima dioničara, kojim je definirano da MOL ima pravo postaviti dvoje od sedam članova nadzornog odbora i uprave poduzeća.

Četiri od sedam članova NO-a i uprave, dakle većinu koja donosi odluke, prema tom ugovoru postavlja vlasnik više od 50 posto dionica firme. Prema Zakonu o trgovačkim društvima, svim je dioničarima zagarantiran jednak položaj.

Sanaderov HDZ prepustio MOL-u kontrolu nad Inom

Odnosi u Ini promijenili su se kada je 30. siječnja 2009. između Vlade Ive Sanadera i MOL-a potpisana Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dionica. Vlada RH je ovaj ugovor držala u tajnosti gotovo godinu dana; objavljen je tek u studenom iste godine. Hrvatska premijerka tada je već bila Jadranka Kosor.

Novim ugovorom je MOL dobio pravo da postavi pet od devet članova NO-a, a Vlada RH spala je na samo tri svoja člana. U upravi Ine su obje strane dobile po tri člana, ali uz dodatak da Mađari imenuju predsjednika uprave koji u slučaju izjednačenog broja glasova kod donošenja odluka ima prao na prevladavajući glas.

U trenu potpisivanja ovog ugovora, kojim su MOL-u doista prepuštena upravljačka prava nad Inom, Vlada RH bila je vlasnik 44,83552 posto, a MOL 47,15538 posto ukupnog temeljnog kapitala Ine. Da je Vlada RH time ostala bez ikakvog utjecaja nad Ininim poslovanjem, posvjedočili su na suđenju Ivi Sanaderu i hrvatski članovi uprave Ine (Index.hr).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.