Ocjena točnosti

Marić: Kreditni rejting bilježi prvi pozitivan pomak u devet godina

Hina / Damir Senčar / ds

“Ovo je prvi pozitivni pomak hrvatskog kreditnog rejtinga nakon devet godina”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić (Dnevnik.hr), nakon što je bonitetna agencija Standard & Poor’s promijenila outlook hrvatskog rejtinga iz negativnog u stabilni.

Agencija S&P u petak 16. prosinca objavila je da mijenja izglede (outlook) hrvatskog kreditnog rejtinga, iako sam rejting i dalje ostaje ispod investicijske razine, odnosno, da upotrijebimo uvriježeni kolokvijalni termin, u “smeću” (junk). Takva ocjena zapravo znači da su se, prema sudu S&P-a, stvorile okolnosti koje bi doglednoj budućnosti mogle dovesti do porasta kreditnog rejtinga Hrvatske. Rast kreditnog rejtinga bi, u teoriji, trebao imati pozitivan učinak na cijenu zaduživanja, odnosno visinu kamatnih stopa, ali radi se o parametru na kojeg utječu i brojne vanjske okolnosti, poput npr. cijene energenata na međunarodnom tržištu, generalne stabilnosti europske i svjetske eknomije, kao i monetarne politike američkih Federalnih rezervi (FED) i Europske središnje banke (ECB).

Rejting nije rastao 12 godina

Što se tiče citirane Marićeve tvrdnje, ona baš i nije sasvim precizna. Jasno to pokazuju podaci portala Trading Economics, koji na jednom mjestu objedinjuje razne podatke o gospodarskom zdravlju svjetskih tržišta, pa tako i podatke o kreditnom rejtingu.

Kreditni rejting Hrvatske zadnji put je od strane S&P-a povećan davne 2004. godine, kad je ocjena rejtinga povećana s BBB- (uz pozitivan outlook) na BBB (uz stabilan outlook). No, da bi dobili potpunu informaciju o stanju hrvatskog kreditnog rejtinga, nužno je proučiti kako su ga gradirale i druge dvije velike svjetske bonitetne kuće – Fitch i Moody’s.

Agencija Fitch hrvatski je kreditni rejting zadnji put povećala još 2001. godine. Ocjena je tada popravljena na BBB- (uz stabilan outlook), dok je godinu dana ranije iznosila BB+ (uz pozitivan outlook). Agencija Moody’s hrvatski kreditni rejting nije povećala nikad; do 2013. godine držala mu je ocjenu Baa3 (što je ekvivalent ocjene BBB- kod ostale dvije spomenute agencije), da bi zatim bio spušten na Ba1 (što je ekvivalent ocjene BB+).

Outlook zadnji put povećan prije četiri godine

Ako ćemo kao pozitivan pomak rejtinga shvaćati i poboljšanje outlooka, ni u tom slučaju ne možemo govoriti o prvom zabilježenom napretku u zadnjih devet godina. Točno je, naime, da je agencija Moody’s te 2007. godine poboljšala outlook hrvatskog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, ali to nije ujedno i najfriškiji slučaj takvog zabilježenog napretka.

Agencija Fitch je outlook hrvatskog kreditnog rejtinga zadnji put poboljšala 5. rujna 2012. godine, kada je zadržana ranije ustanovljena ocjena BBB-, ali su izgledi za daljnje kretanje rejtinga povećani s negativnih na stabilne. Što se tiče agencije S&P, oni su outlook hrvatskog kreditnog rejtinga, ne zadirući u razinu samog rejtinga, zadnji put povećali 2004. godine, sa stabilnog na pozitivni, uz zadržavanje ocjene BBB-.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.