Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Prije puta u SAD smo objavili da idem na službeno putovanje

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Put je apsolutno bio službeni. To je bio radni posjet SAD-u. (…) Prije nego što sam otišla na put, objavili smo da odlazim na službeno putovanje”, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u HRT-ovoj emisiji “Iza zavjese”.

Na internetskoj stranici Ureda predsjednice lako se može pronaći kratka obavijest, datirana 31. prosinca 2016. godine, a naslovljena: “Priopćenja i izjave: Predsjednica Republike boravi u Sjedinjenim Američkim Državama”. Citiramo kompletni tekst priopćenja: “Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 1. do 7. siječnja 2017. godine boravit će u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Važno je pritom istaknuti da je Ured predsjednice naknadno promijenio datum povratka Grabar Kitarović iz SAD-a. U izvornoj objavi stajalo je da će predsjednica RH u SAD-u boraviti od 1. do 5. siječnja (Index.hr). Ured predsjednice nije službeno pojasnio razloge produljenja boravka Grabar Kitarović u SAD-u. U medije je puštena neslužbena informacija da je put produljen za dva dana jer su se predsjednici otvorile mogućnost za održavanje dodatnih važnih sastanaka (Jutarnji list, Večernji list).

Već iz priloženih informacija jasno je da je netočna tvrdnja Grabar Kitarović kako je s Pantovčaka već i prije odlaska na put objavljeno da ide na službeno ili radno putovanje. Dodatne argumente u prilog ovoj tezi također je moguće pronaći na službenoj stranici Ureda predsjednice, gdje je jasno vidljiva uobičajena praksa u najavljivanju službenih ili radnih posjeta.

Kako se najavljuju službena putovanja

Svjedoči o tome najava predsjedničinog radnog posjeta Kanadi od 16. studenog prošle godine. U njoj je jasno naznačeno da Grabar Kitarović u Kanadu ide u radni posjet, a u priopćenje je bila uključena i najava da će “predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovati na Međunarodnom sigurnosnom forumu koji se održava u Halifaxu”, te da će “posjetiti kanadsku provinciju Ontarijo, i to Norval, Kitchener i Toronto”. Također, u istoj je najavi bilo jasno opisano što će Grabar Kitarović u Kanadi točno raditi i s kim će se susretati.

Ured predsjednice 20. listopada prošle godine na sličan je način priopćio da Grabar Kitarović odlazi u službeni posjet Azerbajdžanu. I u ovom priopćenju poštovala se uobičajena praksa pa je bio izložen plan puta, najavljeno je da će se predsjednica RH susresti s predsjednicima vlade i parlamenta Republike Azerbajdžan. Također, bilo je najavljeno da će se Grabar Kitarović obratiti “hrvatskim i azerbajdžanskim poduzetnicima na Gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i azerbajdžanske državne agencije za investicije AZPROMO”, kao i da će održati “predavanje na Diplomatskoj akademiji u Bakuu te će se susresti s hrvatskom zajednicom u Republici Azerbajdžanu”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.