Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Primili smo pogrešne izbjeglice

Hina / Daniel Kasap / dk

“Primili smo pogrešne izbjeglice”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za tiskano izdanje austrijskog dnevnika Kleine Zeitung, kako je citira Tportal. Predsjednica RH, prema istom izvoru, tvrdi da su u izbjegličkom valu u Europu većinom došli borbeno sposobni muškarci i pita se: “Ali što je s majkama koje su ostale u Alepu, što je s djecom? Oni doista trebaju našu pomoć!”.

Službeni podaci UN-a demantiraju predsjednicu

Prema službenim podacima UN-ove Agencije za izbjeglice (UNHCR), iz Sirije, odakle dolazi najveći broj izbjeglica, ukupno je od početka rata izbjeglo 4,862,778 ljudi. Od tog broja njih 51,5 posto su muškarci, a 48,5 posto su žene. Samo četvrtina sirijskih izbjeglica, ili da budemo sasvim precizni 25,5 posto, su muškarci u dobi od 18 do 59 godina.

Dodatnih 7,4 posto su muška djeca u dobi od 12 do 17 godina, 9,5 posto je muške djece u dobi od pet do 11 godina, a 7,6 posto izbjeglica čine muška djeca mlađa od pet godina. Muškaraca starijih od 60 godina među izbjeglicama iz Sirije ima tek 1,5 posto.

U Europu većinom stižu žene i djeca

To naravno i dalje nije definitivna potvrda da među izbjeglicama koji dolaze u Europu većinu ne čine vojno sposobni muškarci. No, takvu potvrdu možemo pronaći u zajedničkom izvještaju UNHCR-a, UN-ovog Populacijskog fonda (UNFPA) i Ženske komisije za izbjeglice (WRC) objavljenom 20. siječnja 2016. godine.

Ovaj izvještaj, koji se bavio razinom ugroze od spolnog i rodnog nasilja kojem su izložene žene u izbjeglištvu, obuhvaća podatke zaključno s 15. siječnjem 2016. godine. Prema službenim podacima iznesenim u izvještaju, nešto više od 55 posto izbjeglica pristiglih u Europu do tog datuma su žene i djeca.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.