Pod povećalom

Po izdvajanju za obranu, Hrvatska je na sredini liste zemalja NATO-a

HINA / Slavko VUKADIN / ml

Na sastanku ministara obrane NATO-a, novi američki ministar obrane James Mattis poručio je članicama da moraju povećati izdvajanja za obranu ili će Amerika  smanjiti svoj angažman u Savezu.

U izjavi za Hrvatsku televiziju hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je kazao: „Mislim da je to zajednička zadaća svih nas ovdje. Mi moramo podijeliti tu odgovornost u okviru NATO-a, upravo radi mira i radi sigurnosti na ovim prostorima“.

Zanimalo nas je stoga gdje je Hrvatska po izdvajanjima za obranu u odnosu na ostale članice Saveza.

Uvidom u podatke na službenim stranicama NATO-a, lako je vidjeti da je Hrvatska na sredini liste članica kad je riječ o izdvajanjima za obranu.

Proklamirani cilj NATO-a je postići da svaka zemlja za obranu izdvaja 2 posto svog BDP-a. Prema podacima za 2016. godinu, taj je cilj postiglo, odnosno premašilo, samo pet članica. Listu predvode Sjedinjene Države s 3,61 posto, slijedi Grčka s 2,38 posto, Velika Britanija s 2,21 posto, Estonija s 2,16 posto te Poljska s 2,0 posto BDP-a.

Hrvatska je sa svojim 1,23 posto u 2016. bila 14. od 27 zemalja (NATO ima 28 članica, ali u tablici nema Islanda jer ta članica Saveza uopće nema svoju vojsku). Dakle, ispred zemalja poput Njemačke, Italije, Španjolske ili susjedne Slovenije koja za obranu izdvaja samo 0,94 posto BDP-a.

Hrvatski proračun za obranu do ove je godine bio u kontinuiranom padu još od 2011. godine. Te smo godine s 1.60 posto bili iznad prosjeka europskih članica Saveza, koji je iznosio 1,56 posto, odnosno bili smo u gornjoj trećini članica. Sljedeće, 2012. godine, s 1,53 posto izdvajali smo u decimalu jednako prosjeku europskih članica. Još 2014. smo s 1, 41 posto bili u gornjoj trećini zemalja, da bi s današnjih 1,23 bili točno na polovici liste.

Prosjek europskih zemalja za 2016. je 1,46 posto, ali čak 17 zemalja izdvaja manje od tog postotka.

Proračunom za 2017. godinu Ministarstvo obrane dobilo je 4,385 milijardi kuna, što je 363 milijuna kuna više, ali s obzirom na očekivani rast BDP-a, ukupna izdvajanja za obranu zadržat će se na istom postotku – 1,23 posto BDP-a.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.