Ocjena točnosti

Ćorić: U Europi radni vijek je do 65, a u dobrom dijelu i do 67 godine

Tomislav Ćorić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

“Činjenica je da već sada kod najvećih europskih ekonomija imamo radni vijek do 65., a kod dobrog dijela i do 67. godine. Podsjećam da on u RH još uvijek nije na 65. godina i tu treba doći do usklađenja”, kazao je Tomislav Ćorić, ministar  rada i mirovinskog sustava  govoreći o neodrživosti postojećeg mirovinskog sustava u Intervjuu tjedna Media servisa.

Među zemljama EU, najveće ekonomije su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španjolska.

U Njemačkoj je dob umirovljenja 65 godina i 5 mjeseci, a produljenje na 67 godina planira se postići 2031. godine.

U Velikoj Britaniji vrijeme umirovljenja je za muškarce 65 godina, a za žene se taj raspon kreće od 63 godine i 7 mjeseci do 64 godine i tri mjeseca.  Umirovljenje sa 67 godina planiraju postići 2028., a sa 68 godina 2046.

U Francuskoj je rok 65 godina i 4 mjeseca, a dob od 67 za umirovljenje postići će 2023.

U Italiji je umirovljenje za muškarce u dobi od 66 godina i 7 mjeseci za muškarce i 65 godina i 7 mjeseci za žene. Umirovljenje sa 67 godina planiraju postići 2022. godine.

U Španjolskoj je vrijeme umirovljenja 65 godina i 5 mjeseci, a 67 godina namjeravaju postići 2027. godine.

Umirovljenje sa 67 godina u ovom trenutku postoji samo u Grčkoj i na Islandu te u Norveškoj koja predstavlja jaku europsku ekonomiju, a nije članica Europske unije.

Prema tome, ne stoji ministrova tvrdnja da „dobar dio“ europskih ekonomija već prakticira umirovljenje sa 67 godina.

U Hrvatskoj je rok za starosnu mirovinu za muškarce 65 godina, dok su žene u prijelaznom razdoblju i taj bi rok trebale doseći do 2030. , a trenutačno idu u mirovinu sa 61 godinom i devet mjeseci. Istinita je ministrova tvrdnja da „treba doći do usklađenja“, vezano za vrijeme umirovljenja, prije svega zato što na tome inzistira Europska komisija.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.