Ocjena točnosti

Ćorić: U Europi radni vijek je do 65, a u dobrom dijelu i do 67 godine

Tomislav Ćorić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

“Činjenica je da već sada kod najvećih europskih ekonomija imamo radni vijek do 65., a kod dobrog dijela i do 67. godine. Podsjećam da on u RH još uvijek nije na 65. godina i tu treba doći do usklađenja”, kazao je Tomislav Ćorić, ministar  rada i mirovinskog sustava  govoreći o neodrživosti postojećeg mirovinskog sustava u Intervjuu tjedna Media servisa.

Među zemljama EU, najveće ekonomije su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španjolska.

U Njemačkoj je dob umirovljenja 65 godina i 5 mjeseci, a produljenje na 67 godina planira se postići 2031. godine.

U Velikoj Britaniji vrijeme umirovljenja je za muškarce 65 godina, a za žene se taj raspon kreće od 63 godine i 7 mjeseci do 64 godine i tri mjeseca.  Umirovljenje sa 67 godina planiraju postići 2028., a sa 68 godina 2046.

U Francuskoj je rok 65 godina i 4 mjeseca, a dob od 67 za umirovljenje postići će 2023.

U Italiji je umirovljenje za muškarce u dobi od 66 godina i 7 mjeseci za muškarce i 65 godina i 7 mjeseci za žene. Umirovljenje sa 67 godina planiraju postići 2022. godine.

U Španjolskoj je vrijeme umirovljenja 65 godina i 5 mjeseci, a 67 godina namjeravaju postići 2027. godine.

Umirovljenje sa 67 godina u ovom trenutku postoji samo u Grčkoj i na Islandu te u Norveškoj koja predstavlja jaku europsku ekonomiju, a nije članica Europske unije.

Prema tome, ne stoji ministrova tvrdnja da „dobar dio“ europskih ekonomija već prakticira umirovljenje sa 67 godina.

U Hrvatskoj je rok za starosnu mirovinu za muškarce 65 godina, dok su žene u prijelaznom razdoblju i taj bi rok trebale doseći do 2030. , a trenutačno idu u mirovinu sa 61 godinom i devet mjeseci. Istinita je ministrova tvrdnja da „treba doći do usklađenja“, vezano za vrijeme umirovljenja, prije svega zato što na tome inzistira Europska komisija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.