Pod povećalom

Vlada RH lagala u službenom dopisu

HINA/ Denis CERIĆ /dc

Gotovo mjesec dana nakon što je u Bruxellesu održana konferencija inicijative “She Decides” koja je osmišljena kao odgovor na Trumpovo uskraćivanje razvojne potpore za reproduktivno zdravlje žena, Vlada je na svojoj zadnjoj sjednici objavila pisani odgovor zastupniku Jošku Klisoviću u kojem se nije libila iznošenja lažnih informacija.

U odgovoru kojeg je potpisao predsjednik Vlade Andrej Plenković na dva mjesta iznesena je lažna tvrdnja da Vlada RH nije zaprimila službeni poziv na konferenciju koja je 2. ožujka održana u Bruxellesu.

Istinitost te informacije provjerili smo u Veleposlanstvu Belgije, zemlje koja je bila domaćin skupa, te smo od njih dobili sljedeći odgovor: „Sve države članice EU bile su službeno pozvane na konferenciju ‘She Decides’ preko poziva upućenih njihovim veleposlanstvima u Belgiji. U slučaju Hrvatske, poziv je bio adresiran na ministra zdravlja Milana Kujundžića“.

Na pitanje zastupnika Klisovića hoćemo li novčano poduprijeti tu inicijativu, navodi se: „Vlada Republike Hrvatske ne namjerava donacijama podržati ovu inicijativu“.

Nećemo financirati inicijativu “She Decides”

Prvo od pet pitanja koje je Klisović postavio bilo je koje je stajalište Vlade RH glede Globalnog fonda “She Decides” na što mu je odgovoreno:

„Donatorska konferencija koja se održala 2.ožujka 2017. godine u organizaciji belgijskog zamjenika premijera i ministra za razvojnu suradnju, nizozemske ministrice za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju, švedske zamjenice premijera i ministrice za međunarodnu razvojnu suradnju i klimu te danske ministrice za razvojnu suradnju nadovezuje se na inicijativu za osnivanje Globalnog fonda ‘She Decides’. Navedena inicijativa pokrenuta je kao protureakcija na ponovnu uspostavu tzv. Mexico City politike od strane predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od 23. siječnja 2017. godine kojom se onemogućava da se novcem američkih poreznih obveznika podržavaju nevladine organizacije koje u okviru međunarodne razvojne pomoći zagovaraju ili provode pobačaj. Ovu politiku od 1984. godine provodi svaki američki predsjednik iz redova Republikanske stranke. Procjenjuje se kako je ovom odlukom obustavljeno financiranje iz proračuna SAD-a nevladinim udrugama koje promiču ili sudjeluju u provedbi pobačaja u zemljama u razvoju u iznosu od oko 600 milijuna USD.

Vlada RH podržava Agendu 2030 koju su na globalnoj razini podržale sve države članice Ujedinjenih naroda. Agenda 2030. u cilju 5., podcilju 5.6. traži osiguravanje univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u skladu s Programom djelovanja Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju te Pekinškom platformom“.

Ipak, podršku dokumentima koji traže osiguranje pristupa zdravstvenim uslugama za žene, uključujući i mjere planiranja obitelji, Vlada ne namjerava pokazati novčano.

Podrška Mimice

Na Klisovićevo pitanje hoće li RH kao država članica podržati prijedlog da EU kao donator podrži Globalni fond “She Decides“, Vlada odgovara: „Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj (Neven Mimica op.a.) ispred Europske komisije dao je opću političku podršku, ali nije bilo financijskog obećanja Europske komisije na konferenciji, budući da se tek analizira situacija. Također, nije jasno hoće li ‘She Decides’ postati novi globalni fond koji bi Europska komisija financirala. Zasad je to samo inicijativa za prikupljanje donacija“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.