Pod povećalom

Ako MOST glasa protiv Marića, Vlada bi opet mogla pasti

Hina / Daniel Kasap / ml

Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru ovoga će tjedna u proceduru uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, potvrđeno je Novom listu iz najveće opozicijske stranke. Da će SDP uskoro tražiti opoziv, najavio je u Novom danu televizije N1 i saborski zastupnik Joško Klisović.

SDP će time iskoristiti mogućnost koju im pruža 116. članak Ustava RH. U njemu stoji da najmanje jedna petina zastupnika u Saboru može pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom članu Vlade ili Vladi u cjelini. Rasprava i glasanje o povjerenju ministru Mariću mora se održati u roku od 30 dana otkad SDP podnese svoj prijedlog u Saboru.

Takav se prijedlog, prema članku 125. Poslovnika Hrvatskog sabora, mora odmah uvrstiti u dnevni red. Vlada se o SDP-ovoj interpelaciji mora očitovati u roku od osam dana od njenog uvrštavanja u dnevni red. Marić će u Saboru imati priliku da se očituje o SDP-ovom zahtjevu da mu se izglasa nepovjerenje. Da bi se SDP izborio za smjenu ministra financija, nepovjerenje mu mora izglasati najmanje 76 saborskih zastupnika i zastupnica.

O Marićevoj sudbini odlučuje MOST

Stranka Davora Bernardića ne bi trebala imati nikakvih problema s prikupljanjem dovoljnog broja potpisa za interpelaciju o izglasavanju nepovjerenja. Njihov saborski klub broji 37 ljudi, a za pokretanje interpelacije potrebno je 31 zastupničkih potpisa. Za očekivati je da će Marićev opoziv podržati klubovi HNS-a i HSU-a (11 zastupnika), HSS-a (pet zastupnika), IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku (četiri zastupnika), Živog zida i Snage (četvero zastupnika). Ukupno je to 61 zastupnik i zastupnica, a brojka se može popeti do 64 u slučaju da dobiju podršku od Ivana Lovrinovića i dvojice njegovih zastupnika u klubu stranke Promijenimo Hrvatsku.

Za sada nije poznato kako će glasati zastupnici SDSS-a, a ne treba isključiti ni mogućnost da bi Marićev opoziv mogli podržati i još neki manjinski zastupnici poput npr. Furija Radina. Leđa Mariću nema razloga čuvati ni HDSSB-ovac Josip Salapić, iako u Saboru sjedi u klubu s HDZ-ovim partnerima iz HDS-a i HSLS-a. Za pretpostaviti je da će četvero zastupnika koji čine klub stranke Milana Bandića (Kažimir Varda, manjinci Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, te reformist Darinko Dumbović) biti protiv smjene Plenkovićevog ministra financija.

Iz svega navedenog jasno je da će o Marićevoj ministarskoj sudbini odlučivati MOST nezavisnih lista, čiji saborski klub broji 15 zastupnika. Oporba uz podršku MOST-ovaca taman može skupiti 76 ruku, čak i bez Lovrinovićeve trojke. A MOST-ov “narodni tribun” Miro Bulj već je, u intervjuu za Nacional, najavio da će glasati za Marićev opoziv. Dodavši ipak da se radi o njegovom osobnom stavu, te da ne zna kako će glasati preostali članovi MOST-ovog kluba.

Sve kao i lani?

Politički potresi na Markovom trgu utoliko neodoljivo podsjećaju na prošlogodišnju situaciju, kada je između HDZ-a i MOST-a zaiskrilo zbog zahtjeva za opoziv Tomislava Karamarka. MOST-ovo inzistiranje da Karamarko ne može ostati u Vladi za sobom je tada povuklo neuspješan HDZ-ov pokušaj preslagivanja saborske većine – uz ponudu da novi premijer postane upravo Zdravko Marić – i na koncu dovelo do izvanrednih izbora.

Povod za rušenje Vlade tada je bila situacija u Ini, a ove bi godine reprizu raspada HDZ-ove i MOST-ove koalicije mogli gledati zbog krize u Agrokoru. MOST-ovac Bulj je, uostalom, već izjavio u Saboru više neće podržavati vladu Andreja Plenkovića “ne budu li svi koji su odgovorni za situaciju u koju je doveden koncern Agrokor na putu za Remetinec, ne budu li odgovorni procesuirani i ne bude li se išlo prema oduzimanju njihove imovine” (Tportal).

Da mu takve izjave nisu po volji, Plenković je MOST-ovcima već i javno dao do znanja. “[MOST-voci] Imaju pravo iznositi stavove, ali ja kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade”, izjavio je u nedavnom intervjuu za Dnevnik HRT-a. A to čak i nisu jedine trzavice između dvije najveće stranke vladajuće koalicije; nedavno je tako u medije (24sata) procurilo prilično oštro pismo koje je HDZ-ova ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac uputila MOST-ovom ministru ekologije i energetike Slavenu Dobroviću, a dodatan teret stabilnosti Vlade su i predstojeći lokalni izbori.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.