Faktograf.hr

Samo činjenice

Sedlarova obrana od antifašista lažnim Churchillovim citatom

HINA/ Dario GRZELJ/

“Jedino što ih može povezivati s antifašizmom jest ono što je Winston Churchill rekao davne 1947., kada je fašizam (hvala Bogu) bio pobijeđen: Fašisti će se u budućnosti rađati iz redova antifašista! Stari mudrac bio je u pravu”, poručio je redatelj Jakov Sedlar u reagiranju na proteste antifašista i predstavnika srpske te židovske manjine na njegovu kandidaturu za nagradu Gradske skupštine Grada Zagreba.

Kontroverzni redatelj, među ostalim, i filma “Jasenovac – istina”, Jakov Sedlar, trebao bi tijekom današnjeg dana biti potvrđen kao dobitnik javnog priznanja u sferi kazališta i filma, od strane Gradske skupštine.

Dva skupa, jedan protiv i jedan za dodjeljivanje Nagrade Grada Zagreba Jakovu Sedlaru, održana su u srijedu pred Starom gradskom vijećnicom, u kojoj će o tom prijedlogu Odbora za javna priznanja odlučivati gradski zastupnici na posljednjoj sjednici ovoga mandata Gradske skupštine.

Njegov film o Jasenovcu, naime, prema navodima istaknutih intelektualaca poput Slavka Goldsteina, ali i otkriću portala Lupiga, vrvi netočnostima i falsifikatima vezanim za taj koncentracijski logor, pa je prikazivanje tog filma, kao i objava da će Sedlar biti nagrađen glasno odjeknula u javnosti.

Pokrenuta je peticija, pobunili su se Antifašistička liga Hrvatske, Srpsko narodno vijeće, a u ime svojih organizacija i Sanja Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, dr. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, zatim Ephraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal

Sedlar se brani u ekstremističkom glasilu

A onda se javnosti obratio i sam Sedlar i to pismom napisanim za objavu na ekstremno desnom portalu Dnevno.hr.

“Pitanje koje normalna i neopterećena osoba može postaviti je sljedeće: zašto su se oko Jakova Sedlara toliko angažirale velikosrpske “Novosti”, opskurna “Liga antifašista” , a koliko čujem pridružili su im se i nekakva inicijativa “Zagreb je naš”, “Socijalistička radnička partija Hrvatske”, te nekoliko srbijanskih portala?

Žao mi je da se moram javiti ovim priopćenjem, ali sve je iritantniji lavež tih očajnika koji , kada ne znaju sto bi, onda nađu mene ili nekoga sličnoga i jednostavno: lažu. Lažu, izmišljaju, izvrću istinu, serviraju laži kao istinu, koje promoviraju preko nekih opskurnih portala i starih falsifikatora koji nastavljaju ono što su nekada pokušali velikosrbi preko četničkoga “Srbobrana”.

I nije mi čudno da laži inicijalno stižu s te dvije adrese koje sebe reklamiraju kao antifašističke. Jedino što ih može povezivati s antifašizmom jest ono što je Winston Churchill rekao davne 1947., kada je fašizam (hvala Bogu) bio pobijeđen: Fašisti će se u budućnosti rađati iz redova antifašista! Stari mudrac bio je u pravu.”

Sedlar izvukao nepostojeći citat

Antifašistički vjesnik smjesta je reagirao.

“Nema apsolutno nikakva dokaza nigdje da je on to ikada rekao, tako da možemo zaključiti da on to nije rekao”, navodi AV, citirajući Društvo Winstona Churchilla, zaduženog za čuvanje njegove ostavštine.

Faktograf se po ovom pitanju obratio britanskom povjesničaru Roryju Yeomansu, koji se bavi razdobljem Drugog svjetskog rata s naglaskom na NDH.

“Ne, to je lažan citat. Prema Društvu Winstona Churchilla on nije rekao ovo ili nešto slično. Ne zna se odakle potječe ova priča, ali ona je lažna”, navodi Yeomans. Na pitanje radi li se o čestoj pogrešci, odnosno falsifikatu koji je uzeo maha te tko ga najčešće rabi, Yeomans odgovara:

“On se često zloupotrebljava, posebno od strane desničara, zbog Churchillova protivljenja komunizmu. Churchill je imao neke vrlo problematične poglede, ali nikad nije bio simpatizer fašizma. Liberalne struje politike ga također zloupotrebljavaju, zbog njegove podrška za buduću Evropsku uniju, ali moram reći da po mom mišljenju je zloupotreba od strane liberala i ljevice daleko rjeđa”, navodi britanski povjesničar.

Zbog falsificiranja kazneno prijavljen

Slučaj Sedlarova filma “Jasenovac – istina” završio na dnevnom redu Časnog suda Društva hrvatskih filmskih redatelja. O sankcijama, pa i eventualnom izbacivanju Sedlara iz društva, trebalo bi se glasati vrlo skoro. Najprije su prijave protiv Sedlara na Časnom sudu odbačene, no ta je odluka odbačena na Skupštini društva te Časni sud, u nešto izmijenjenom sastavu, sada ponovo odlučuje o njemu, temeljem više prijava.

Osim toga, Sedlar je i kazneno prijavljen zbog poticanja međunacionalne mržnje, služeći se falsifikatima.

Prosvjedi za i protiv

Kako prenosi Hina, skupina koja podržava da Nagradu Grada Zagreba dobije redatelj Jakov Sedlar došla je u srijedu ispred Gradske skupštine sa zastavama Republike Hrvatske, a skupina koja je bila protiv, istaknula je transparent “Dosta je ustaštva”.

Protiv prijedloga da Nagradu Grada Zagreba dobije Jakov Sedlar prosvjedovalo je desetak aktivista iz koalicije Zagreb je naš!, Nove ljevice i Radničke fronte. U ime njih Rada Borić Hini je rekla da su se okupili ispred Gradske skupštine kako bi prosvjedovali ili barem uputili poruku onima koji će danas glasati o tom prijedlogu. “Smatramo da je Jakov Sedlar falsificirao istinu i da ne zaslužuje nagradu”, poručila je. “Znamo da je gradonačelnik Milan Bandić to napravio namjerno da se Nagrada Grada Zagreba dodijeli čovjeku za koga znamo da je falsificirao istinu”, rekla je Borić.

Prosvjednici protiv nagrade Sedlaru su rekli da ih se nije okupilo više zbog toga što bi brojniji skup trebali prijaviti policiji.

Nasuprot njima ispred Gradske skupštine bila je druga skupina Zagrepčana koji su došli dati podršku prijedlogu da Jakov Sedlar dobije Nagradu Grada Zagreba. U ime te skupine Zorica Gregurić Hini je izjavila da su došli spontano kada su jučer čuli da će taj prijedlog biti na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice. “Došli smo ovdje dati podršku našem proslavljenom hrvatskom režiseru, čovjeku koji je dobio brojne nagrade i koji je snimio filmove s tematikom od koje su mnogi bježali jer je škakljive prirode. On se uhvatio hrabro u koštac s tom temom i doista je objektivno prikazao stanje, potkrepljujući prikaz dokumentacijom i činjenicama”, istaknula je Gregurić.

Dodala je kako je “tu vidjela jednu malu skupinicu građana s nekim čudnim transparentima”. Mi živimo u slobodnoj, suverenoj, neovisnoj Republici Hrvatskoj koju su izborili hrvatski branitelji zajedno i uz potporu hrvatskog naroda, zemlji koja je Ustavom zajamčila prava hrvatskim državljanima i svim etničkim zajednicama, rekla je. “Tako da mi je čudno kada se pojave određene opskurne skupine koje su zaglavile u prošlim vremenima, totalitarnim režimima i koje se ne mogu iščupati iz te prošlosti. Mi živimo u sadašnjosti i dajemo punu podršku našem hrvatskom režiseru Jakovu Sedlaru”, poručila je Gregurić.

Zanimljivo je da je Odbor za dodjelu nagrade Jakovu Sedlaru između ostalog naveo da se u Yad Vashemu, izraelskom centru za čuvanje sjećanja na holokaust, nalazi 10 Sedlarovih filmova.
No, Jerusalem Post navodi u tekstu da Yad Vashem u svojoj zbirci ima i radove koji poriču holokaust.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.