Razotkriveno

Facebookom se širi fotomontaža s ‘jasenovačkim leševima u Zagrebu’ iz Sedlarova filma

Lažirana naslovnica Vjesnika iz 1945. godine širi se Facebookom. Radi se o falsifikatu iz filma Jakova Sedlara koji je raskrinkan još 2016.
Foto: HINA/ Dario GRZELJ/ ua

S profila privatnog korisnika na društvenu mrežu Facebook plasirana je fotomontaža naslovne stranice Vjesnika, gdje u naslovu stoji: “Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba” (arhivirano ovdje).

S istog profila ova fotomontaža objavljena je u nekoliko Facebook grupa, kao što je Facebook grupa Stari Zagreb, otkud su je podijelili drugi korisnici društvene mreže (arhivirano – ovdje, ovdje i ovdje).

U pitanju je fotomontaža koju je u svom filmu “Jasenovac – istina” (arhivirano ovdje), premijerno prikazanom 2016. godine, koristio redatelj Jakov Sedlar. U tom filmu, valja podsjetiti, promovirane su neutemeljene tvrdnje da su ustaški logor Jasenovac nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1951. godine, vlasti koristile kako bi u njemu zatvarale i ubijale domobrane, ustaše i civile. Sam redatelj Sedlar o predmetnoj fotomontaži je govorio: “Ima jedna naslovna stranica Vjesnika iz 1945. koje nema u arhivu u Hrvatskoj, ali sam je našao na drugome mjestu. Na naslovnoj stranici Vjesnika piše: ‘Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba’. Što znači da je Sava u to vrijeme trebala teći uzvodno!”

Za falsifikat je iskorištena naslovnica Vjesnika od 15. svibnja 1945. godine

Amaterski izrađenu fotomontažu na portalu Lupiga temeljito je raskrinkao Lovro Krnić (arhivirano ovdje), koji je, između ostalog, ukazao da je za revizionistički falsifikat iskorištena naslovnica Vjesnika od 15. svibnja 1945. godine.

“Naslov je bio potpuno neprirodno postavljen s obzirom na ostatak teksta te je imao ogromne praznine oko sebe i izlazio van margina. Bilo je očigledno da se radi o fotomontaži, i to jako lošoj. Naime, golim je okom bilo vidljivo da se nastojalo skriti originalno izdanje, no opet jako loše: baš na mjestu datuma i rednog broja lista nalijepljeni su efekti oštećenog papira, kako mu se ne bi moglo ući u trag. Mrlje su trebale ići u skladu s ostatkom naslovnice, koja je također malo zgužvana. Međutim, članak ispod naslova je ostao prečitljiv, a krivotvoritelji se nisu potrudili niti staviti neki podnaslov kako bi popunili praznine. Tako se može lako vidjeti da počinje ovako: ‘BEOGRAD, 14. svibnja – Potpredsjednik vlade i ministar za konstituantu Demokratske Federativne Jugoslavije Eduard Kardelj dao je suradniku TANJUGA odgovor na nekoliko pitanja o položaju Trsta, Istre i Slovenskog primorja’. Dakle, naslov o leševima iz Jasenovca i članak o Trstu nemaju ama baš nikakve veze jedan s drugim”, napisao je Krnić u tekstu za portal Lupiga.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pritom je objavio i originalnu naslovnu stranicu Vjesnika od 15. svibnja 1945., gdje je u naslovu stajalo: “U Trstu, Istri i Slovenskom primorju uspostavljena naša vojno-pozadinska i građanska vlast”.

Sedlar tvrdio da je naslovnicu Vjesnika kupio “od lopova u Beogradu”

Kad je suočen s činjenicama da je naslovna stranica Vjesnika prikazana u njegovom filmu falsifikat, redatelj Sedlar je ostao pri tvrdnji da se radi o autentičnoj naslovnoj stranici, koju, kako je rekao, nije pronašao u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, nego “na jednom drugom mjestu” (arhivirano ovdje).

Potom je, u izjavi za N1 televiziju, rekao da je predmetnu naslovnu stranicu Vjesnika kupio “od lopova u Beogradu”. Pritom nije znao objasniti niti jednu nelogičnost, poput one da tekst na njegovoj fotomontaži ne odgovara naslovu, odnosno da je tekst s njegove naslovnice identičan onome koji je objavljen u Vjesniku 15. svibnja 1945. sa sasvim drugačijim naslovom te da se tiče Kardelja i Trsta, a ne jasenovačkih žrtava (arhivirano ovdje).

Dakle, fotografija koja se zadnjih dana proširila među hrvatskim korisnicima Facebooka nije stvarna preslika naslovnice Vjesnika, već odavno raskrinkana fotomontaža.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.