Ocjena točnosti

Plenković: Ne prakticiram telefonske sjednice Vlade

„Mostovi ministri su znali da će to biti na sjednici Vlade jer postoji rok od osam dana da se to uvrsti na sjednicu Sabora u okviru kojeg Vlada mora dati svoje očitovanje. Nemamo mi Vladu svaki dan, a ja, kao što vidite, ne prakticiram rado telefonske sjednice Vlade. (…)  Ja sam vrlo jasno rekao predsjedniku Hrvatskog Sabora, kolegi Petrovu – ukoliko MOST ne podrži ministra Marića naša suradnja se ne može nastaviti kao do sada“, izjavio je premijer Andrej Plenković u intervjuu HRT-u nešto poslije 19 sati u četvrtak.  

Odmah sljedeće jutro Plenković je održao telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je smijenio državne tajnike koje je predložio MOST te odredio državne tajnike koji će naslijediti naglo razriješene ministre.

Prethodno je, nakon telefonskog razgovora, razriješio potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića.

Iz Vlade je priopćeno kako je „u tom razgovoru Ivan Kovačić zatražio da ga se razriješi njegove dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra uprave, s obzirom na promijenjene političke okolnosti“.

Tragičarka Ružica Vukovac

Najveća tragičarka ove situacije svakako je MOST-ova Ružica Vukovac koja se u fotelji državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede zadržala svega 15 dana.

Razriješeni su i državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić i Stjepan Lončarica, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin i Sanja Mišević, državni tajnici u Ministarstvu uprave Marina Pinjagić Telak i Mihovil Škarica, državni tajnici u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić i Željko Bigović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić.

S obzirom na to da je razriješeno oboje tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, problem zastupanja tog važnog ministarstva riješen je imenovanjem Roberta Kopala, bivšeg glavnog analitičara SOA-e i savjetnika premijera Plenkovića koji je trebao biti i njegov glavni strateg za predstojeće lokalne izbore. Kopal je zadužen da izvrši primopredaju ministarstva te preuzme sve poslove iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova te upravlja radom ministarstva do imenovanja novog ministra. Kopal nije član HDZ-a.

Premijerov blitzkrieg

Sličan potez odvio se i u Ministarstvu uprave gdje je za državnog tajnika imenovan Darko Nekić te je zadužen za primopredaju u ministarstvu. Nekić je dugogodišnji gradonačelnik Senja i član HDZ-a.

U Ministarstvu pravosuđa, nakon razriješenja dviju državnih tajnica iz kvote MOST-a na poziciji je ostao državni tajnik Kristijan Turkalj koji je zadužen za vođenje ministarstva do imenovanja novog ministra. Turkalj iza sebe ima dugu karijeru u hrvatskim ministarstvima vanjskih poslova te pravosuđa, a bio je i među glavnim pregovaračima prilikom ulaska Hrvatske u EU.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike predstavljat će Mario Šiljeg, državni tajnik u ministarstvu.

Bernard Gršić, bivši pomoćnik ministra uprave imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Premijer koji tvrdi da ne voli telefonske sjednice, danas se poslužio upravo tim načinom da nastavi svojevrsni blitzkrieg, brzinsku smjenu svih ljudi MOST-a iz Vlade.

U dosadašnjem premijerskom mandatu održao je, uz ovu, samo još tri interventne telefonske sjednice – 23.studenog kada je odobrena odluka o pružanju pomoći Izraelu pri gašenju požara, 15. prosinca kada je odgođena primjena Zakona o policiji zbog problema oko isplate otpremnina te 28. veljače kada se odlučivalo o cijeni plina.

Njegov prethodnik Tihomir Orešković u istom je vremenskom razdoblju održao čak 11 telefonskih sjednica Vlade, što je predstavljalo gotovo trećinu od ukupnog broja sjednica.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.