Pod povećalom

Ministar financija leti iz Vlade, čeka se datum izbora

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Saborski zastupnici na radnom bi mjestu večeras bi mogli ostati do sitnih sati. Za raspravu o opozivu ministra financija Zdravka Marića, koja je krenula u 15 sati, prijavilo se 11 saborskih klubova, a 23 zastupnika prijavilo se za pojedinačnu raspravu. No, sve je to samo uvertira za izglasavanje (ne)povjerenja ministru, koje je zakazano za sutra (četvrtak) u 9.30 sati.

Tada bi ujedno trebalo i postati jasno postoji li u Saboru vladajuća većina. SDP-ov Gordan Maras tvrdi da im je 77 zastupnica i zastupnika obećalo da će glasati za Marićevu smjenu (Index.hr). Stranka Davora Bernardića, ako njihovom klubu pribrojimo i Tomislava Sauchu, može računati na 37 ruku. Dodatnih 15 glasova dolazi iz MOST-ovog saborskog kluba, a deset ruku ima u klubu HNS-a i HSU-a.

Izgledno je da će Marić pasti

Pet HSS-ovih glasova protiv Marića javno je obećao i predsjednik te stranke Krešo Beljak, doduše dodavši da ne želi nove izvanredne izbore (Televizija N1). Za rušenje Marića će, prema vlastitim riječima, glasati i troje zastupnika Živog zida, kao i Goran Aleksić iz SNAGA-e, koji sa živozidašima dijeli saborski klub. Kad se navedenima pribroji troje zastupnika iz kluba IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku (Glas Istre), dolazimo do brojke od 74 zastupnika koji neće podržati Plenkovićevog ministra financija.

Protiv ministra Marića danas se izjasnio i Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku. No, ovo je pitanje, čini se, podijelilo Lovrinovićev saborski klub; njegov stranački kolega Ivica Mišić najavio je da će glasati za Marića (Televizija N1). Bivši član Živog zida Marin Škibola, također član Lovrinovićevog saborskog kluba, će, prema riječima Ivana Vilibora Sinčića, također glasati za Marićevu smjenu (Dnevnik.hr). Marasov 77. glas dolazi od nezavisnog zastupnika Željka Lackovića, koji se tijekom dana također izjasnio protiv Marića (HRT).

I tako već dolazimo do natpolovične većine, a da i dalje ostaje nepoznato kako će glasati nezavisni zastupnici Željko Glasnović i Bruna Esih. Oni su, prema vlastitim riječima, bili spremni podržati Andreja Plenkovića i njegovu buduću vladu, ali samo ako premijer stavi svoj potpis na svojevrsnu garanciju da u Banske dvore neće uvesti HNS, IDS, ni SDSS (Dnevnik.hr). Plenković im to nije bio spreman obećati.

Izbori 4. lipnja? Vrlo teško

Ako se svi zastupnici pojave na glasanju, i ostanu dosljedni svojim obećanjima, i peta ministarska fotelja sutra će ostati upražnjena. Nakon čega će i Plenković morati priznati da su pokušaji preslagivanja u Saboru propali i da su jedina preostala opcija prijevremeni izbori.

Već se počelo zazivati održavanje izbora 4. lipnja, paralelno s drugim krugom lokalnih izbora. Što bi – kako logistički, tako i financijski – bilo najelegantnije rješenje. No, da bi do toga došlo, Sabor bi se, zbog zakonom zadanih rokova, već tijekom četvrtka morao raspustiti.

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, naime, propisuje da mora proći najmanje 30 dana između dana održavanja izbora i stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Kad bi se Sabor u četvrtak raspustio (za što također potrebno 76 ruku), a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istog dana raspisala prijevremene izbore, prvi rok kad bi se izbori mogli održati bila bi upravo nedjelja 4. lipnja.

Ipak, male su šanse da će i opoziv Mariću, i raspuštanje Sabora, i odluka predsjednice stati u samo jedan dan. Izbore za 4. lipnja ne bi bilo moguće zakazati ni ako Plenković odluči podnijeti ostavku, i tako srušiti Vladu. Ustav RH u tom slučaju predviđa mogućnost da predsjednica Grabar Kitarović kroz 30 dana pronađe novog mandatara koji može sastaviti Vladu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.