Ocjena točnosti

Panenić: Projekt Slavonija je plagijat

foto HINA / ml

“Projekt Slavonija je plagijat”, kazao je u Vinkovcima Tomislav Panenić (Most), kandidat za vukovarsko-srijemskog župana u bitci protiv Bože Galića (HDZ) (Večernji list).

Optužba Panenića na račun aktualne ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac za plagijat utemeljena je, uzmu li se u obzir podaci sa službenih stranica hrvatskih institucija. One potvrđuju navode iz anonimne prijave Državnom odvjetništvu protiv Vinkovčanke Žalac, a kojom se ministricu regionalnog razvoja tereti za krivotvorenje službene isprave po članku 279. Kaznenog zakona. Ona je na Panenićeve prozivke odgovorila da se trebao javiti i ranije, ali i da se “tablica vodi od 18. listopada 2016., odnosno od dana kada je stupila na dužnost“, što ne može biti odgovor na pitanje zašto su u nju uvršteni i projekti ugovoreni prije nego što je javnost uopće bila informirana o Projektu Slavonija.

U prijavi se navodi da “navedeni projekti niti po jednoj osnovi nisu ugovoreni u okviru sredstava tzv. Projekta Slavonija, Baranja i Srijem već u okviru postojećeg Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Programa ruralnog razvoja u  financijskom razdoblju 2014.‐2020. te time navedena tablica i njen sadržaj nisu istiniti i služe isključivo za obmanu potencijalnih korisnika s područja Slavonije, Baranje i Srijema i prisvajanja nepripadajućih zasluga u svrhu osobnog političkog probitka”. Dodatan dokaz jeste da niti jedan od javnih poziva i natječaja, u kojima su ugovoreni projekti navedeni u popisu ugovorenih projekata, navodi prijavitelj, “ne uključuje primjenu ključne mjere Projekta navedenu u priloženoj promemoriji i objavi na službenim internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – prilagodbu kriterija odabira projekata na način da projekti s uključenih županija imaju mogućnost ostvariti dodatne bodove”.

Projekt Slavonija Baranja i Srijem: Popis sklopljenih ugovora by Faktograf on Scribd

Radi li se doista o kaznenom djelu, odlučit će institucije pravne države, no činjenica je da službeni podaci sa Vladine stranice strukturnifondovi.hr potvrđuju navode iz prijave. Iz njih je razvidno da je Žalac “ubola” pojedine projekte izvršene, odnosno odabrane ili ugovorene prije njenog dolaska u ministarstvo, konkretnije u doba vlada Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića.

Projekt Slavonija Baranja i Srijem: Ugovoreni projekti by Faktograf on Scribd

Naime, u tabeli naslovljenoj “Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem – popis ugovora sklopljenih od 18.10.2016. do 31.1.2017. “, a objavljenoj na stranicama Vlade u PDF-u stječe se dojam da se radi o projektima koje je Žalac privela svom uspješnom završetku u svom kratkom mandatu. Međutim, kao što se da primijetiti iz informacija sa službenih stranica, pokrenutih od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, neki od projekata na koje otpada značajan dio ukupne cifre ugovorenih bespovratnih sredstava (421.644.105,21 kn) posljedica su rada prijašnjih garnitura.

Primjerice, projekti „Nove forme ‐ Unaprjeđenje tehnološkog procesa“ klesarskog obrta Kamen Plehan, „Regionalni centar za rezanje granitnih ploča“ tvrtke ORT d.o.o. iz Osijeka, „Ulaganje u lučnu liniju i laserski projektor radi uklanjanja uskog grla proizvodnje te sniženja troškova po m3 lameliranih nosača“, čiji je nositelj tvrtka Drvene konstrukcije d.o.o. iz Voćina te „Povećanje kapaciteta i konkurentnosti modernizacijom opreme tvrtke JET‐SET d.o.o.“ JET‐SET d.o.o. iz Vrbanje nalaze se u spomenutoj tablici.

Međutim, poziv za (su)financiranje projekata, putem kojih je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. raspisan je još 9. travnja 2015., dakle u vrijeme Milanovićeve vlade, a zatvoren je 8. travnja 2016., za vrijeme Oreškovića, kada se nije znalo za gordu sintagmu “Projekt Slavonija”, stoga nisu bili uključeni ni kriteriji kojima se diči Žalac.

Nadalje, Ministarstvo u Tablici ugovorenih projekata nabraja i iznos koji je dobila Ancona grupa d.o.o. iz Đakova i njen projekt „Proizvodno‐inteligentna, energetski održiva tvornica budućnosti“. No, i to je prijavljeno do 11. svibnja 2015., a novac je dodijeljen godinu dana kasnije.

Lista ovih projekata se nastavlja. Tu je, primjerice, i izgradnja studentskog doma u Vukovaru, a ugovor je u studenom, u nazočnosti premijera i Panenićeva protukandidata za župana, HDZ-ovog Bože Galića te gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, supotpisala i ministrica Žalac. Ukupna vrijednost projekta je 22.931.080,83, od toga su ukupni troškovi 22.911.080,83 kn, a vlastita sredstva Veleučilišta su 20.000,00 kn. Za izgradnju je predviđeno 20.273.474,12 kn, a za opremanje studentskog doma 1.916.351,25 kn. Studentski dom imat će 2 kata i 108 ležajeva, a trajanje projekta je 28 mjeseci. Međutim, kao što se i navodi u prijavi protiv ministrice, u pregledu potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ovaj projekt vuče korijene još iz rujna 2015., kada javnost nije znala za Projekt Slavonija.

Nadalje, spominje se i „Obnova i revitalizacija kulturno povijesnih objekata ‐ kompleks ergela, Lipik“ koja je dodijeljena dioničarskom društvu Poljoprivreda Lipik, „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“ odobren Gradu Lipiku te „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog, što je odobreno Gradu Osijeku, projekti su prijavljeni na natječaju koji je trajao od 6. studenoga 2015. godine do svibnja 2016.  Ova tri projekta nalaze se u tabelama Projekta Slavonije uz „Studije za razvoj gradskog prometa na području grada Osijeka“, premda je natječaj zatvoren 21. lipnja 2016. godine.

Žalac u uspjehe Projekta Slavonija ubraja i ulaganja u bolnice u Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu (OB “Dr. Josip Benčević), ne samo u tablici, nego se oni spominju i na službenim stranicama Vlade, doduše bez pozivanja na Projekt Slavonija. Anonimni prijavitelji protiv Žalac ističu da se opet radilo o natječaju raspisanom prije uspostavljanja Projekta Slavonija, što je točno, pa je zato nemoguće pripisivati činjenicu da su ove bolnice na istoku zemlje bile u povoljnijem položaju zbog truda ministrice Žalac, odnosno posebnih prednosti pri odabiru projekata s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

 

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem (4) by Faktograf on Scribd

Prijavitelj zamjera ministrici i što se hvali poduzetnicima koji su dobili sredstva na natječaju za Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz operacije “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, koji je trajao do 10. travnja 2015. godine.

U konačnici, prijavitelj proziva ministricu za nezakonito pogodovanje, po članku 292. Kaznenog zakona, budući da kriteriji za povlačenje novca iz fondova ne nude “mogućnost prioritizacije projekata s područja Slavonije, Baranje i Srijema već je isključivi kriterij transparentno korištenje javnog novca uz jednake uvjete svim građanima Republike Hrvatske s obzirom na propisane uvjete i kriterije bodovanja”.

 

Projekt Slavonija – kaznena prijava by Faktograf on Scribd

Prijavitelj za svjedoke poziva brojne bivše ministre koji su radili na povlačenju sredstava iz Europskih fondova, ne samo iz Oreškovićeve vlade, već i Milanovićeve, poput Gordana MarasaBranka Grčića i Tihomira Jakovine. Marasa smo zato upitali za komentar ove prijave, za koju navodi da je nije proučavao, ali na njenom tragu navodi da su iz SDP-a već više puta izjavljivali da ministrica Žalac nije imala vremena isprogramirati te projekte.

“Ni jedan se projekt ne može završiti u roku od šest mjeseci, koliko je ona ministrica. Mi smo pokrenuli puno projekata i sigurno je da se hvali onima prijavljivanim u vrijeme premijera Milanovića, što smo više puta i konstatirali i to će ljudi vidjeti i sami. Ne znam je li kićenje tuđim rezultatima kazneno djelo, ali ukoliko me država, odnosno sud pozove na svjedočenje, dužan sam se odazvati”, kaže Maras. Naglašava da mu nije toliko problematično što Žalac preuzima zasluge za rad Milanovićeve vlade, niti se planira upuštati u detalje prijave, koliko činjenica da se kasni s prijavama, pogotovo u sektoru okoliša, zbog čega je došlo i do napetosti s bivšim ministrom iz Mosta, Slavenom Dobrovićem.

U konačnici, upitali smo i Tomislava Panenića zašto nije ranije govorio o preuzimanju zasluga koje se naziva gordim imenom “Projekt Slavonija”, što mu je prigovorila Žalac.

“Nisam se time bavio. Vidio sam promemoriju o posebnim uvjetima za projekte s područja Slavonije, Baranje i Srijema, ali nisam mogao popratiti svaki natječaj koji se ugovara. Vidio sam da se radi o projektima od prije, a reagirao sam, jer je ministrica Žalac krenula u napad na nezavisne kandidate u drugom krugu lokalnih izbora, prozivajući ih da su marionete Metkovića i da će unijeti kaos”, kazao je Panenić za Faktograf.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.