Ocjena točnosti

Tomašević: Esih i Bandić su prevarili birače

Tomislav Tomašević
Zagreb je naš

“Gospodine Bandiću, vi ste tijekom predizborne kampanje jasno govorili građanima i svojim biračima da će se o imenu Trga maršala Tita odlučivati na referendumu. Gospođo Esih, vi ste isto tako jasno građanima i biračima jasno poručivali da ni u kojem slučaju nećete koalirati s g. Bandićem zbog klijentelizma, korupcije i drugih razloga, zbog kojih ste se navodno tada odlučili aktivirati na lokalnoj razini… Nakon mjesec dana vi ćete prekršiti obećanja”, kazao je prilikom konstituiranja Gradske skupštine u Zagrebu Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

Ova izjava je točna, s obzirom na brojne izjave u medijima koje su na ovu temu izrekli kandidati Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) te Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku).

Esih je više puta osuđivala način Bandićeve vladavine, koja je potrajala 16 godina, čak i u svome programu, spominjući upravo korupciju i klijentelizam, s naglaskom da ljudi s njene liste nikada nisu surađivali s njim (premda je Ana Lederer bila intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, uz suglasje zagrebačkih vlasti).

“Želimo stvarni prekid s potrošenim upravljačkim modelom, u čijoj su pozadini političko-stranačka trgovina, financijsko mešetarenje, korupcija, klijentelizam, klanovske i rođačke veze”, navodi Esih i u svom predizbornom programu istaknutom na službenim stranicama.

U intervjuu za Jutarnji list navela je:

“Znamo da su četiri godine premalo za potpunu transformaciju grada, ali više su nego dovoljne za uklanjanje nezakonitosti, korupcije, klijentelizma, sukoba interesa, rođačkih veza i drugih „pogodovanja“. … Ujedno je to i grad koji je kao ni jedan grad u Hrvatskoj slika temeljnog problema s kojim se suočava cijela država: klijentelizam, nedostatak vizije, odlučnosti i političkog poštenja, što rezultira stavljanjem osobnih, parcijalnih interesa ispred općih, lokalnih i nacionalnih.”

Kada je u intervjuu za Express upitana znače li njene ocjene da je Bandićev način upravljanja Gradom plodno tlo za korupciju i sukob interesa to da s Bandićem i njegovom strankom nećete u Skupštini surađivati niti po jednom pitanju, ona je kazala:

“Moja lista i ja jedini smo dionici izbora koji u prošlosti nisu bili u političkom braku s Milanom Bandićem. I to želim istaknuti da građani znaju. S takvim naumom prekida dosadašnje prakse smo se kandidirali, zbog toga smo već prepoznati i zato nema govora o prevari birača nakon izbora. Svjedočili smo u posljednjih tjedan dana da su se uslijed krize vlasti i na nacionalnoj razini sklapala potpuno ista politička partnerstva kao prethodno u Zagrebu. Javno sam tražila jamstvo da do tih partnerstva neće doći, ali, znate i sami, jamstvo nisam dobila i zato sam uskratila svoj potpis za izbor novog predsjednika Sabora”.

Za Novi list je, pak, izjavila da ne ide na izbore usmjerena protiv drugih kandidata ili protiv HDZ-a, “nego protiv procesa koji gospodina Bandića 16 godina drže na čelu grada”.

Navela je i da je njena kandidatura najbolji komentar na činjenicu da vladajućoj eliti ne smeta što mu je koalicijski partner – Bandić – čovjek koji je dva puta bio u pritvoru i niže optužnice, primjerice predsjednicima Vlade i Sabora Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću.

“Ne želim ni Plenkovića ni Jandrokovića poistovjećivati s Bandićem, govorim o procesima, o činjenici da je aktualni gradonačelnik bio upetljan u brojne afere, a čak je i iz Remetinca suvereno vladao Zagrebom… Cjelokupnu političku situaciju i model vladanja Zagrebom smatram plodnim tlom za korupciju, sukobe interesa, različita klijentelistička pogodovanja, rođačke veze, i za sve ono što nam je jako dobro poznato”, navela je Esih, dodajući da on pogoduje i lijevima i desnima i tako si osigurava izborni rezultat.

Što se, pak, tiče Milana Bandića – nadaleko je poznato da je obećavao referendum oko Trga maršala Tita. U ožujku je poručio Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću da “jedino građani na referendumu mogu odlučiti o promjeni imena trga“.

U travnju je kazao da smatra kako o tome moraju odlučiti građani na referendumu i kako je to “jedino moguće”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.