Faktograf.hr

Samo činjenice

Tko i kako financira profesionalne vatrogasce?

HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Zakonom o vatrogastvu iz 1999. godine javne vatrogasne postrojbe premještene su iz ingerencije MUP-a u nadležnost jedinica lokalne uprave iz čijih budžeta bi se trebale i financirati njihove redovite djelatnosti. Prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u Hrvatskoj djeluje 65 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi u kojima je zaposlen 2 351 profesionalni vatrogasac.

S obzirom na to da jedinice lokalne samouprave nemaju ili nisu voljne u dostatnoj mjeri financirati vatrogasne postrojbe, da bi se poštivali neki minimalni standardi sigurnosti, Vlada RH svake godine donosi Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi. Sredstva idu iz državnog proračuna, a decentralizirano ih za potrebe plaća i ostalih rashoda i doprinosa, kao i za rashode za materijal, energiju i usluge raspoređuju jedinice lokalne samouprave.

Sredstva se budžetno prikazuju kroz Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno stavku Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na svojoj sjednici održanoj 9. veljače Vlada je donijela Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za 2017. u visini od 302.815.608 kuna. Gotovo istovjetnu sumu Vlada je u tu svrhu namijenila i 2016. godine  2015. te 2014. godine.

Za 2013. odluku nismo uspjeli pronaći, ali tu je negdje zacementiran pad sredstava kad je riječ o financiranju profesionalnih vatrogasaca. Naime, u 2012. godini ta su sredstva bila petnaestak milijuna kuna veća nego danas, odnosno iznosila su 318.355.264 kune, u 2011. bilo je planirano 330.930.628 kuna, 2010. 334.673.351,  a  2009. rekordnih 342 733 859, dakle četrdesetak milijuna kuna više nego je to danas.

I u 2008. se izdvajalo više nego danas – 323. 975. 668 kuna, dok su sredstva u ranijim godinama bila manja.

Krizne županije

Pad ukupnih rezerviranih sredstava odrazio se do neke mjere i na financije najugroženijih županija i gradova u Dalmaciji i Primorju.

U rekordnoj 2009. godini Splitsko-dalmatinska županija imala je na raspolaganju 19 .024. 839 kuna, a ove godine 18.838.789 (Grad Split je 2009. za potrebe Javne vatrogasne postaje od toga dobio 16.051.663, a 2017. 14.148.409).

Primorsko-goranska županija dobila je 2009. godine 34.278.963, a ove godine 28.854.769 kuna.

Zadarska županija je 2009. dobila 26.234.619, a ove godine 22.366.788.

Šibensko-kninska županija ove godine na raspolaganju ima 14.472, što je pak neznatno više nego što je imala 2009.

Istarska županija je 2009. Imala 34.934, a ove godine 29.066.043.

Dubrovačko-neretvanska županija je 2009. na raspolaganju imala 21.279.484, a ove godine 18.026.172 kuna.

Treba napomenuti kako su uz ta sredstva u  proračunu Ministarstva unutarnjih poslova veće stavke i 13 milijuna kuna za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, te 3,5 milijuna za osposobljavanje i opremu za potrebe vatrogasnih intervencija.

Upitna materijalna prava

Vežući se na val (ne) zadovoljstva akcijom gašenja u okolici Splita prethodnih dana Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske poslao je u srijedu Vladi otvoreno pismo u kojem traži žurno sređivanje stanja u vatrogastvu, ističući kao problematično financiranje javnih vatrogasnih postrojbi, kao i stavljanje pod znak pitanja njihovih materijalnih prava poput regresa i božićnice.

Uz naglašavanje kako su sredstva za vatrogasce sve manja, sindikat navodi i kako Vlada izvrće svoje obveze, a prebacivanje odgovornosti između lokalne samouprave i Vlade dovelo je do toga da vatrogasci nemaju pravo na dogovoreni rast osnovice, jer općine tvrde da sredstva nisu dostatna, a Ministarstvo financija da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz ‘krive’ pozicije unutar državnog proračuna.

Sindikat upozorava i na kompliciranu zapovjednu strukturu u kojoj se na terenu miješaju “zapovjedne uspravnice” MUP-a, Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i tko zna koga, a „prigodno odjeveni vatrogasni ‘generali’ javnost uvjeravaju kako je na terenu sve u redu“.

Kako izgleda zapovjedna struktura propisano je u Zakonu o vatrogastvu, ali prije nego se u taj sustav uključe nacionalna strategija. budući Zakon o domovinskoj sigurnosti i dodatni akti: Zakon u svom članku 33 navodi sljedeće:

„Vatrogasnom intervencijom, koja se obavlja zbog nastalog požara, eksplozije, nesreće ili druge opasne situacije zapovjeda zapovjednik u vatrogasnoj postrojbi koja je prva započela s intervencijom.

Kada je na mjesto događaja prva izašla vatrogasna postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva, zapovjednik te postrojbe zapovijeda vatrogasnom intervencijom do dolaska javne vatrogasne postrojbe kada zapovijedanje intervencijom preuzima zapovjednik u toj postrojbi.

Ako zapovjednik koji zapovijeda vatrogasnom intervencijom ocijeni da raspoloživim sredstvima i snagama nije u mogućnosti uspješno obaviti intervenciju, o događaju odmah izvješćuje nadređenoga vatrogasnog zapovjednika koji preuzima zapovijedanje intervencijom.

Kada događaj prelazi granice općine ili grada zapovijedanje vatrogasnom intervencijom preuzima zapovjednik vatrogasnih postrojbi vatrogasne zajednice područja ako isti postoji ili županijski vatrogasni zapovjednik.

Glavni vatrogasni zapovjednik može preuzeti zapovijedanje vatrogasnom intervencijom na teritoriju Republike Hrvatske ili odrediti zamjenika ili pomoćnika sukladno svojoj prosudbi o učinkovitosti takvog određenja.

Vatrogasnom intervencijom kod pravne osobe koja ima profesionalnu vatrogasnu postrojbu u gospodarstvu, osnovanu sukladno ovom Zakonu, zapovijeda zapovjednik te vatrogasne postrojbe.

Vatrogasna intervencija na vojnim objektima obavlja se na zahtjev i uz prisustvo ovlaštene osobe oružanih snaga Republike Hrvatske“.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.