Faktograf.hr

Samo činjenice

Prošlo mjesec dana od HNS-ovog “rješavamo ploču za mjesec dana”

Izvor: udhos-zagreb.hr

“U sljedećih mjesec dana će se rješenje naći jer mi na tome inzistiramo, ali ne preko medija, već razgovaramo i tražimo zajedničko rješenje. Mi smo jasno rekli svoj stav, Za dom spremni ne može biti na toj ploči, premijer se isto jasno po tom pitanju izrazio, i sada se traži rješenje kako tu ploču ukloniti. Zna se tko je bio gdje u II. svjetskom ratu i to piše u Ustavu da se temeljimo na antifašizmu. Nije dopustivo da fašističke i nacističke poruke budu bilo gdje istaknute, a posebno tako da se mladi ljudi koji su dali život za ovu državu, a to je u biti njima spomen, uopće ne primjete, već se priča o nazivima nedopuštenih totalitarnih režima”, kazao je tijekom gostovanja na N1 televiziji potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković.

Ovo obećanje, da će se rješenje za ploču u Jasenovcu dogovoriti za mjesec dana, ispostavilo se za vatrogasnu mjeru kojom je HNS pokušavao odagnati salvu kritika javnosti zbog koaliranja s HDZ-om, pod čijom se vladavinom dogodilo i zdušno branilo postavljanje ploče s ustaškim pozdravom nedaleko od prostora gdje se nalazio najveći koncentracijski logor na tlu današnje Hrvatske.

Kao što se dâ primijetiti, ploča se još uvijek nalazi tamo, a iz Vlade dolaze samo floskule o pregovorima i dogovorima s partnerima, uvažavanju žrtava svih totalitarizama, struke i povjerenstvima, koja se ne sastaju, a ploča je tamo gdje je i bila. U međuvremenu je ustaški pozdrav “Za dom spremni” osvanuo i na muralu na ulazu u Novu Mokošicu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.