Aktualno

Bandić miče križ, mi to skupo plaćamo, a Crkva kaže da ništa ne zna (iako je križ njihov)

križ, hipodrom
Foto: Faktograf

Zagorjegradnja d.o.o. iz Kraljevca na Sutli dobila je projekt premještanja križa s Hipodroma na južni nasip Save, odlučeno je 22. kolovoza, i to po ponuđenoj cijeni od 595.250,00 kuna bez PDV-a.

Ipak, suvisao odgovor na pitanje zašto ovaj pothvat financiraju građani Zagreba, a ne Nadbiskupija, iako je u njega Grad Zagreb, prema tehničkom opisu projekta, odlučio ući “temeljem zahtjeva Zagrebačke nadbiskupije“, nismo dobili. Preciznije, Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, elegantno preskače naš eksplicitan upit o razlozima pokrivanja ovog troška prihodima od prireza. U svom “odgovoru” on navodi tek ono što je razvidno iz natječaja, primjerice da je “u tijeku postupak javne nabave za premještanje križa s Hipodroma na južni nasip Save… Križ je visine 17,70 m te je izrađen od čeličnog profila 350x250v10 mm, a postavit će se na armiranobetonski temelj sa širom naglavnom temeljnom pločom” i slično, da bi lakonski zaključio:

“Potrebna sredstva su planirana u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba za 2017. godinu.”

U Nadbiskupiji “nisu obavješteni” o javnoj nabavi

Iz odgovora Nadbiskupije na isto pitanje – zašto građani ovo plaćaju, a ne Nadbiskupija – stječe se dojam da se Grad na ovaj poduhvat odlučio u potpunosti na svoju ruku, odnosno temeljem maglovitih razgovora održavanih u vrijeme dolaska Josepha Ratzingera u Hrvatsku davne 2011.

“Nakon posjeta Pape Benedikta XVI. Zagrebu u lipnju 2011. godine, unutar mješovite komisije Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba bilo je razgovora o uređenju i postavljanju spomen obilježja na posjet dvojice Papa, svetog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., koji su upravo na Hipodromu za vrijeme svečanih euharistijskih slavlja okupili preko milijun ljudi. Zagrebačka nadbiskupija predložila je tada da se spomenuti križ, koji je korišten za vrijeme euharistijskog slavlja, uklopi u buduće spomen obilježje o kojem se zajednički razgovaralo ali bez postizanja konačnog dogovora. Nakon toga nije bilo više govora o tome pitanju“, navodi se u odgovoru Zagrebačke nadbiskupije.

Ipak, nastavljaju da je “žalosna činjenica da na Hipodromu, mjestu tako velikog i povijesno važnog okupljanja građana Grada Zagreba i hodočasnika iz cijele Domovine i inozemstva, još ne postoji dostojno spomen obilježje na dvojicu Papa koji su svojim dolaskom u Zagreb dali nemjerljiv doprinos promociji naše Metropole u Svijetu.”

“Za postupak javne nabave za premještanje križa s Hipodroma, koji je u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, na južni nasip Save nismo obavješteni”, navode oni, izražavajući na kraju vjeru da će Grad Zagreb, koji je dvojicu Papa svetog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. uvrstio u svoje počasne građane uručivši im simbolično ključeve Grada, znati dostojno obilježiti mjesto dva povijesna susreta Hrvata sa Petrovim nasljednicima.

Odluka o Odabiru izvođača za premještanje križa by FaktografHR on Scribd

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.