Obećanja

Najavljeno smanjenje parafiskalnih nameta ima i drugu stranu medalje

HINA/ Daniel KASAP /dk

Nastavit će se smanjivanje i ukidanje parafiskalnih, odnosno neporeznih davanja koja opterećuju kako poduzetnike tako i građane i predstavljaju teret u smislu novčanog iznosa, ali i vremena koje je potrebno uložiti za udovoljavanje administrativnim zahtjevima. Ukupan učinak smanjenja treba biti najmanje 0,1 posto BDP-a godišnje, obećao je HDZ u svom predizbornom programu. 

Tijekom protekle godine Vlada je povukla neke početne poteze prema smanjenju parafiskalnih nameta. U ožujku je objavljen ažurirani sveobuhvatni Registar neporeznih davanja.

Prema tim podacima, ukupno parafiskalno opterećenje gospodarstva i građana u 2016. bilo je 9,3 milijardi kuna (2,8% BDP-a). U užem smislu, neporeznih davanja je 213, uz opterećenje od 9 milijardi kuna. S upravnim pristojbama za 334 administrativne procedure ukupan broj neporeznih davanja penje se na 547. Povjerenstvo koje je u siječnju pokrenula Vlada trebalo bi analizirati postojeće podatke iz Registra kako bi se utvrdio popis pojedinačnih neporeznih davanja čija će se vrijednost smanjiti za minimalno 30 % iznosa ili se ukinuti na razini svake godine.

Upravne pristojbe koje se plaćaju tijelima državne uprave od veljače 2017., prema novoj Uredbi o tarifama upravnih pristojbi smanjene su za 30%. Na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao jedna od mjera koje će pojeftiniti i pojednostaviti poslovanje navodi se i elektroničko plaćanje pristojbi, bez obveze kupnje državnih biljega.

Povećanje nameta za obrtnike

U Nacionalnom programu reformi za 2017., Vlada je navela inicijalni set mjera za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja.

Na prvom se mjestu spominje smanjenje obrtničkog doprinosa, obzirom na povećanje osobnog odbitka.

Iako su se neki ministri iz SDP-ove vlade trudili oko ukidanja obaveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori , a slično je prije izbora tražio i MOST, ne samo da obavezno članstvo do danas nije ukinuto, već je i doprinos ove godine porastao kao posljedica porezne reforme. Obavezni komorski  doprinos mjesečno iznosi 2% osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, sukladno Zakonu o porezu na dohodak  pa pošto je rastao odbitak, narastao je i doprinos, što nije dobro primljeno kod obrtnika koji tvrde da nemaju nikakve koristi od HOK-a. Obrtnici neskloni članstvu u HOK-u nemaju načina izbjeći plaćanje s obzirom da je za nadzor uplaćivanja doprinosa zadužena Porezna uprava.

Parafiskalni namet ili zaštita od požara?

Kao druga mjera koju navodi Vlada spominje se smanjenje naknade za opće korisne funkcije šuma. Tu naknadu plaćaju sve pravne ili fizičke osobe koje u RH obavljaju gospodarsku djelatnost, prema postojećem Zakonu o šumama u visini od 0,0265% od ukupnog prihoda.

Naknada se koristi za biološku obnovu šuma, sanaciju ugroženih šuma, ali i izgradnju šumskih prometnica, koja se pokazala kao vrlo velik problem tijekom ovogodišnje sezone požara. Prema prijedlogu novog Zakona o šumama,  ta bi se naknada trebala smanjiti na 0, 021% ukupnog prihoda, iako su među funkcije koje se financiraju iz te naknade uvrštene i vatrogasne djelatnosti. Dodatno, novi prijedlog predviđa i da se obveznicima godišnje odobrava milijun kuna olakšice za koje se ne obračunava naknada.

Ljetos, kada su Dalmacijom divljali požari, Tportal je citirao Marijana Kavrana, direktora Hrvatskog drvnog klastera koji navodi kako se prema postojećem zakonu godišnje iz te naknade skupi oko 400 milijuna kuna, što je nedovoljno za protupožarnu zaštitu. Kavran je podsjetio kako je donedavno (do 2010.) naknada iznosila 0,07 posto i bila adekvatnija.

„Tim novcem su se kupovali kamioni i oprema za vatrogasce  OKFŠ je porez na bazi solidarnosti, a HUP već godinama radi na njegovom smanjenju. Ove godine je bila inicijativa da se naknada ukine u potpunosti. Egoizam krupnog kapitala smanjio je sredstva za protupožarnu zaštitu“, ustvrdio je. Prema novom prijedlogu zakona, naknada se neće ukinuti, ali će se smanjiti.

U setu mjera koje je nabrojala Vlada još su i oslobađanje sektora informacijskih tehnologija  i dijela drugih djelatnosti od plaćanja turističke članarine, smanjenje naknada u zaštiti na radu te smanjenje cijena ispita i članarina za revizore i porezne savjetnike.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.