Ocjena točnosti

Plenković: Loš osobni rejting je cijena predsjednika Vlade

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

To vam je cijena predsjednika Vlade. I to već traje neko vrijeme. Ja radim svoj posao vrlo odgovorno, vrlo temeljito, ali svi problemi koji dođu na dnevni red na kraju idu na konto onog koji vodi Vladu”, odgovorio je Andrej Plenković na pitanje kako komentira činjenicu da ga birači percipiraju kao najnegativnijeg domaćeg političara (HDZ/YouTube).

Plenković se tako referirao na rezultate najnovijeg CRO Demoskopa, mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus, prema kojem čak petina hrvatskih birača smatra da je premijer i šef HDZ-a najveći negativac na hrvatskoj političkoj sceni. Kako bismo provjerili Plenkovićevu tvrdnju, njegov lični rejting uspoređivali smo s rejtinzima koje su bivši predsjednici Vlada imali nakon odrađenih godinu dana mandata.

Najprije se tako treba vratiti u lipanj 2016. godine, kada je pala Vlada predvođena nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Njegov osobni rejting nije imalo smisla provjeravati nakon isteka prve godine mandata, s obzirom da je Oreškovićevoj vladi nepovjerenje izglasano već nakon šest mjeseci. U lipnju 2016. Orešković nije bio ni blizu vrha ljestvice najnegativnijih političara: tu poziciju uvjerljivo je držao predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (37,4 posto). Orešković je bio tek na 9. mjestu, a glavnim negativcem doživljavalo ga je 1,1 posto birača. Narednog mjeseca, a radi se o srpnju 2016., Orešković je potpuno ispao s ljestvice deset najnegativnijih političara, a Karamarko je ostao čvrsto na vrhu (39,5 posto).

Iako se CRO Demoskop kontinuirano provodi od siječnja 2004., na webu Promocije plus arhivski podaci dostupni su tek za istraživanja provođena od siječnja 2015. naovamo, a zbog čega smo se morali koristiti i podacima iz medijskih arhiva. Rezultate iz prosinca 2012., kad je prvu godinu obilježavala vlada Zorana Milanovića, našli smo na portalu HRT-a. Najnegativnijim političarem birači su tada smatrali Ivu Sanadera (19,6 posto), a iza njega bili su Radimir Čačić (18,9 posto), Tomislav Karamarko (15,9 posto) i odgovor “svi političari” (11,7 posto). Tek na petom mjestu ljestvice negativaca bio je tadašnji premijer Milanović (8,1 posto).

Godinu dana na čelu Vlade Jadranka Kosor obilježavala je u srpnju 2010. godine. I tada je za najnegativnijeg političara u očima birača slovio Sanader (Index.hr), s tek nešto lošijim rejtingom od onog koji danas ima Plenković. Najvećim negativcem bivšeg je šefa HDZ-a tada smatralo 23,2 posto birača. Tadašnja premijerka Kosor bila je na drugom mjestu, po izboru 12,5 posto ispitanika. U prosincu 2008. obilježavalo se godinu dana od parlamentarnih izbora na kojima je Sanaderov HDZ po drugi put osvojio vlast. I tada je Sanader bio najnegativniji političar u Hrvatskoj, i to prema mišljenju 30,4 posto birača (Monitor.hr).

Premijer je glavni negativac, ako dolazi iz HDZ-a

Iz prezentiranih podataka jasno je da je tvrdnja premijera Plenkovića tek djelomično utemeljena. Evidentno je da njegovog prethodnika Oreškovića birači nisu smatrali ni približno najodgovornijim za sve probleme koji su dolazili na dnevni red njegove vlade. “Krivnja” je tada pala na prvog potpredsjednika Vlade Karamarka. Isto vrijedi i za bivšeg SDP-ovog premijera Milanovića, kojeg su birači također percipirali pozitivnijim nego njegovog prvog potpredsjednika Čačića. Kao dodatan kuriozitet ističe se i činjenica da je lošiji rejting među biračima imao tadašnji šef oporbe Karamarko, nego prvi čovjek izvršne vlasti Milanović.

Za Jadranku Kosor, pak, možemo konstatirati da je Vladom upravljala u vrijeme dok je njen prethodnik s dobrim razlogom bio najomraženiji političar u državi. Pa joj je shodno tome na ljestvici negativaca krajnji domet i moglo biti “tek” drugo mjesto. Iz analiziranih rezultata istraživanja javnog mnijenja tako proizlazi da je za premijera doista rezervirano čelno, ili barem vrlo visoko, mjesto na ljestvici negativaca, ako premijer posjeduje stranačku iskaznicu HDZ-a. U suprotnom to ipak nije nužno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.