Faktograf.hr

Samo činjenice

Državna zaklada dala 130 tisuća kuna udruzi u čijem predsjedništvu sjedi Plenković

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Državna Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u prosincu 2017. godine objavila je rezultate natječaja na kojem je financijsku potporu dodijelila udruzi u čijem predsjedništvu sjedi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Hrvatska paneuropska unija na natječaju je dobila trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 43.630 kuna pa im je ukupno, dakle, dodijeljen iznos od 130.890 kuna javnog novca.

Temu dodijele javnog novca udruzi koja za člana predsjedništva, prema podacima sa službene stranice Hrvatske paneuropske unije, ima i premijera Plenkovića prva je u javnosti problematizirala Rada Borić, feministička aktivistkinja i zagrebačka gradska skupštinarka. “Kako je moguće da udruga u čijem predsjedništvu sjede bivši ministar znanosti Pavo Barišić, rektor [Damir] Boras i premijer Plenković dobije sredstva Nacionalne zaklade, o kojoj odlučuje Vlada? To je čisti sukob interesa”, izjavila je Borić u intervjuu za tjednik Express.

Uvidom u internetske stranice Hrvatske paneuropske unije lako je utvrditi da je njezina tvrdnja točna. Boras je tamo naveden kao potpredsjednik ove udruge, a Barišić i Plenković su članovi predsjedništva. Barišić je nekad bio i predsjednik Hrvatske paneuropske unije; upravo je on naveden kao odgovorna osoba u rezultatima zadnjeg natječaja na kojem je ova udruga dobila financijsku podršku Nacionale zaklade. Bilo je to u prosincu 2009. godine, kada je vladajuća stranka u državi također bio HDZ. Spomenimo i da je Barišiću, prema njegovom vlastitom priznanju (Televizija N1), Plenković usprkos plagijatorskoj aferi i optužbama za sukob interesa nudio da i nakon rekonstrukcije kojom je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripalo HNS-u ostane član Vlade RH, i to kao ministar rada.

Trenutni predsjednik Hrvatske paneuropske unije je akademik Mislav Ježić, široj javnosti najpoznatiji po iskazima podrške kontroverznom bivšem dekanu Filozofskog fakulteta Vlatku Previšiću (HRT) i bivšem ministru obrazovanja Barišiću (Novosti). Ježić je bio aktivan i obrani ideje o suradnji između Filozofskog fakulteta (FF) i Katoličko bogoslovnog fakulteta (KBF), a Index.hr tada je otkrio da su sinovi Previšića i Ježića zaposleni na FF-u dok je Boras bio dekan tog fakulteta. Akademik Ježić jedan je i potpisnika izjave kojom je Znanstveno vijeće Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od Vlade RH tražilo da zbog rodne ideologije ne ratificira Istanbulsku konvenciju, čime su se akademici uključili u širenje ove popularne teorije zavjere koju inače propagiraju neokonzervativne grupacije i udruge.

Iako iznos novca koji su dobili od Nacionalne zaklade nije naročito visok, izgledno je da će Hrvatskoj paneuropskoj uniji ova potpora predstavljati znatan postotak godišnjih prihoda. Prema podacima iz Registra neprofitnih organizacija Ministarstva financija, Hrvatska paneuropska unija 2015. godine imala je 50.654 kuna, a 2016. godine 122.042 kuna prihoda.

Zbog istog natječaja kaznena prijava protiv Željke Markić

Spomenimo i da ovo nije prva kontroverza proizašla iz najrecentnijeg natječaja Zaklade za razvoj civilnog društva. Na istom natječaju, kao što je Faktograf već pisao, trogodišnju institucionalnu potporu u ukupnom iznosu od 417 tisuća kuna dobila je i udruga “U ime obitelji”. Potporu je udruga Željke Markić dobila usprkos činjenici da se na službenoj stranici Nacionalne zaklade može pročitati kako njihova vizija počiva na sljedećim vrijednostima: poštivanje ljudskih prava, javnost djelovanja, odgovornost svih (su)dionika razvoja zajednice, suradnja i dijalog svih (su)dionika razvoja zajednice, informiranost, tolerancija i uvažavanje raznolikosti te nenasilje.

Udruga Domino jutros je priopćila da su protiv Željke Markić i udruge “U ime obitelji” podnijeli kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona. Naime, u sklopu natječaja Nacionalne zaklade udruga “U ime obitelji” morala je dostaviti i uvjerenje da se protiv osobe odgovorne za zastupanje udruge ne vodi kazneni postupak. Odgovorna osoba u udruzi “U ime obitelji” je, naravno, Željka Markić koja je ovog tjedna nepravomoćno osuđena za klevetanje Mime Simić (Novosti). Iako se u ovom slučaju radilo o sudskom procesu koji je vođen zbog privatne tužbe, kleveta je u Hrvatskoj kazneno djelo, definirano člankom 149. kaznenog zakona.

Plenkovićeva vlada imenovala upravu Zaklade

Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva osnovala je Republika Hrvatska, posebnim zakonom iz 2003. godine. U Zakonu o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva stoji da Zakladom upravlja deveteročlani Upravni odbor čije članove imenuje Vlada RH. Vlada Andreja Plenkovića nove članove Upravnog odbora Zaklade za razvoj civilnog društva imenovala je na zatvorenom dijelu svoje 40. sjednice održane početkom lipnja. Andrej Plenković je, u razdoblju od 2010. godine do 2012. godine, i sam bio član Upravnog odbora Zaklade za razvoj civilnog društva, što je također evidentirano na službenim stranicama Zaklade.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.