Aktualno

Dalija Orešković: U radnoj skupini za izmjenu zakona bila sam kao predsjednica Povjerenstva

N1

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin obznanio je javnosti u srijedu na svom Facebook profilu kako je na čelu Radne skupine za izmjenu ili izradu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave.

„Da, ona ista Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina, poznata po aferi oko kupnje stana na račun države.

Da, ona ista Josipa Rimac koja je kažnjena jer nije htjela otkriti podatke o svom imovnom stanju i ispuniti imovinsku karticu.

Da, ona ista Josipa Rimac protiv koje je pokrenut postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog nesrazmjera  prikazane imovine u odnosu na stvarno stanje. Pa je li to normalno?“, upitao se Peđa Grbin.

Ministar uprave Lovro Kuščević u četvrtak je novinarima pred Vladom potvrdio  kako se Josipa Rimac stvarno nalazi na čelu te radne skupine, ali dodao da u skupini sjedi i Dalija Orešković, donedavna predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je kaznilo Rimac s 4000 kuna jer nije na vrijeme predala imovinsku karticu te pokrenulo još jedan postupak protiv nje zbog nesrazmjera prikazane imovine u odnosu na stvarno stanje.

„Povjerenstvo koje radi izmjene Zakona za sprečavanje sukoba interesa sastavljeno je od široke palete stručnjaka iz Ministarstva financija, Ministarstva uprave i iz akademske zajednice. Tu je i gospođa Dalija Orešković i vjerujem da će upravo suradnja gospođe Rimac i gospođe Orešković rezultirati time da ćemo imati jedan dobar prijedlog zakona“, rekao je Kuščević.

„Znači ona će surađivati s osobom koja ju je kaznila za sukob interesa i sad radi te izmjene? Je li vama to normalno?“, bilo je novinarsko pitanje na koje je ministar odgovorio:“Mislim da je to upravo dobra kombinacija, da gospođa Rimac i gospođa Orešković zajedno rade na izmjeni tog zakona“.

Orešković ili Novaković?

Dalija Orešković u razgovoru za Faktograf navodi kako je ona bila članica te radne skupine, ali u svojstvu predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

„Poziv za sudjelovanje u radnoj skupini dobila sam na Povjerenstvo, ne na svoju kućnu adresu, a zajedno sa mnom u radnoj skupini je bio i Davorin Ivanjek, bivši i novoizabrani član Povjerenstva za sukob interesa“, pojašnjava.

Dalija Orešković – koju HDZ nije želio ponovo na mjestu predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – nije još dobila nikakvu razrješnicu iz te radne skupine, ali očekivala je da njeno mjesto prelazi na novu predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković.

Dalija Orešković pojašnjava kako je tijekom njenog petogodišnjeg mandata na čelu Povjerenstva sudjelovala u radnoj skupini za izmjenu postojećeg zakona još od vremena ministra Arsena Bauka. Njega je naslijedila ministrica Dubravka Jurlina Alibegović u čijem su mandatu održana dva sastanka radne skupine, ali, unatoč ambicioznom pristupu, nije se puno postiglo zbog prekratkog mandata ministrice. Ministarstvo je potom nakratko preuzeo Ivica Kovačić, da bi pod mandatom ministra Lovre Kuščevića bila organizirana ova nova radna skupina. Organizacijski je obično vodi državni tajnik, odnosno državna tajnica te je tako taj posao dopao i Josipu Rimac.

U mandatu Kuščević/Rimac održana su dva sastanka radne skupine.

Početak rada odvijao se u svjetlu slučaja Rosandić. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije, naime, moglo dati pozitivno mišljenje za namjeru Vlade da dotadašnji član uprave HEP-a Tomislav Rosandić prijeđe na čelo HAC-a jer Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Na tom se prvom sastanku, kojeg je otvorio ministar Kuščević, razgovaralo o opsegu mogućih izmjena zakona, naročito vezanih za spomenuto ograničenje u preuzimanju dužnosti.

Drugi sastanak održan je u dobrom ozračju, a s obzirom na to da dio željenih izmjena uključuje i lokalnu i regionalnu razinu, tj. reguliranje ponašanja lokalnih političara, odnosno vijećnika, Dalija Orešković bila je zadovoljna pristupom Josipe Rimac. „Bez obzira što se misli o njoj, situacije na lokalnoj razini su njoj poznate i ja moram ocijeniti da je taj sastanak dobro prošao“, navodi Orešković.

Protiv Josipe Rimac nije podignuta optužnica

“O političkom dojmu koji se vezuje uz Josipu Rimac trebalo se razmišljati prije nego je došlo do njenog imenovanja na mjesto državne tajnice u ministarstvu uprave”, upozorava Dalija Orešković.

Protiv Josipe Rimac nije podignuta nikakva optužnica. (Bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi Ana Marija Radić osuđena je  u lipnju 2017. na godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro jer je obitelji Rimac izdala rješenje za stan na koji nisu imali pravo, a protiv Josipe Rimac je istraga obustavljena op.a.)

Vezano uz postupke koji su vođeni, odnosno koji će se voditi protiv Rimac u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković kaže kako Povjerenstvo nema ovlasti ispitivanja zakonitosti načina na koji je netko stekao imovinu i sredstva s kojima raspolaže, već se bavi pitanjem transparentnosti. U slučaju Rimac ne radi se prvenstveno o sukobu interesa, već o načinu na koji je prikazala podatke o imovini.

“Nikad nisam dopustila da me se instrumentalizira”

Dalija Orešković je u radnoj skupini bila vezana ovlastima koje je imala kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije, kaže nam, djelovala prema osobnim stavovima koje su ambiciozniji.

S obzirom na to da je ministar Kuščević o njoj kao o članici radne skupine govorio u prezentu, može li se protumačiti da je spominjanjem Dalije Orešković želio neutralizirati loš dojam koji se nametnuo spominjanjem Josipe Rimac? Hoće li sada Daliju Orešković ostaviti u radnoj skupini kao članicu koja ima znanja i iskustva o toj materiji?

„Nisam sigurna bi li to bilo dobro rješenje. Načelno nikad nisam dopustila da me se instrumentalizira“, kaže Dalija Orešković, uz napomenu da bi morala dobro razmisliti kad bi joj stvarno došao prijedlog da ostane u sastavu radne skupine.

U sastavu bi se svakako morala naći nova predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

„Mislim da ne bi bilo dobro rješenje da obje sjedimo u radnoj skupini . Ja ću uvijek imati određeni emotivni odnos prema radu Povjerenstva jer sam u njegovom radu sudjelovala od početka i u interesu mi je da to Povjerenstvo uspije. Ja imam radikalnije ideje o nužnim promjenama, bojim se da bi zasjenila samo Povjerenstvo te da bi šteta bila veća od koristi“, zaključuje.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.