Aktualno

Predsjednica Grabar Kitarović odgovorila na optužbe da u Argentini lobira za “kralja šećera”

Ured predsjednice

Urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel, porijeklom argentinski Hrvat, gostovao je u četvrtak u programu televizije N1, te ustvrdio da je upoznat s pravim razlozima zbog kojih je Kolinda Grabar Kitarović otišla na put u Argentinu.

“Nitko do sada u Hrvatskoj nije otkrio pravi razlog puta u Argentinu. Dakle, to nisu ova odlikovanja i ova priznanja koja su se djelila ovih dana, ni otvaranje konzulata u Rosariju. U pozadini je velika poslovna aktivnost gospođe konzulice u Tucumánu koja je kći Hrvata i ona je u braku s jednim vrlo bogatim čovjekom iz Argentine, koji je kralj šećera. E sad, kako je došlo do bogatstva… Istraživačko novinarstvo u Argentini je jako dobro i vijesti koje stižu o tome kako je stekao to bogatstvo i s kim se družio iz koruptivne mreže bivše argentinske predsjednice, tu ima jako puno sive zone. Uglavnom, taj čovjek proizvodi 250.000 tona* etanola, to je gorivo koje se radi na temelju šećerne trske. I on traži od Kolinde Grabar Kitarović da mu ona pomogne, zato se ona tamo u Argentini založila između ostalog za plutajući LNG terminal na Krku, to je prošlo ispod radara, nitko to nije primijetio. Gospođa Grabar Kitarović, oni su njoj poklonili počasni doktorat, stavili su joj zrakoplov na raspolaganje da se može unutar Argentine voziti pa preko Anda u Santiago. Dakle, financiraju dio njena puta, njenih putnih troškova i za uzvrat traže od Kolinde Grabar Kitarović da lobira kako bi taj etanol iz Argentine došao do Europe”, rekao je Pilsel.

Krenuli smo tragom Pilselove izjave, te na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova utvrdili da hrvatska doista ima počasnu konzulicu u gradu San Miguel de Tucumán. Radi se o Catalini Ines Lonac, čiji suprug Jorge Roccchia Ferro posjeduje šećeranu zanimljivog imena Los Balcanes odnosno – Balkan. Prema izvještajima iz argentinskih medija (El Liberal), Rocchia Ferro u svom poslovanju imao je barem jedan blizak susret s argentinskim pravosuđem; 2013. traženo je zatvaranje njegove plantaže La Florida zbog nepoštivanja odredbi o zaštiti okoliša. U dodatne probleme je vlasnik firme Los Balcanes upao u studenom prošle godine kad je argentinsko Ministarstvo energetike odlučilo drastično umanjiti otkupnu cijenu bioetanola koji se proizvodi iz šećerne trske (PortalCana): najprije za 15 posto od studenog 2017., a zatim za dodatnih 14 posto od 1. veljače 2018. godine.

Avion platila Provincija Tucuman

Ivana Crnić, glasnogovornica Ureda predsjednice, u odgovoru na Faktografov upit potvrdila je da je gospodarska diplomacija važan cilj posjeta Argentini. “Žalosno je da se svaki pokušaj uspostave gospodarskih odnosa, koji između Hrvatske i Argentine, nisu na zavidnoj razini, pokušava opstruirati i nametnuti negativni predznak”, poručeno je iz Ureda predsjednice. Potvrdili su nam i da se Grabar Kitarović u Argentini susrela s konzulicom Lonac i njenim suprugom. No tvrde da počasna konzulica ni njena obitelj nisu ni na koji način financirali posjet Argentini, te dodaju da Rocchia Ferro i Lonac nisu s predsjednicom RH razgovarali o svojim obiteljskim poslovima. Odgovore na postavljena pitanja prenosimo u cijelosti:

“Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je provinciju Tucuman na poziv guvernera Provincije dr. Juan Manzura i sve troškove prijevoza, logistike i sigurnosti preuzela je na sebe Provincija Tucuman. Zrakoplov koji je predsjednica koristila za odlazak u Tucuman i povratak u Buenos Aires u vlasništvu je Provincije Tucuman.

Svečani ručak u čast Predsjednice Republike Hrvatske, na kojem je bilo 70 osoba iz političkog, gospodarskog i akademskog kruga, upriličio je guverner Manzur.

Počasna konzulica Republike Hrvatske dr. Catalina Lonac bila je domaćin Predsjednici Republike u školi Instituto Republica de Croacia. Naravno da je Predsjednica razgovarala s počasnom konzulicom koja predstavlja Republiku Hrvatsku u provinciji Tucuman, no nije bilo riječi o njenim obiteljskim poslovima. Počasna konzulica niti njena obitelj nisu ni na koji način financirali posjet Predsjednice Argentini.

Gospodin Jorge Rocchia Ferro, suprug je Cataline Lonac, počasne konzulice Republike Hrvatske u San Miguelu de Tucumánu. Jorge Rocchia Ferro bio je nazočan u Instituto Republica de Croacia u Tucumanu prigodom posjeta hrvatske Predsjednice budući je on, zajedno sa svojom suprugom Catalinom Lonac, utemeljitelj škole “Instituto Republica de Croacia”. Tom su se prigodom Predsjednica Republike i gospodin Jorge Rocchia Ferro rukovali, ali nije bilo nikakvih izdvojenih razgovora.

Predsjednica je upoznata s činjenicom da su Jorge Roccchia Ferro i Catalina Lonac vlasnici šećerane “Los Balcanes”, no niti u jednom trenutku nije bilo razgovora o njihovim poslovima u Argentini”.

Gospodarska diplomacija

Grabar Kitarović se u Argentini, kako tvrdi Pilsel, doista jeste založila za LNG terminal na Krku. To se vrlo lako može provjeriti na stranici Ureda predsjednice: “Istaknula je da prvi planovi predviđaju provedbu gotovo 150 projekata ukupne vrijednosti veće od 45 milijardi eura, a kao primjer je izdvojila plutajući LNG terminal na Krku, koji bi trebao pridonijeti smanjenju ovisnosti europskih zemalja o samo jednom dobavljaču plina i osigurati sigurnost opskrbe za srednju i jugoistočnu Europu”.

Istaknula je da su Brazil i Meksiko strateški partneri Europske unije u Latinskoj Americi, te dodala kako Hrvatska vjeruje da se takvo partnerstvo može ostvariti i s drugim zainteresiranim latinoameričkim zemljama, uključujući i Argentinu. “Odnosi između Europske unije i Latinske Amerike gotovo su ‘podcijenjeni’ zadnjih godina, ali su, po mojem mišljenju, ključni za dovršetak transatlantske poveznice”, kazala je Grabar Kitarović u sklopu predavanja na Argentinskom vijeću za međunarodne odnose (CARI).

Zauzela se i za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Mercosurom, južnoameričkim trgovačkim blokom. Europska unija trenutno je, kako se može doznati na službenim stranicama Europske komisije, usred pregovora s Mercosurom oko sporazuma o slobodnoj trgovini. Konkretno, pregovara se s četiri države koje su utemeljile Mercosur: Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem.

Istu stvar je Grabar Kitarović ponovila u intervjuu za Clarin, najveći argentinski dnevni list. Na pitanje hoće li Hrvatska biti saveznica Argentini u nastojanju da se pregovori između EU i Mercosura napokon završe, nakon gotovo dva desetljeća pregovaranja, Grabar Kitarović je odgovorila:

“Zalažem se za sporazum, imaju našu podršku, iako mislim da dogovor neće biti lako postići. Mora se pronaći balans među interesima obaju strana. Shvaćam da uvijek postoji tendencija prema protekcionizmu, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji, i ista se stvar događa i u Europskoj uniji, gdje postoje vrlo stare i komplicirane politike. Vodila sam pregovore oko pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji i bio je to vrlo težak proces, upravo zato što se jedno od poglavlja odnosilo na poljoprivredu, stočarstvo i ribarstvo, što su područja u kojima je teško doći do sporazuma. Ali nadam se da će zauzeti pristup stvaranja perioda tranzicije, što ponekad olakšava kompleksne situacije. Argentina je puno veća zemlja od Hrvatske što se tiče površine i populacije, zbog čega vjerujem da ćemo uspjeti nadići ove barijere i ući u veće i kompetitivnije tržište. Razne prilike se otvaraju za sektore transporta, prehrane, izgradnje, tehnologije, petrokemije i mnoge druge”.

Pojačana gospodarska suradnja bila je i glavna tema susreta s predsjednikom Argentine Mauricijem Macrijem. “Bilateralni odnosi Hrvatske i Argentine ocijenjeni su prijateljskima i dobrima te je usuglašeno kako nema otvorenih pitanja među dvjema državama. Ocijenjeno je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, a posebno u području gospodarstva. Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interes, te veliki potencijal hrvatskog iseljeništva u Argentini, predsjednica Grabar-Kitarović navela je mogućnosti za jačanje i razvoj gospodarske suradnje u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije. Posebno je navela mogućnosti korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

*Ispravak: U izvornom tekstu pogrešno je bilo navedeno kako je gospodin Drago Pilsel u intervjuu za N1 kazao da argentinski “kralj šećera” Roccchia Ferro proizvodi 10.000 tona etanola. Gospodin Pilsel je u predmetnom intervjuu rekao da se radi o 250.000 tona, te je pogrešna brojka, do koje je došlo zbog greške u transkribiranju, u međuvremenu ispravljena. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.