Samostanu ipak pola milijuna kuna, ali za dvoranu staru nekoliko mjeseci

Ana Benačić

Višetjedna nastojanja da razjasnimo kako se Dominikanski samostan Bl. Augustina Kažotića našao na planu komunalnih akcija Vijeća gradske četvrti Peščenica Žitnjak za 2018. godinu urodio je informacijom da iznos predložen Mjesnom odboru Volovčica, od 842 tisuće kuna, ipak nije odobren u cijelosti.

Nismo je dobili od Vijeća gradske četvrti, iako smo im se odmah obratili, nego od predsjednika Vijeća Dragana Vučića (MB365). Nakon telefonskog razgovora nije nam htio ustupio zapisnik s 10. sjednice Vijeća, već nam je kazao da pričekamo Službeni glasnik. Još nekoliko tjedana kasnije, u Službenom je glasniku konačno osvanula tražena informacija: samostanu je odobreno samo 480 tisuća kuna za adaptaciju multimedijalne dvorane. Doduše, iz istoga Plana komunalnih aktivnosti doznajemo i da je iznos koji premašuje 350 tisuća kuna dodijeljen drugim crkvenim objektima. Naime, Crkva Rođenja Marijina u Velikogoričkoj 27 za stolariju i uređivanje objekta dobila je 240 tisuća kuna, a za postavljanje oglasnog panoa 7.500 kuna, dok je Župna crkva Muke Isusove u Koparskoj ulici dobila 106.500 kuna za izradu vitraja.

‘To je prostor za sve građane Peščenice’

No, vratimo se ranijem razgovoru s Vučićem, od kojeg smo primarno htjeli saznati po kojim kriterijima je objekt sagrađen prije devet godina označen za prioritetno ulaganje sredstava iz proračuna komunalnih akcija. On nam odgovara da na teritoriju te gradske četvrte nema objekta o kojemu se ne vodi računa.

“Vjerski objekti također pomažu građanima. 80 posto građana Hrvatske su vjernici i oni koriste ove objekte. Od nas je zatraženo da pomognemo, jer je dvorana oštećena poplavom, a ipak je koriste mladi i djeca, za vjerske, kulturne namjene. U njoj se pored vjeronauka, održava i prikazivanje igrokaza, predstavljanje knjiga. To je prostor za sve građane Peščenice”, tumači Vučić.

Inače, ova dvorana otvorena je i blagoslovljena tek u studenom 2017. godine; a ako nam je vjerovati Vučiću, prokisla je u samo par mjeseci – do proljeća. Od samostana do dana današnjeg nismo zaprimili odgovore ni na prvi upit koji smo im poslali, tako da nije za očekivati da bi nam mogli pomoći u rasvjetljavanju pitanja koja se to zbivanja događaju u multimedijalnoj dvorani, a da nisu nabožnoga sadržaja, odnosno da su, kako Vučić kaže, “za sve građane Peščenice”, neovisno o vjeroispovijesti.

Naime, uvidom u web stranicu samostana, od dana otvorenja do danas se u multimedijalnoj dvorani uglavnom događaju predavanja vjerske tematike. “Najsekularniji” sadržaji za širu javnost, oglašeni na kazotic.org-u su predavanje i koncert maestra Mihe Pogačnika. On je u siječnju odsvirao u spomenutoj dvorani ciklus jednog od najslavnijih kompozitora nabožne glazbe svih vremena, Johanna Sebastiana Bacha. Kako doznajemo sa stranica samostana, Pogačnik je uvodno ispripovijedao da se još prije četrdesetak godina zaljubio u zvuk violine u katedrali i da je dosad svirao barem u sto katedrala diljem svijeta.

Što se izložbi tiče, pronašli smo tek jednu, naziva ”Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Ivane Ćavar, svečano otvorenu na prvu korizmenu nedjelju, o čemu je izvijestio Laudato TV.

Kad je riječ o tribinama, nipošto tu ne iskače predavanje koje je održao dr. Tonči Matulić, redoviti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nazvane “Ljudski život i spasenje”, o čemu također izvještava Laudato.

Za dva humanitarna koncerta “Kikići, Genijalci i Medenjaci” na kojima su se prikupljali hrana i higijenske potrepštine za Caritas župe – i Caritas je, dakako, entitet potekao iz Crkve – nismo uspjeli utvrditi jesu li održani baš u spomenutoj dvorani.

‘Nama to nije zabranjeno’

No, vratimo se pitanju zašto objekt nije obnovljen iz proračuna za namjenske potpore, za gradnju i obnovu objekata vjerskih zajednica, sukladno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, nego novcem Vijeća gradske četvrti. Vučić odgovara:”Nama to nije zabranjeno, sukladno statutu mi možemo pomoći. Pomažemo tako i osnovnim školama, dječjim vrtićima, primjerice Cvrčku i Dugi”, navodi on. Kada je spomenuo Cvrčak, podsjetili smo ga da je on više puta završio u medijima, kako zbog prokišnjavanja, tako i zbog azbestnog krova, koji nije zamijenjen ni sedam godina nakon što se problematizirala njegova obnova.

“Azbestni krov je pitanje krova – to nije mala komunalna aktivnost, nije na neki način. Osim toga, ni za jedan dječji vrtić nismo dobili zahtjev da se ide u ovakvo ulaganje. Osim toga, mi smo financirali ondje i promjenu stolarije, ograde, obnovili dnevni boravak”, nabraja predsjednik Vijeća. Međutim, zanimljivo je da upravo u Planu komunalnih akcija koje su upravo izašle u Službenom glasniku piše i da je Vijeće za sanaciju krova iznad školske sportske dvorane Osnovne škole Borovje izdvojilo 307 tisuća kuna, ali i da je vrtić “Cvrčak” dobio oko 400.000 kuna za druge namjene.

Po pitanju samostana Vučić zaključuje da Vijeće nije udovoljilo svim zahtjevima dominikanaca, koji su se našli pred Mjesnim odborom ranije te je izrazio svoje negodovanje pitanjima koja su postavljena iz oporbenih redova u ovome slučaju.

“Zagreb je naš, Zagreb je naš… Zar nije i taj vjerski objekt – također Zagreb?”, upitao nas je.

Da, vjernika je puno, ali…

I oporbeni vijećnik Boris Blažeković (HNS) kazao nam je da se ne može zanemariti da veliki broj građana čine vjernici, no, dodaje: “Istina je da puno novca dobivaju od države, ni to se ne može zanemariti”.

Za završni komentar obratili smo se Nikoli Zduniću iz Mjesnog odbora Volovčica, koji je pokrenuo cijelu priču s benediktinskim samostanom i čije je pitanje o kriterijima doniranja ovog crkvenog zdanja ušlo u zapisnik MO-a.

Svoditi pitanje kako se novcem građana raspolaže u gradu i gradskim četvrtima na nečiju vjeroispovijest Zdunić smatra ne samo pogrešnim, nego i podcjenjivanjem katolika i katolkinja – prema toj logici ispada da oni “automatski podržavaju financiranje obnove dvorane samostana na štetu obnove dječjih igrališta, osnovne škole, kulturnog centra ili knjižnice”.

Zdunić nam kaže i da je predsjednik Gradske četvrti u pravu kada kaže da je dozvoljeno financirati vjerske objekte preko komunalnih aktivnosti, no naglašava da ni on niti kvartovska grupa “Pešča je naša” unutar koje djeluje nisu ni tvrdili da je to ilegalno, već su točno iznijeli pod kojom kategorijom i po kojem članku Pravilnika Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak je to moguće.

“Naglasili smo to u našim redovnim izvještajima koje objavljujemo na Facebook stranici Pešča je naša, kao i u prvom članku u vezi ove teme. Ono gdje gospodin Vučić griješi je to da crkva, odnosno vjerski objekt ima isti javni karakter kao javne gradske ustanove na području Mjesnog odbora Volovčica. U Osnovnu školu Petar Preradović, vrtić Cvrčak, ili gradsku knjižnicu S.S. Kranjčević dolaze svi stanovnici bez obzira na vjersko opredjeljenje, a raspored događanja u kulturnom centru Peščenica je svima javno dostupan. Moglo se i na druge načine financirati obnova crkvene dvorane, primjerice putem donacija vjernika koji već i sada na taj način financiraju neke aktivnosti crkve. Na taj bi način naša lijepa Volovčica imala još gotovo pola milijuna kuna više da obnovi parkove, školu ili vrtić”, navodi Zdunić.

Dok čeka službeni odgovor na pitanje koje je postavio kao vijećnik u Vijeću Mjesnog odbora Volovčica oko kriterija po kojima se odlučilo financirati crkvenu dvoranu, naglašava da se ovdje radi o pitanju transparentnog trošenja novca građana, koji bi trebao biti usmjeren na to da kvart postane ugodniji i ljepši za život.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"