Ocjena točnosti

Tomašević: Bandić daje u najam javna gradska igrališta – Fakt

Izvor: Google maps

Raspisuju se natječaji za zakup kvartovskih asfaltnih igrališta za košarku i nogomet koja su bila dostupna svim građanima”, naveo je, među ostalim, gradski vijećnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), čime je izazvao nevjericu ljudi koji ga prate na Facebooku. 

Na Tomaševićevu obavijest da mu je na Odboru za kontrolu jednoglasno usvojen prijedlog da održimo tematsku sjednicu Odbora za koju će Gradski ured za sport i mlade te gradska ustanova Upravljanje sportskim objektima pripremiti sveobuhvatno izvješće o upravljanju gradskom infrastrukturom za profesionalni i rekreativni sport, stiglo je dosta komentara. Neki tako smataju da “ne može grad raspisati natječaj za nešto što su građani iz svog džepa već jedanput platili i u što su investirali, pa makar to bilo i u vrijeme SR Hrvatske”. No, ispostavilo se da se to itekako događa – natječaj je raspisan 6. lipnja, a otvaranje ponuda je za samo pet dana. Štoviše, daju se u najam po diskontnim cijenama i to na pet godina.

Iznos zakupnine za sportske građevine iz točke I. ovog natječaja jednak je troškovima tekućeg održavanja sportske građevine jer sportska građevina ne ostvaruje dobit”, piše u natječaju.

U najam se tako daje košarkaško igralište na adresi Barutanski brijeg 5, površine od 500-tinjak kvadrata, glavno i pomoćno nogometno igralište na Borovju, pored zagrebačke džamije, koje obuhvaća viš od 11 tisuća kvadratnih metara, kao i još 30.000 kvadrata okolišnog prostora. U monetizaciju idu i asfaltno igralište za mali nogomet površine 943 kvadrata i zelena površina od 202 m2 u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra “Gonji Stenjevec”, zatim igrališta za mali nogomet i košarku koja zauzimaju više od 2.000 kvadrata SRC-a “Medvedgrad” te sportske građevine ŠRC-a „Tuškanac“ Krešićeve livade, površine od oko 2.500 m2.

Iako se u natječaju štošta ne precizira – ni obveze koncesionara, eventualne ugostiteljske aktivnosti koje bi se mogle zbivati u neposrednoj blizini, niti ta cijena održavanja koja bi trebala definirati visinu najma, lako je provjerljivo koliko košta najam, primjerice, malonogometnih terena na otvorenom u “Boćarskom domu”. Korisnici ih plaćaju 100 kuna po satu.

Navedimo i da će se osim o temi najma javnih igrališta na tematskoj sjednici govoriti i o drugim temama. Tomašević nadalje nabraja: “[R]aspada se stadion u Kranjčevićevoj kojim je ‘upravljao’ NK Zagreb, atletsko-nogometni centar Svetice je zbog fige u džepu HNS-a doživio pravi debakl, u maksimirski stadion je spiskano već 800 milijuna kuna bez naznake kad će se završiti ‘obnova’, a višenamjenska sportska dvorana Arena Zagreb je financijska omča za sljedeća desetljeća”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.