Aktualno

Lijepa ljetna priča o hranjenju pčela je lažna i – opasna za pčele!

Na društvenim mrežama se ovoga ljeta pojavila lijepa priča o pomoći pčelama. Nudila je rješenje da ih se spasi od izumiranja, potaknutog, pored svega ostaloga, i nepodnošljivim ljetnim vrućinama. Na akciju je pritom pozvao neprikosnoveni ekološki autoritet, BBC-jev najiskusniji i najdraži učitelj prirode, Sir David Attenborough – internetu je bio neizbježan “ljetni požar”.

Viralni post obišao je planetu pa su ga preuzeli mediji, najprije inozemni, a onda i hrvatski.

“…[A]ko u vašem vrtu viđate ove zujalice, pomiješajte žlicu šećera sa žlicom vode i ostavite im na vidljivom mjestu. Mješavina šećera i vode rehidrirat će ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti”, prenio je tako jedan naš dnevni list na svojim web stranicama.

Ova priča nije točna i zato je BBC zamolio Facebook da je ukloni. Ne samo u dijelu da ljudi ne bi trebali bez ikakvog pojma davati pčelama šećer, već je objava začinjena i upozorenjem da ljudima preostaje samo četiri godine života, ukoliko dozvole izumiranje pčela. Taj je podatak “isisan iz prsta”, prema pisanju Snopesa, koji ni u kojem slučaju ne dovodi u pitanje važnost pčela za proizvodnju hrane.

Pčela u žlici zašećerene vode

Dakle, žlica sirupa ili zašećerene vode naprosto nije dovoljna da spasi svijet, naprotiv. Jedan australski pčelar, Chris Wyatt, reagirao je na ovu lažnu vijest zamolbom da se pčelama nipošto ne daje šećer, sirup ili med iz trgovine, jer to može čak dovesti do smrti cijele kolonije, ukoliko na taj način dođe do unošenja raznih patogena u košnice. Ne samo da bi izginule pčele prvo zaražene košnice, zbog neadekvatnog načina prehrane, nego bi ih slijedile i one iz kolonija u neposrednoj blizini. Zato se neopreznoj prehrani pčela protivi i Pravilnik o biosigurnosti Australije (Biosecurity Code of Practice in Australia), navodi on.

Objasnio je da pčelari doista, u nekim slučajevima, kada nema dovoljno nektara, pčele hrane dodatnim šećerima. Kada se to čini na ispravan način, proces može zaštiti koloniju i ojačati njenu proizvodnju meda. Ali ako ne znate što točno radite, hranjenje pčela u vašem dvorištu vjerojatno će donijeti više štete, nego koristi i oko toga će se složiti gotovo svi stručnjaci u apikulturi.

Pored opasnosti od zaraza, treba znati da je zašećerena voda nutricionistički “prazna”: ne sadrži ni proteine, ni lipide, ni minerale, niti vitamine, koji se mogu pronaći u peludi. Ta hranjivim tvarima siromašna hrana može promijeniti ponašanje pčela i utjecati na njihovu fizičku spremu. Primjerice, pčele kojima nedostaje proteina u prehrani pribjegavaju kanibalizmu i proždiru larve.

Sadite cvijeće!

No, čak ako spašavate život jednoj pčeli, treba biti više nego oprezan: davanje pogrešnog šećera ili koncentracije slatke vode može dovesti do kolapsa njenog probavnog sustava.

Zato, ako zbilja želite pomoći pčelama, prepustite brigu o njima pčelarima, izbjegavajte pesticide i sadite više cvijeća!

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.