Ocjena točnosti

Kujundžić: U hrvatskim bolnicama ne radi se na taj način

HINA/ Mario STRMOTIĆ/ms

U hrvatskim bolnicama ne radi se na taj način“, odgovorio je  ministar zdravstva Milan Kujundžić na pitanje zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić kada će se zaustaviti praksa po kojoj se ženama koje su doživjele pobačaj kiretaža vrši bez anestezije, uz vezivanje zbog bolova.

Zastupnica Ninčević Lesandrić u emocionalnom je govoru iznijela vlastito iskustvo iz KBC-a Split tijekom saborske rasprave o povjerenju ministru Kujundžiću. Upozorila ga je i na postojeću peticiju (koju je do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo 3.855 osoba) te e-mailove žena koje upozoravaju na takvu praksu.

„Nisam to imao, uvijek reagiram, nema toga komu ne odgovaram ili ne primim na razgovor, nikad to nisam napravio“, ustvrdio je naknadno ministar Kujundžić.

Žene demantiraju ministra

Kao reakcija na ministrove riječi, u komentarima ispod novinskih tekstova, na forumima i društvenim mrežama, žene su tijekom jučerašnje večeri i današnjeg dana iznijele brojna iskustva koja u potpunosti demantiraju ministrove riječi.

O boli i vrijeđanjima nakon spontanog pobačaja te pogrešnim postupcima uoči i tijekom poroda možete čitati na društvenim mrežama, a mi ćemo za potrebe ovog teksta iznijeti samo nekoliko poveznica koje dokazuju da, bez obzira na opravdanje iz KBC-a Split gdje je zastupnica bila na zahvatu, žene prolaze kroz iskustva slična onom o kakvom je ona progovorila u Saboru: „Kiretaže iz hrvatskih bolnica: Doktor je u ustima imao cigaretu s koje je visio komad pepela“, Večernji list, „Zastupnica Mosta zbilja je napravila veliku stvar; žene masovno izlaze sa svojim slučajevima kiretaže na živo“, Telegram,  „Prvi mačići se u vodu bacaju, rekli su mi na kiretaži u Petrovoj. Danas sam sretna majka troje djece“, Super 1.

Ministarstvo zdravstva je znalo

Posebno je zanimljivo kako ministar o tome navodno ništa nije znao. Naravno da ne možemo utvrditi je li primio elektronske poruke u kojima ga se o tome neposredno obavještava, ali po medijskim prilozima od prije godine dana izvjesno je da je Ministarstvo zdravstva o tome bilo obaviješteno te je na slične navode čak i odgovorilo.

U srpnju prošle godine, tada 24-godišnja Marija Dadić je na Facebook stranicu Vlade Republike Hrvatske poslala potresnu poruku u kojoj je opisala svoje iskustvo kiretaže bez anestezije u Petrovoj bolnici u Zagrebu, navodeći kako su liječnici dobili takav naputak radi štednje. Taj je post podijeljen 764 puta, a ispod njene priče javile su se žene sa sličnim slučajevima diljem Hrvatske te je i pokrenuta gore spomenuta peticija. Uskoro su se o svemu raspisali i mediji. (Libela, Index).

Marija Dadić je za Jutarnji list potvrdila kako je o svemu mailom izvijestila Ministarstvo zdravstva, Vladu i Ured predsjednice.

Da njeno pismo nije ostalo izgubljeno u šumi informacija pokazuje prilog Aljazeera Balkans, a s obzirom da je ta televizija dobila i očitovanje Ministarstva zdravstva u kojem stoji: “Napominjemo kako indikaciju za primjenu anestezije prilikom obavljanja medicinskog zahvata u pojedinom slučaju utvrđuje nadležni liječnik specijalist, ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta, pri čemu se određuje i vrsta anesteziološkog postupka koji će se primijeniti“.

Ne može se dakle reći da informacije nisu došle do Kujundžićevog ministarstva kojeg će, nakon današnjeg glasanja u Saboru, on i dalje nastaviti voditi.

Mediji su danas za komentar slučaja pitali i premijera Andreja Plenkovića, ali je on njihov upit ignorirao, što i ne čudi s obzirom na to da ga ni jučer, za razliku od predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića kojem je „bilo neugodno“, potresno izlaganje mlade mostovke nije impresioniralo pa je ostao zadubljen u zanimljivosti u svom mobitelu.

Posebna je priča i način na koji je pojedinosti iz njene medicinske dokumentacije vodstvo KBC-a Split iznijelo u javnost, a bez da su za to od Ivane Ninčević Lesandrić dobili privolu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.