Aktualno

Slobodna Dalmacija ismijava obiteljsko nasilje, remenje, zastupnicu i bezrazložno mučenje žena

Izvor: Slobodna Dalmacija/Seksizam naš svagdašnji

Smatra li redakcija dnevnog lista Slobodna Dalmacija, odnosno glavni urednik, da je smiješno što žene prolaze medicinske zahvate struganja unutarnjih organa bez anestezije, veseli li ih vezivanje žena umjesto davanja anestezije te ismijavanje zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, koja je u Saboru ispričala svoje iskustvo nakon spontanog pobačaja? Možda im je duhovito stavljanje zastupnice Ninčević Lesandrić u kontekst izmišljenog abortusa uparenog s njenom kćeri, koju nema možda baš zato što je nedavno imala spontani pobačaj? Je li im urnebesno obiteljsko nasilje, o kojem je bolje šutjeti, jer je to “osobna stvar”, a ne nekakva priča za saborske govornice?

Po svemu sudeći – da, sve nabrojano ih zabavlja, ako se može suditi po karikaturama koje su objavljivali ovih dana na stranicama svojih novina.  Svejedno smo im morali postaviti to pitanje, budući da su do ovoga trenutka korektno pratili slučajeve zahvata bez anestezija na ženama, no ovaj “humor” je toliko efektan da je zakucao i na vrata pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i toliko zarazan da izaziva sveopće zgražanje na društvenim mrežama.

Radi se o uratcima karikaturista i animatora Joška Marušića, odranije poznatog po skandaloznim izjavama o ratu u Bosni i Hercegovini, ali i istaknutog vigilantea protiv pobačaja. Već se dalo naslutiti da su u glavama takvih autora žene krive za svaki pobačaj – bilo na zahtjev, bilo spontani, no njegovi su radikalni stavovi očigledno metastazirali sve do obiteljskog nasilja, budući da govor o obiteljskom nasilju van kuće i obitelji prokazuje kao djelo svojstveno “alapačama” i tračarama.

Sputavanje pacijentica zbog grčenja od bolova, umjesto osiguravanja bezbolnih medicinskih zahvata anestezijom Marušiću je također stvar za ismijavanje.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko ocijenio je ove karikature kao skandalozan seksistički ispad, koji ima za cilj uvrijediti, poniziti saborsku zastupnicu, koja je progovorila o ovoj temi, ali i sve ostale žene koje imaju slična iskustva. HND najoštrije osuđuje ovakve objave i poziva medije da vode računa o tome što i kako objavljuju.

“Ovo je jezivo! Ovo je primjer najgoreg seksizma, koji sadrži i krajnje neprimjereno pozivanje na zataškavanje obiteljskog nasilja. Vrijeđa i ponižava ne samo zastupnicu, nego i sve žene koje su prošle iskustvo, rasplamsava histeriju prema ženama koje su prošle taj užas, umjesto da im se pomogne, da razgovaramo o problemu koji evidentno postoji, kako bi to okončali i spriječili da se ikome više dogodi. Kao da im nije dovoljno bilo njihove boli i traume”, kaže nam Zovko.

Odgovor na pitanje hoće li redakcija Slobodne Dalmacije uputiti ispriku javnosti i zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić, kao i očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić objavit ćemo kada pristignu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.