Faktograf.hr

Samo činjenice

Pošto Tuđman?

foto_hina_lana_slivar_dominiĆ_lsd

Danas je u Zagrebu svečano otkriven najskuplji (ne i najveći jer ga po visini nadmašuje kip u Makarskoj) spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku. Sveukupno je iz proračuna Grada Zagreba na podizanje tog spomenika utrošeno nešto više od 4 milijuna kuna.

Kipar Kuzma Kovačić, inače autor spomenika Tuđmanu u Škabrnji, Slavonskom brodu i Velikom Trgovišću, za svoj je rad dobio 560 tisuća kuna bez poreza i prireza.

Ukupna cijena uključuje i troškove uklanjanja skulpture Branka Silađina ‘Granit koji pamti’, ali i uređivanje lokacije spomenika te naknadu Ljevaonici Ujević, koja je pobijedila na natječaju za izvođenje radova.

Zagrebački spomenik Tuđmanu tako po cijeni skida s trona onaj bibinjski, podignut 2007. godine i plaćen 2,8 milijuna kuna iz proračuna Općine Bibinje, uz pomoć Vlade RH.

Milijunska zarada Kuzme Kovačića

Prema pregledu javno dostupnih podataka, donosimo cijene spomenika Tuđmanu diljem Hrvatske.

Visoke troškove spomenika i uređenja lokacije platio je i Slavonski brod samo godinu ranije, 2006. Za spomenik i za uređenje Trga, iz proračuna Grada Slavonskog Broda izdvojeno je 1,5 milijuna kuna, od čega 550 tisuća za sam spomenik. Izvođač radova bila je ponovno ljevaonica Ujević, a kipar Kuzma Kovačić. Zanimljivo, taj spomenik Tuđmanu istovjetan je onomu podignutom u Škabrnji 2001.

Na Šetalištu dr. Tuđmana 2004. godine u Makarskoj otkriven je spomenik Tuđmanu za kojega je iz gradskog proračuna izdvojeno milijun i 135 tisuća kuna.

Splitski spomenik Tuđmanu, podignut 2013. godine, građane i građanke Splita koštao je oko 800 tisuća kuna.  Nešto manje, odnosno oko 600 tisuća kuna plaćeno je iz kninskog gradskog proračuna 2015. godine za spomenik Tuđmanu podignut na Kninskoj tvrđavi.

Iste godine Tuđman je spomenik dobio i u Benkovcu. Prilikom otkrivanja četiri metra visokog spomenika vrijednog 300 tisuća kuna, okupljenima se obratio Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin Franje Tuđmana.

„Nakon četrnaest godina detuđmanizacije Hrvatska je ostala dezorijentirana“, naglasio je Miroslav Tuđman tom prilikom. Mlađi Tuđman bio je prisutan na (gotovo) svim otkrivanjima spomenika svojem ocu.

Grad Kaštela iz gradskog je proračuna 2005. izdvojio pola milijuna kuna za izradu spomenika Tuđmanu. Općina Podbablje, pored Imotskog, namijenila je 2009. godine 390 tisuća kuna za spomenik Tuđmanu, iako je račun općine u to vrijeme bio u blokadi.

U Virovitici su 2007. za spomenik Tuđmanu izdvojili 240 tisuća kuna, dok je Općina Pakoštane za istu svrhu 2013. godine izdvojila 200 tisuća kuna. Općina Jasenice, godinu ranije, odnosno 2012. godine također je podigla spomenik Tuđmanu i to u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Polovinu iznosa donirala im je Općina Pučišća i to u kamenu.

Različite vrijednosti poprsja

Uz više desetaka spomenika, prema podacima Wikipedije, na čak 30 lokacija podignute su i Tuđmanove biste. Njihovu je cijenu teže pronaći i od cijene spomenika pa spominjemo samo one podatke do kojih smo uspjeli doći.

Onu bjelovarsku, građani i građanke platili su oko 140 tisuća kuna 2015. godine, daleko više od  Grada Lipika koji je za Tuđmanovu bistu izdvojio 25 tisuća kuna. Privlaka i Požega izdvojile su isti iznos – 100 tisuća kuna za postavljanje biste i uređenje tih lokacije.

Samo na opisane lokacije i spomenike, odnosno biste Franji Tuđmana, a čija je cijena javno dostupna, potrošeno je oko 13 milijuna kuna.

 

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.