Faktograf.hr

Samo činjenice

Novac Zaklade za Svjetski savez mladih, udrugu koja provodi ultrakonzervativni kurikulum u osnovnim školama

foto Ured predsjednice

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva objavila je ovog mjeseca odluku o dodjeli trogodišnje institucionalne potpore od gotovo sto tisuća kuna po godini udruzi Svjetski savez mladih Hrvatske. Riječ je o udruzi koja djeluje u skladu s ciljevima i misijom istoimene američke udruge World Youth Alliance), odnosno kao njihova hrvatska podružnica. Udrugu od lipnja 2018. godine vodi Mislav Barišić, sin nekadašnjeg ministra obrazovanja Pave Barišića. Zanimljivo, upravo u mandatu ministra Barišića, samo mjesec dana nakon što je zasjeo na tu poziciju, udruzi Svjetski savez mladih Hrvatske Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je suglasnost za provođenje projekta „Kurikul za ljudsko dostojanstvo“ u odgojno-obrazovnim institucijama. Odluku o izdavanju suglasnosti koju je 29. studenog 2016. potpisao Momir Karin, pomoćnik ministra, Faktografu je na upit dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kurikul za Filipine, Svetu Luciju i Hrvatsku

Hrvatska podružnica Svjetskog saveza mladih osnovana je u listopadu 2013. godine, dok je istoimena američka organizacija uspostavljena još 1999. godine.Ta se organizacija u međuvremenu proširila na nekoliko kontinenata, a zastupa ultrakonzervativna stajališta prema pitanjima braka, obitelji, LGBT prava, zdravstvenog i seksualnog odgoja, seksualnih te reproduktivnih prava žena. Primjerice, smatraju da je promoviranje apstinencije najbolji oblik seksualnog odgoja, a nakon rezultata nedavno održanog referenduma o ukidanju zabrane pobačaja u Irskoj objavili su priopćenje da su „slomljenog srca“ kada je postalo jasno da će žene imati pravo na upravljanje vlastitim tijelom.

„Kurikul za ljudsko dostojanstvo“ koji je izradio Svjetski savez mladih u svijetu je, uz Hrvatsku, dobio odobrenje za uvođenje u školski sustav u tek dvije države. Odobrila ga je filipinska vlada i vlada male otočne države Sveta Lucija, koja ima manje od 200 tisuća stanovnika. „Kurikul za ljudsko dostojanstvo“ provodi se i u nekim župama u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući odluci njihove Biskupske konferencije, a isto vrijedi i za Maltu.

Prema javno dostupnim podatcima, u Hrvatskoj je u taj projekt uključeno nekoliko osnovnih škola, među kojima je i Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu. Zanimljivo, u projektnom prijedlogu predanom Ministarstvu znanosti i obrazovanja navodi se da upravo tamo jedna od članica koja bi trebala provoditi projekt radi na „poslovima psihologa i pedagoga kao stručni suradnik“. Projekt je 2016. godine predstavljen i na konferenciji „Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti“ koju je organizirala udruga U ime obitelji.

Faktograf je u više navrata pokušao stupiti u kontakt s Mislavom Barišićem, predsjednikom Svjetskog saveza mladih Hrvatske, no u tome nismo uspjeli. Na službeni mobitel udruge javila se ženska osoba i rekla da nam ne želi dati ni jedan kontakt predsjednika udruge. Na naš upit da nam onda ona komentira kako to da je upravo za mandata ministra Barišića ministarstvo izdalo suglasnost za održavanje projekta u školama udruzi kojom sada predsjeda njegov sin, ta nas je osoba upitala „imamo li neko bolje pitanje“. „Ovo je malo tužno što radite, ali vi o tome brinite“, rekla nam je i prekinula poziv. U drugom pozivu u kojem smo tražili informaciju o tome s kim točno razgovaramo ista neimenovana osoba upitala nas je „imamo li imalo srama“. „Nikada više na ovakav način nas nemojte nazvati“, poručila nam je i potom poklopila slušalicu. Nažalost, do pitanja od kada je aktualni predsjednik član udruge nismo uspjeli ni doći.

Pokroviteljstvo predsjednice

Udruga Svjetski savez mladih Hrvatske već se nekoliko mjeseci prije službenog registriranja 2013. godine aktivno uključila u promoviranje homofobnog referenduma o definiciji braka. Tako je na prvom predstavljanju (tada još samo) inicijative „U ime obitelji“ i najave prikupljanja potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka sudjelovao i Hrvoje Vargić kao predstavnik Svjetske organizacije mladih. Uz njega su tada sjedili Željka Markić i  Zlatko Hasanbegović, ali i Kristina Pavlović te Krešimir Planinić. Vargić je nakon nekoliko godina aktivnog rada preuzeo funkciju regionalnog direktora za Europu pri Svjetskom savezu mladih. U rujnu, prema službenom registru udruga, Vargić je postao predsjednik novoosnovane udruge registrirane sa sjedištem u Zagrebu „Svjetski savez mladih – Jugoistočna Europa“.

Napomenimo i da je u lipnju 2017. godine u Vijeće mladih predsjednice Kolinde Grabar Kitarović imenovana Anita Ruso, članica Svjetskog saveza mladih Hrvatske. To im, međutim, nije jedina povezica jer se projekti Saveza već godinama održavaju pod njezinim pokroviteljstvom.

Svjetskom savezu mladih Hrvatske Nacionalna zaklada dodijelila je ove godine početnih 90.500 kuna, a bez nepredviđenih okolnosti ili nepoštivanja ugovora, potpora će se provoditi ukupno tri godine i iznositi gotovo 300 tisuća kuna. Sredstva je Nacionalna zaklada toj udruzi dodijelila u programu „Institucionalnih podrški udrugama koje u prethodnim razdobljima nisu koristile navedeni oblik podrške u 2018. godini“. Prema alatu Mozaik veza, vidljivo je da je za Svjetski savez mladih ta potpora daleko veća od ikada do sada zaprimljenih potpora, a vrijedi naglasiti da su najveći broj dobili upravo ove godine.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.