Chanel: Ne, ne koristimo tkivo abortiranih fetusa za svoje parfeme

A.B.

„Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da dijete nema ta ista prava. I, znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi”, rekao je umirovljeni biskup Juraj Jezerinac dok je ovog tjedna predvodio misno slavlje povodom 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “’Sveti Valentin“.

Izjava biskupa Jezerinca u potpunosti je netočna i služi isključivo perpetuiranju mitova o korištenju tkiva abortiranih fetusa za profitabilne svrhe. Najčešće prisutni u Sjedinjenim Američkim Državama,  ti su mitovi u više navrata rušeni, a protiv aktivista  koji ih šire s ciljem koji zakonske zabrane medicinske usluge abortusa i ograničavanja prava žena na upravljanje vlastitim tijelom, podizane su i optužnice.

„U parfemskoj industriji ne koriste ni sastojci koji su životinjskog porijekla jer su oni i zakonski zabranjeni, a kamoli ljudskog“, rekao je Tomislav Vrbanec, vlasnik Hrvatske parfemske kuće Faktografu.

Vrbanec napominje da su u Europskoj uniji na snazi striktne regulative.

„Europska unija ima vrlo striktnu regulativu, a parfemska industrija se jako promijenila u zadnjih 20 godina. Danas se više ni sastojci niti proizvodi se ne testiraju na životinjama što je nekada davno bio slučaj. No, ti se mitovi, nažalost još uvijek vuku. Takvo što je nedopustivno u moralnom i zakonskom smislu. Čak su i neki biljni sastojci postali zabranjeni jer potencijalno mogu biti štetni za kožu u većini slučajeva“, rekao je ovaj školovani parfumer Faktografu.

Komentar smo zatražili i od prestižne Prodaromove škole u Grassu, odnosno od Grass instituta za parfumerstvo, gdje se školovao i Vrbanec. U telefonskom razgovoru dali su nam do znanja da nikada ranije nisu čuli za takav slučaj, no ekstenzivniji pisani odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.

Faktograf je upite poslao i na adrese dviju parfemskih kuća čiji se proizvodi redovito nalaze na listama najskupljih parfema na svijetu.

„Chanel nikada nije koristio tkivo fetusa ni u jednom od svojih mirisa. Koliko nam je poznato, za nijedan sastojak parfema nikada se nije koristilo tkivo fetusa“, poručili su Faktografu iz te svjetske kuće.

Do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor proizvođača parfema Clive Christian.

Upit smo poslali i na adresu međunarodne organizacije Planned Parenthood, koja se zalaže za seksualna i reporoduktivna prava žena, a najčešća je meta napada zagovaratelja zabrane pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Zabrinjavamo se isključivo činjenicama, a one kažu da su desetine tisuća žena svake godine povrijeđene od strane onih koji ih tjeraju na trudnoću protiv njihove volje“, rečeno je Faktografu iz europske podružnice Planned Parenthooda.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"