Ocjena točnosti

Chanel: Ne, ne koristimo tkivo abortiranih fetusa za svoje parfeme

ScreenShot: RTL, vijesti.hr

„Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da dijete nema ta ista prava. I, znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi”, rekao je umirovljeni biskup Juraj Jezerinac dok je ovog tjedna predvodio misno slavlje povodom 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “’Sveti Valentin“.

Izjava biskupa Jezerinca u potpunosti je netočna i služi isključivo perpetuiranju mitova o korištenju tkiva abortiranih fetusa za profitabilne svrhe. Najčešće prisutni u Sjedinjenim Američkim Državama,  ti su mitovi u više navrata rušeni, a protiv aktivista  koji ih šire s ciljem koji zakonske zabrane medicinske usluge abortusa i ograničavanja prava žena na upravljanje vlastitim tijelom, podizane su i optužnice.

„U parfemskoj industriji ne koriste ni sastojci koji su životinjskog porijekla jer su oni i zakonski zabranjeni, a kamoli ljudskog“, rekao je Faktografu Tomislav Vrbanec, vlasnik Hrvatske parfemske kuće.

Vrbanec napominje da su u Europskoj uniji na snazi striktne regulative.

„Europska unija ima vrlo striktnu regulativu, a parfemska industrija se jako promijenila u zadnjih 20 godina. Danas se više ni sastojci niti proizvodi se ne testiraju na životinjama što je nekada davno bio slučaj. No, ti se mitovi, nažalost još uvijek vuku. Takvo što je nedopustivno u moralnom i zakonskom smislu. Čak su i neki biljni sastojci postali zabranjeni jer potencijalno mogu biti štetni za kožu u većini slučajeva“, kaže Vrbanec.

Komentar smo zatražili i od prestižne Prodaromove škole u Grasseu, odnosno od Grasse Instituta za parfumerstvo. U telefonskom razgovoru dali su nam do znanja da nikada ranije nisu čuli za takav slučaj, no ekstenzivniji pisani odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.

Faktograf je upite poslao i na adrese dviju parfemskih kuća čiji se proizvodi redovito nalaze na listama najskupljih parfema na svijetu.

„Chanel nikada nije koristio tkivo fetusa ni u jednom od svojih mirisa. Koliko nam je poznato, za nijedan sastojak parfema nikada se nije koristilo tkivo fetusa“, poručili su Faktografu iz te svjetske kuće.

Do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor proizvođača parfema Clive Christian.

Upit smo poslali i na adresu međunarodne organizacije Planned Parenthood, koja se zalaže za seksualna i reporoduktivna prava žena, a najčešća je meta napada zagovaratelja zabrane pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Zabrinjavamo se isključivo činjenicama, a one kažu da su desetine tisuća žena svake godine povrijeđene od strane onih koji ih tjeraju na trudnoću protiv njihove volje“, rečeno je Faktografu iz europske podružnice Planned Parenthooda.

U ovom tekstu izvorno je stajalo da se Tomislav Vrbanec, vlasnik brenda Hrvatska parfemska kuća, školovao na Institutu za parfumerstvo u francuskom Grasseu. Tu je tvrdnju u svojim medijskim istupima iznosio sam Vrbanec, a mi je nismo posebno provjeravali. Međutim, specijalizirani portal Mirisna je u kolovozu 2020. od Instituta za parfumerstvo u Grasseu dobio potvrdu da se Vrbanec kod njih nije školovao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.