Aktualno

Šeparović se trudi ostaviti dojam da će spriječiti eventualna buduća kršenja prava žena, ali ona se i danas krše

N1

Ustavni sud svojim javnim porukama i dalje će ustrajati na donošenju novog zakona o pobačaju, a ukoliko u međuvremenu dođe do ozbiljnijeg kršenja sadašnjeg zakona i prava žena, tada će Ustavni sud odlučiti o daljnjim potezima, rekao je za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, objašnjavajući pritom da Ustavni sud neće postavljati novi rok za donošenje Zakona o pobačaju, jer Sabor novi rok nije ni tražio.

Predsjednik Ustavnog suda ovom je izjavom ostavio dojam kako trenutačno nema “ozbiljnog kršenja” prava žena kad je riječ o pobačaju (a ako do njega dođe Ustavni će sud reagirati), ali to nije točno. Na ozbiljno kršenje tzv. Zakona o pobačaju u Republici Hrvatskoj organizacije civilnog društva posvećene praćenju i promicanju seksualnih i reproduktivnih prava žena upozoravaju već dulji niz godina. Posebno se to odnosi na dostupnost pobačaja u javno-zdravstvenim ustanovama.

Više od 60 posto ginekologa poziva se na priziv savjesti

Pokazuje to i interaktivna karta o dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj koja je izrađena prošlog tjedna na Open Data danima, temeljem podataka skupljenih novinarskim istraživanjem reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju „Potraga“ te teksta novinarke Mašenjke Bačić. Istraživanje Danke Derifaj pokazalo je da čak u 20 posto bolnica koje su na popisu da ih rade – medicinsku uslugu pobačaja ne pruža nitko od zaposlenih, a sve zbog priziva savjesti. Prema istom istraživanju, više od gotovo 60 posto ukupno zaposlenih ginekologa poziva se na priziv savjesti. Točnije njih 186 od ukupno 322 zaposlena u Republici Hrvatskoj.

„Iz 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Prema tome na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije“, navodi se na stranicama Code for Croatia, a napominju i da su podaci povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

Visoka i neujednačena cijena medicinske usluge pobačaja

Organizacije civilnog društva, stručnjaci i stručnjakinje, baš kao i novinarke čija su istraživanja koristila za izradu ove interaktivne karte, upozoravaju i na neprimjerenu praksu dramatičnih varijacija u cijenama medicinske usluge pobačaja diljem RH.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, za Faktograf je varijacije u cijenama i njihovu neusklađenost s regulativama komentirala u veljači, neposredno nakon objave priloga u emisiji Potraga.

„Nažalost, u Hrvatskoj je situacija takva da trošak legalno induciranog prekida trudnoće ne pokriva zdravstveno osiguranje. To nije u skladu s preporukom UN-ovog Odbora za ukidanje diskriminacije žena, koji je u Zaključnim primjedbama na objedinjeno 4. i 5. Izvješće Republike Hrvatske o provedbi Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, objavljenima 24.07.2015., Republiku Hrvatsku pozvao da osigura opće pokrivanje troškova legalno induciranog prekida trudnoće i suvremene kontracepcije iz sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje. Pravobraniteljica je preporučila da Ministarstvo zdravstva usvoji preporuke Odbora, uključujući navedenu, međutim to se do danas nije dogodilo. U Izvješću o radu za 2018. godinu, koje je u izradi, Pravobraniteljica će ponovo problematizirati tu stavku. Vezano za velike razlike u cijeni između pojedinih zdravstvenih ustanova koje navodite, istraživanje iz 2018. (koje će biti dostupno u Izvješću o radu Pravobraniteljice za 2018. godinu) potvrdilo je daljnju prisutnost takve prakse. Prema prikupljenim podacima, cijena pobačaja je vrlo neujednačena i varira između 1.150 kn i 3.300 kn. Takva situacija nije u skladu sa stajalištem stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva iz 2015. godine, koje je na temelju tada provedenog inspekcijskog nadzora u odjelima za ginekologiju i porodništvo u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj zaključilo da je potrebno ujednačiti cijene prekida trudnoće (tada se cijena kretala između 860 kn i 3000 kn). Očekujemo da se to pitanje uredi novim zakonom koji je u pripremi“, rekla je pravobraniteljica Ljubičić Faktografu.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.