Aktualno

Vlada se domislila kako u pregovore uključiti Hrvatski liječnički sindikat

Ilustracija: Pixabay

Vlada traži način kako bi Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uključila u pregovore za granski kolektivni ugovor u zdravstvu. Još prije godinu dana to su liječnicima obećali Milan Kujundžić, ministar zdravstva i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, a rješenje bi se moglo pronaći izmjenama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, HLS je reprezentativan za pregovaranje na nacionalnoj razini, odnosno za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, no nije reprezentativan za pregovaranje na granskoj razini jer ne broji najmanje 20 posto „radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika“ u zdravstvu.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, međutim, odlučilo je to promijeniti te je u javno savjetovanje uputio Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, s ciljem da se novo zakonsko rješenje krene primjenjivati od jeseni ove godine.  Pritom, izmjene tog zakona uopće nisu planirane u ovogodišnjim zakonodavnim aktivnostima resornog ministarstva rada.

Ako mogu pregovarati za TKU, mogu i za kolektivni u zdravstvu

„Cilj ovog Prijedloga je proširiti krug sindikata koji pregovaraju o granskim kolektivnim ugovorima na način da u pregovarački odbor sindikata ulaze predstavnici sindikata koji djeluju na području grane za koju se pregovara i koji su bili ili jesu zastupljeni u pregovaračkom odboru sindikata u pregovorima o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službe, ali uz njih i predstavnici sindikata kojima je utvrđena reprezentativnost u skladu sa Zakonom“, navodi se u Obrascu prethodne procjene za izmjene zakona. Dodatno, resorno ministarstvo pojašnjava da je to „osobito važno za kolektivni ugovor za zdravstvo jer će omogućiti sindikatu liječnika, kao jednom od najvažnijih sudionika zdravstvene djelatnosti, sudjelovanje u pregovorima“.

Liječnički sindikat reprezentativnost za pregovore na granskoj razini izgubio je prije sedam godina, kada su zakonski utvrđeni kriteriji prebrojavanja članstva udruga poslodavaca i sindikata. Iako je tadašnji zakon nakon dvije godine promijenjen, liječnici nisu uspjeli izboriti poseban status, za što su krivili tadašnjeg SDP-ova ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. On im je, pak, odgovarao kako su zakonski kriteriji trebali imati pozitivan učinak na povećanje broja članova HSL-a, jer su zakonske odredbe trebale biti stimulirajuće za liječnike da se sindikalno organiziraju kako bi i HSL ostvario reprezentativnost. A zbog čega se to nije dogodilo, poznato je samo Sindikatu liječnika, poručivao je Mrsić, navodeći kako nitko, pa ni HSL ne smije zakonom biti doveden u povoljniji položaj u odnosu prema drugim sindikatima i u odnosu na druge struke.

Lani odbili dogovor s reprezentativnim sindikatima, danas su savjetnici

S tim se liječnici nisu mirili i prije dvije godine, kada su trebali započeti pregovori za Kolektivni ugovor u zdravstvu, ponovo su tražili da ih se uključi, navodeći pritom i kako neće za njih pregovarati čistačice i medicinske sestre, misleći pritom na članstvo dva reprezentativna sindikata u djelatnosti –  Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat  medicinskih sestra-medicinskih tehničara. Iako se liječnici uopće nisu odazvali na javni poziv za prebrojavanje članstva kako bi se utvrdila njihova reprezentativnosti, dva reprezentativna sindikata pokušavala su dogovoriti njihovo uključivanje u pregovarački odbor s obzirom da su nositelji djelatnosti. No, nakon višemjesečnog traženja rješenja dogovor nije postignut, a dva reprezentativna sindikata u veljači prošle godine sjeli su s vladinim pregovaračima za stol i dogovorili novi kolektivni za zdravstvo.

Ono što se nije moglo provesti prije dvije godine, međutim, sada je provedeno. Pregovori za novi Kolektivni ugovor u zdravstvu otvoreni su ovaj tjedan, a HLS u njima sudjeluje iako nje reprezentativan.

„Hrvatski liječnički sindikat također je s nama u Pregovaračkom odboru i to u svojstvu savjetnika“, veli nam Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara, dodajući da su takav dogovor postigla dva potpisnika granskog kolektivnog koji ističe za dvadesetak dana.

U međuvremenu, Vlada će za buduće pregovore na razini djelatnosti nastojati pronaći dugotrajnije rješenje za liječnike, iako je otvaranje razgovora o Zakonu o reprezentativnosti otvaranje Pandorine kutije. Može se očekivati da će i neki drugi sindikati koji nemaju 20 posto sindikalno organiziranog članstva tražiti da se i za njih nađe rješenje kako bi sjeli za pregovarački stol.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.