Pavić: Svoju konstruktivnost dokazujemo slanjem sindikalaca u Ženevu

G. G.

Šaljemo u Ženevu na konferenciju Međunarodne organizacije rada i po dva predstavnika poslodavaca i po dva predstavnika sindikata. To je dvotjedna konferencija. I to šaljemo ljude koji su nedavno, i da kažem, provalili u prostore kabineta i lijepili naljepnice 67+ po mojem kabinetu. Prema tome, stvarno smo konstruktivni“, izjavio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava gostujući u emisiji A sada Vlada ( u 14-toj minuti razgovora).

Izjava ministra rada sugerira da Vlada na godišnju skupštinu Međunarodne organizacije rada (MOR) svojom dobrom voljom šalje po dva predstavnika poslodavaca i sindikata. No, to nije tako.

Osnovni zadaci MOR-a utvrđeni su Ustavom (Statutom) organizacije, a značajke po kojima je ta organizacija drugačija su „stalnost i neprekidnost, univerzalnost i tripartitnost“. Tripartitnost znači da su u MOR-u uz predstavnike vlada zastupljeni i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Opća konferencija MOR-a, odnosno Međunarodna skupština rada, generalna je skupština država članica MOR-a i vrhovno tijelo te organizacije. Sastanci Generalne skupštine održavaju se jednom godišnje, a svaka država članica MOR-a za taj skup ima pravo imenovati delegaciju od četiri člana – dva zastupnika vlade, jednog zastupnika poslodavaca i jednog zastupnika radnika uz takozvane tehničke savjetnike. Dakle, službena delegacija države članice mora biti sastavljena od predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata, inače nije službena delegacija. Troškove delegacije plaća vlada.

Poslodavački i radnički predstavnici u delegaciji države članice MOR-a trebaju biti imenovani u konzultaciji s najreprezentativnijim udrugama poslodavaca i radnika. Njihovo pravo glasa je neovisno, što znači da mogu glasati suprotno mišljenju svojih vlada, ali i imati oprečna mišljenja između sebe.

Generalna skupština MOR-a ove godine održava se od 10 do 21 lipnja u Ženevi. Vlada još nije potvrdila sastav delegacije na ovogodišnjoj skupštini. Da su službeno poznati predstavnici poslodavaca i sindikata u delegaciji, onda bi bilo poznato i koga ministar rada iz redova sindikata optužuje da je „provalio“ u prostore njegova kabineta i lijepio „naljepnice 67+“. Prema fotografijama koje su objavljene u medijima, naljepnica inicijative 67 je previše, našla se na ulaznim vratima ministrova kabineta. No, na toj naljepnici nije pisalo „67+“, već „#67jepreviše“ uz poruku „Potpiši za referendum!“

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"