Ocjena točnosti

Pavić: Svoju konstruktivnost dokazujemo slanjem sindikalaca u Ženevu

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Šaljemo u Ženevu na konferenciju Međunarodne organizacije rada i po dva predstavnika poslodavaca i po dva predstavnika sindikata. To je dvotjedna konferencija. I to šaljemo ljude koji su nedavno, i da kažem, provalili u prostore kabineta i lijepili naljepnice 67+ po mojem kabinetu. Prema tome, stvarno smo konstruktivni“, izjavio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava gostujući u emisiji A sada Vlada ( u 14-toj minuti razgovora).

Izjava ministra rada sugerira da Vlada na godišnju skupštinu Međunarodne organizacije rada (MOR) svojom dobrom voljom šalje po dva predstavnika poslodavaca i sindikata. No, to nije tako.

Osnovni zadaci MOR-a utvrđeni su Ustavom (Statutom) organizacije, a značajke po kojima je ta organizacija drugačija su „stalnost i neprekidnost, univerzalnost i tripartitnost“. Tripartitnost znači da su u MOR-u uz predstavnike vlada zastupljeni i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Opća konferencija MOR-a, odnosno Međunarodna skupština rada, generalna je skupština država članica MOR-a i vrhovno tijelo te organizacije. Sastanci Generalne skupštine održavaju se jednom godišnje, a svaka država članica MOR-a za taj skup ima pravo imenovati delegaciju od četiri člana – dva zastupnika vlade, jednog zastupnika poslodavaca i jednog zastupnika radnika uz takozvane tehničke savjetnike. Dakle, službena delegacija države članice mora biti sastavljena od predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata, inače nije službena delegacija. Troškove delegacije plaća vlada.

Poslodavački i radnički predstavnici u delegaciji države članice MOR-a trebaju biti imenovani u konzultaciji s najreprezentativnijim udrugama poslodavaca i radnika. Njihovo pravo glasa je neovisno, što znači da mogu glasati suprotno mišljenju svojih vlada, ali i imati oprečna mišljenja između sebe.

Generalna skupština MOR-a ove godine održava se od 10 do 21 lipnja u Ženevi. Vlada još nije potvrdila sastav delegacije na ovogodišnjoj skupštini. Da su službeno poznati predstavnici poslodavaca i sindikata u delegaciji, onda bi bilo poznato i koga ministar rada iz redova sindikata optužuje da je „provalio“ u prostore njegova kabineta i lijepio „naljepnice 67+“. Prema fotografijama koje su objavljene u medijima, naljepnica inicijative 67 je previše, našla se na ulaznim vratima ministrova kabineta. No, na toj naljepnici nije pisalo „67+“, već „#67jepreviše“ uz poruku „Potpiši za referendum!“

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.