Aktualno

Bandić će biti prijavljen DIP-u zbog plakata diljem Zagreba. Uz to su i netočni

HINA Edvard ŠUŠAK es

„Je li ovo prikrivena kampanja? Tko je naručio i plaća plakate, Grad Zagreb? Poruke podsjećaju na one koje često ponavlja višestruki Uskokov optuženik MB (365)“, uz fotografiju jumbo plakata koje su se diljem Zagreba pojavili proteklih dana na Twitteru pita Renato Petek (Naprijed Hrvatska), zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te kandidatkinja Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament na Twitteru zbog istoga proziva Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Stranka BM -365, kojoj je Milan Bandić predsjednik, naime, natječe se na nadolazećim izborima.

„Po Zagrebu se opet na plakatima oglašava Grad Zagreb. Te najbolji advent, te šampion hrvatskog turizma te neki europski obrazovni standard. Ukratko kampanju Milana Bandića za EU izbore opet će platiti građani Grada Zagreba iz proračuna… #politikahr #haloDIP“, napisala je Anka Mrak Taritaš.

Na plakatima i netočne tvrdnje

„Podnijet ćemo prijavu DIP-u za korištenje resursa Grada Zagreba u svrhe promidžbene kampanje stranke Milana Bandića“, potvrdila je Mrak Taritaš Faktografu.

Na jumbo plakatima nalazi se grb Grada Zagreba te slogan „Za Zagreb, grad sa srcem“. Uz poruke poput „Zagreb je otvoren i siguran grad“, „Advent u Zagrebu tri je puta zaredom proglašen najboljim u Europi“, nalaze se i netočne, odnosno lažne poruke poput „Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom“.

Zagreb ne samo da nije jedini hrvatski grad s pozitivnim prirodnim prirastom, već prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), uopće nema pozitivni prirodni prirast. Prema Statističkom ljetopisu RH kojega je u prosincu 2018. godine objavio DZS, jasno je da protekle tri godine Grad Zagreb nema pozitivni prirodni prirast.

„Solin, najmlađi gradić u Hrvatskoj, te Kaštela, Biograd na Moru, Krk, Dugo Selo, Imotski, Metković, Opuzen i Pazin su jedini gradovi od ukupno njih 127 s više rođenih nego umrlih prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku“, pisao je u siječnju ove godine Večernji list.

Čak se i na stranicama Grada Zagreba navodi podatak DZS-a da je „stopa prirodnog prirasta u padu i u 2017. godini je iznosila -0,9 promila jer je prirodni prirast negativan (-750) što znači da je bilo više umrlih nego živorođenih“.

Nije mu prvi put

„Gospodin Bandić je i u prošloj kampanji za lokalne izbore koristio gradske plakate i proračunska sredstva“, rekla je Anka Mrak Taritaš. Napomenula je da su tada gradonačelnika Bandića prijavili nadležnom izbornom povjerenstvu, ali da se oni nisu složili s takvom ocjenom.

Kao gradonačelnik Bandić je za nadolazeće EU izbore potpisao Naputak o promidžbi u kojemu je jasno naznačeno kakva pravila trebaju slijediti kandidati političkih stranaka, koalicijskih lista i neovisnih kandidata.

Propisano je, tako, da će se „odobriti i korištenje već postavljenih jumbo-panoa na javnim površinama – 100 plakata i city lighta – 38 plakata u nadstrešnicama na stajalištima javnog prometa namijenjenima za manifestacije uz propisanu naknadu navedenim Pravilnikom o reklamama“.

Procedura predviđa i „plaćanje unaprijed prije izdavanja odobrenja“.

„Za postavljanje navedenih privremenih panoa, reklama ili plakata – manjih ili većih, potrebno je ishoditi odobrenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet – Odsjeka za komunalne poslove na Trgu Stjepana Radića 1. Odobrenja će se izdavati za razdoblje od 25. travnja do 24. svibnja 2019. godine.“, navodi se u Naputku, dostupnom na stranicama Grada Zagreba.

Ovo nije prvi put da se Milana Bandića dovodi u vezu s kršenjem pravila i zakona povezanih s izbornom promidžbom. Izdvajamo slučaj koji je zabilježen u Gongovom izvještaju o lokalnim izborima 2013. godine.

„Zbog sumnji da je Milan Bandić jumbo plakatima i lecima zloupotrijebio javne resurse i tako iskoristio Grad za osobne predizborne interese, GONG je zagrebačkog gradonačelnika prijavio DIP-u i Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba te zatražio da ga se kazni. Naime, uočeni su plakati na kojima se nalazi velika fotografija kandidata Bandića, potpisani s Grad Zagreb, a kojima se poziva na biciklijadu u Prepuštovec. Objašnjeno je da je plakate postavio KUD Prepuštovec za koji se utvrdilo da se financira iz pričuve gradskog proračuna, što predstavlja očiti dokaz zloupotrebe javnih sredstava u korist određenog kandidata“, navodi se u izvještaju u kojem se spominju i drugi razlozi za sumnju u zloupotrebu sredstava. U istom izvještaju navodi se zanimljiv stav Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, na čelu sa sucem Ivanom Turudićem, koji nije vidio ništa sporno u spomenutim prijavama zloupotreba kandidata Bandića.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.