Razotkriveno

Društvenim mrežama ponovno se širi laž da cjepiva nisu klinički testirana

Screenshot Mreža tv, YT

Više od dvije i pol godine staro gostovanje Lidije Gajski u emisji „Između redaka“ na Mreži TV, u kojem je iznijela cijeli niz dezinformacija povezanih s cjepivima i cijepljenjem, ponovno se širi društvenim mrežama. Glavni razlog za to vjerojatno je činjenica što će doktorica Gajski biti jedna od govornica na skupu “Mirno okupljanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!” koji će se 8. lipnja održati u Splitu. O lažnim vijestima povezanima sa „specijalnim gostom“ na tom skupu ranije smo pisali, a možete ih pročitati ovdje.

S Facebook stranice portal Novi svjetski poredak, koja ima gotovo 180 tisuća pratitelja, danas je u roku od tri sata više od 150 puta podijeljen tekst naslovljen „DR. GAJSKI RASTURA FARMACEUTSKU OLIGARHIJU: ‘Cjepiva koja se ubrizgavaju hrvatskoj djeci nisu prošla klinička ispitivanja!’“, a koji je originalno objavljen u 2016. godini.

Kako je pisao Net.hr, naslovnu tezu Gajski, iako je netočna i u više navrata opovrgnuta, iznosi već godinama.

HALMED – Agencija za lijekove i medicinske proizvode nedavnim je priopćenjem ponovno opovrgnula tu tezu. „Sva cjepiva dostupna u Republici Hrvatskoj imaju pozitivan sigurnosni profil, djelotvorna su u zaštiti protiv uzročnika bolesti za koje su namijenjena i odgovarajuće farmaceutske kakvoće“, napisali su.

Još 2014. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je brošuru za zdravstvene djelatnike u kojoj navodi da su sva cjepiva koja se u Hrvatskoj koriste prošla klinička testiranja.

„Sva cjepiva koja su u uporabi u Hrvatskoj prošla su potrebna klinička ispitivanja i registrirana su od strane HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode). Dodatno, nakon svih provjera potrebnih za registraciju cjepiva, svaka serija cjepiva koja se pušta u promet podvrgava se kontroli Agencije za lijekove u zemlji proizvodnje i HALMED-a“, navodi se u tom dokumentu.

Uz to, kako nalaže Pravilnik o imunizaciji u članku drugom „sredstva za imunizaciju moraju udovoljavati uvjetima utvrđenim posebnim propisima o proizvodnji i prometu lijekova i moraju biti odobrena za uporabu u skladu s posebnim propisima o stavljanju lijekova u promet“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.