“Gdje su viđeni migranti” – javna FB grupa puna prijetnji koju MUP ignorira

Ana Brakus

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) već tjedan dana ignorira naše upite o javnoj Facebook grupi kreiranoj krajem svibnja pod nazivom „Gdje su viđeni migranti?“ u kojima sada već više od tisuću ljudi iz Hrvatske i susjednih država objavljuje fotografije, navodno u stvarnom vremenu, lokacija na kojima se nalaze ili kojima prolaze izbjeglice i migranti.

Komentari pod objavljenim fotografijama i tematski povezanim člancima puni su prijetnji i mrzilačkih komentara. Naslovna fotografija ovog teksta prikazuje komentare članova grupe na objavu videa koji navodno prikazuje kako policija palicama mlati skupinu izbjeglica u Bihaću.

Nakon što je jedan komentator preporučio postavljanje „WiFi kamera“ u vikendice i kuće u kojima stanari ne borave, drugi je komentirao kako treba „minirati sve oko vikendice i kad vidiš grupu na kameri samo okineš crveni gumb“. Tu je poruku komentator popratio emotikonom koji plače od smijeha.

 

MUP-u smo poslali upit jesu li upoznati s postojanjem spomenute grupe i brojnim prijetnjama koje se u njoj objavljuju te zatražili informaciju hoće li postupati u tom slučaju.

Prema dostupnim informacijama te, za sada javne grupe, njezin osnivač je Vladimir Markov. Riječ je o ratnom veteranu i inovatoru, ali i kandidatu na posljednjim lokalnim izborima za člana mjesnog odbora Gornja Vežica s liste Mosta.

Ipak, u grupi punoj mrzilačkih komentara, našlo se prostora i za pohvale i to za MUP.

„Mogu vam reći da Hrvatske snage sigurnosti mup rade pun gas, barem što ja vidim“, napisao je jedan komentator i zadobio brojne „lajkove“.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"